Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εβγαλαν βόλτα τα Αμερικανάκια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρωτοφανή και προκλητικά ήταν τα μέτρα ασφάλειας το βράδυ της Δευτέρας στην Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια της αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Οι μαρτυρίες των φιλειρηνιστών της Αθήνας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση κάνουν λόγο για ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας γύρω από τον Ιερό Βράχο, ακόμα και για ελέγχους σε όσους προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το χώρο. Μια Γαλλίδα τουρίστρια μάλιστα κατήγγειλε ότι, όταν προσπάθησε να ανέβει στην Ακρόπολη, ρωτήθηκε από αστυνομικό για την εθνικότητά της και μόνο όταν διαβεβαίωσε ότι δεν είναι Αμερικανίδα της επέτρεψαν να περάσει!

Τις υποψίες των φιλειρηνιστών κίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας μια φάλαγγα λεωφορείων που κινούνταν στο κέντρο της Αθήνας συνοδευόμενη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το «μυστήριο» λύθηκε χτες, όταν το ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχει καταπλεύσει ένα κρουαζιερόπλοιο με Αμερικανούς τουρίστες - ανάμεσά τους και αρκετοί «επώνυμοι» - που κάνουν βόλτες στην Αθήνα με μισθωμένα πούλμαν ταξιδιωτικού πρακτορείου. Το βράδυ της Δευτέρας, το πρόγραμμα της τουριστικής περιήγησης περιλάμβανε επίσκεψη στο Ηρώδειο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θεώρησε φρόνιμο να μετατρέψει την Ακρόπολη σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή για να «προστατεύσει» (άραγε από ποιους;) τους Αμερικανούς τουρίστες.

Ποιο είναι αυτό το πολύτιμο «φορτίο» που κουβαλάει το κρουαζιερόπλοιο και για το οποίο η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να διαθέσει τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη; Εκτός και στο πλαίσιο των αμερικανικών «αντιτρομοκρατικών» επιταγών, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δεσμευτεί να παρέχει αστυνομική συνοδεία σε κάθε Αμερικανό τουρίστα, ιδιαίτερα σε χώρους όπου ο λαός εκδηλώνει έμπρακτα τα βαθιά αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ