Τα πραγματικά κίνητρα της χρησιμοποίησης των μεταλλαγμένων στη γεωργία είναι το μεγάλο άμεσο κέρδος των πολυεθνικών, η κυριαρχία τους στην αγορά των τροφίμων και η εξάρτηση ολόκληρων λαών και χωρών από τις πολυεθνικές μιας και η τεχνολογία των Γ.Τ.Ο. αποτελεί αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη πνευματική τους ιδιοκτησία. Ομως η πρακτική εφαρμογή αυτής της δυνατότητας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
«Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία και για τον καταναλωτή. Φοβούμαι ότι δεν υπάρχει χρόνος αναμονής να δούμε τα αποτελέσματα. Ενας πολύ μεγάλος επιστήμονας έχει πει ότι τα μεταλλαγμένα είναι το διατροφικό Τσέρνομπιλ», ανέφερε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Και ενισχύοντας τα παραπάνω σημείωσε: «Τρεις μορφές δράσεις έχουν επιλέξει οι μεγάλες δυνάμεις για να αναπτυχθούν οικονομικά: την ενέργεια, τη φαρμακευτική και τα τρόφιμα. Δεν είναι τυχαίο πως όσοι εγκαταλείπουν τους θώκους του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ πηγαίνουν σύμβουλοι σε αυτού του είδους τις εταιρίες».
Ο Νίκος Σκούρας, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, σημείωσε πως «το βιολογικό σύστημα είναι μοναδικό, γιατί: Εχει το δικό του αυτοέλεγχο και αυτομεταβολισμό, έχει τη διαιώνιση. Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως το καθιστούν και πολύπλοκο. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε το μέλλον όσον αφορά τα Γεννητικά Τροποποιημένα». Ξεκαθάρισε επίσης πως το πρόβλημα δεν είναι θέμα πείνας, δεν είναι θέμα επιστήμης, αλλά κυρίως το ποιος διαχειρίζεται τη γνώση και πώς την εφαρμόζει. Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχεις ένα μαχαίρι και κόβεις ψωμί, έχεις ένα μαχαίρι και σφάζεις μια ζωή. Ας προσέξουμε».
«Είμαστε κατά της εισόδου των μεταλλαγμένων στη χώρα μας και καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την εισαγωγή και διάθεση ΓΤ τροφίμων και ζωοτροφών, καθώς και την καλλιέργεια ΓΤ φυτών. Θα συμμετάσχουμε και θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες μαζικών φορέων ενάντια στη διάδοση ΓΤΟ», σημείωσε ο Δημήτρης Πενταράκης, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ. Και αναφερόμενος στο πρόσφατο συμβάν στη Δράμα και σε άλλους νομούς, σημείωσε πως βάζει επιτάπητος δύο κρίσιμα ζητήματα: «Την πληρότητα και την όλη διαδικασία των ελέγχων στο εισαγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό, την αποζημίωση των θιγομένων αγροτών από την εταιρία που ευθύνεται. Είναι ένα θέμα στο οποίο η ΕΕ απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί με τους κανονισμούς της».
Ο Σωκράτης Βασιλάκος, μέλος της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Μεταλλαγμένων, θύμισε πως οι πολυεθνικές εταιρίες δεν αποδεικνύουν ότι οι ΓΤΟ δεν είναι ακίνδυνοι, αντίθετα καλούν τους φορείς που αντιδρούν να τεκμηριώσουν την επικινδυνότητά τους. Και κατέληξε σημειώνοντας πως ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για τους Γ.Τ.Ο. άνοιξε διάπλατα την πόρτα για είσοδό τους. «Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε διαχείριση της κρίσης και του προβλήματος που σε λίγα χρόνια θα πάρει τραγικές διαστάσεις. Γι' αυτό καλούμε τώρα σε αγώνα, όλους και παντού» είπε. Σε ενεργοποίηση και συντονισμένη δράση κάλεσε εξάλλου και ο Απόστολος Βουραξανίδης, εκπρόσωπος του Οικολογικού Συλλόγου Φυσικής Υγιεινής.