Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
Γεμάτος «δώρα» στον Μπους...

«Πανευτυχής» ο Τζορτζ Μπους, έπειτα από τα ...«δώρα» που του πρόσφερε ο Κ. Καραμανλής

Eurokinissi

«Πανευτυχής» ο Τζορτζ Μπους, έπειτα από τα ...«δώρα» που του πρόσφερε ο Κ. Καραμανλής
Το πλέον ανησυχητικό από την πρώτη επίσκεψη που έκανε ως πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής στον Λευκό Οίκο είναι η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν διαφορές ή διαφωνίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Τα ερωτήματα που απορρέουν από αυτή τη διαπίστωση είναι κάτι παραπάνω από εύλογα: Δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ ασπάζεται την ίδια λύση που θέλουν οι ΗΠΑ για το Κυπριακό (προτεκτοράτο) ή τις ελληνοτουρκικές «διαφορές» (μοίρασμα του Αιγαίου);

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, έχει ίδιες θέσεις με την Ουάσιγκτον για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», στο όνομα του οποίου επιβάλλεται διά πυρός και σιδήρου η νέα τάξη και η αμερικάνικη ηγεμονία και θα συνεισφέρει όπως μπορεί και της ζητηθεί, π.χ. στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ;

Η απάντηση, όπως προκύπτει και από τα όσα είπε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον, είναι σαφέστατα καταφατική. Η διασφάλιση των «πολύ καλών» και αδιατάραχτων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η αποφυγή των «πιέσεων» εκ μέρους των υπερατλαντικών συμμάχων προϋποθέτουν την από τα πριν προσαρμογή των «ελληνικών θέσεων» στις επιθυμίες και τα συμφέροντα στην περιοχή. Και αυτό ακριβώς έκανε, ακολουθώντας το παράδειγμα των Σημίτη - Γ. Παπανδρέου ο Κ. Καραμανλής στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Η «θετική» δήλωση του Μπους - άνευ πολιτικής αξίας πάντως - για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήρθε μάλλον ως επιβράβευση της συμπεριφοράς «καλού παιδιού», που κάποτε αποδοκίμαζε, στα λόγια, ο νυν πρωθυπουργός.

Η πραγματικότητα φαίνεται πιο καθαρά αν εξεταστούν ένα προς ένα τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ Κ. Καραμανλή και Τζ. Μπους και παραμερίζοντας λίγο τον μπουχό που σηκώθηκε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»: Στην πραγματικότητα διαπέρασε το σύνολο των θεμάτων που ήταν στην ατζέντα. Οι ΗΠΑ έχουν επείγουσα ανάγκη να μοιραστούν «τα βάρη» της κατοχής στο Ιράκ και γι' αυτό ζητούν ολοένα και περισσότερα από τους «πρόθυμους συμμάχους». Ο Κ. Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε αν ζητήθηκε η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ απάντησε ότι «δεν υπήρξε ούτε καν νύξη», αλλά αμέσως μετά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες...«Τώρα έχουμε υποχρεώσεις», ήταν περίπου η δικαιολογία που ψέλλισε... Δεν τόλμησε να πει καθαρά ότι «δεν έχουμε καμία δουλιά εκεί»... Φυσικά, ούτε καν πέρασε από το μυαλό του να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη σφαγή του ιρακινού λαού, παρ' όλο που βοά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Αντίθετα, διακήρυξε ότι συμμερίζεται το «όραμα» των ΗΠΑ. Η σχέση μας με τις ΗΠΑ «βασίζεται σε ένα κοινό όραμα για σταθερότητα στο σημερινό πολύπλοκο και συχνά χαοτικό κόσμο που ζούμε».

Κυπριακό: Από τη συνάντηση που είχε ήδη με τον Κ. Ανάν, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικέτης «μιας νέας προσπάθειας» για τη λύση, σταθερά στη βάση του «σχεδίου Ανάν» ...από τους Αμερικάνους. Οχι μόνο δεν επιχείρησε να αξιοποιήσει το βροντερό «Οχι» των Ελληνοκυπρίων, προκειμένου να αξιώσει ουσιαστικές αλλαγές και διαπραγματεύσεις στο εκτρωματικό σχέδιο του Κ. Ανάν, αλλά αντίθετα, αποσύνδεσε τη νέα προσπάθεια με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δημιουργώντας την εντύπωση ότι θεωρεί το αποτέλεσμα ενοχλητικό.

Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλή δεν περιέγραψε καθόλου τη λύση που πρέπει να επιδιωχτεί, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι στόχος είναι η επανένωση του Νησιού. Αυτό, όμως, το στόχο τον επιτυγχάνει και το «σχέδιο Ανάν»... Το επόμενο βήμα, μετά από αυτή τη στάση, μήπως είναι η ανάληψη «πρωτοβουλιών» από την κυβέρνηση, αλλά προς την πλευρά της Λευκωσίας;...

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η ελάχιστα συγκαλυμμένη προσχώρηση του Κ. Καραμανλή στη λογική του Ελσίνκι περί ύπαρξης «συνοριακών διαφορών», μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν το δεύτερο «δώρο» στον πλανητάρχη. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα θέμα», που χωρίζει τις δύο χώρες, προετοιμάζοντας το έδαφος για το «πακέτο των διαφορών», που θα πάει στη Χάγη μαζί με τη - μόνη υπαρκτή - διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας. Τα παραδείγματα (Σχολή Χάλκης, περιουσίες) που επικαλέστηκε ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να πείσει ότι υπάρχουν και άλλα θέματα συζήτησης είναι αστεία και γεννούν τους χειρότερους φόβους, για το αν ο εν εξελίξει διάλογος επεκτείνεται σε θέματα κυριαρχίας.

Ενταξη Τουρκίας στην ΕΕ: Ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο υποστήριξε φανατικά και με πάθος το αμερικανικό «αίτημα», για να πάρει η γειτονική χώρα ημερομηνία ένταξης το Δεκέμβρη, αλλά αναγόρευσε την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην ΕΕ ως κίνηση που υπηρετεί τα «ελληνικά συμφέροντα». Ξεχνάει προφανώς ότι η αντίστοιχη «ενσωμάτωση» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε την εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Επίσης, η ΕΕ δεν έχει συμπεριλάβει στα «κριτήρια» για την ένταξη της Τουρκίας στους κόλπους της την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο...

Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων: Ουσιαστικά ανατέθηκε στον Μίλερ και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, χωρίς μάλιστα να παίρνουν και την πολιτική ευθύνη. Επιπλέον, πληρώνονται πανάκριβα, 1,2 δισ. δολάρια, λέει και ξαναλέει για να δείξει τη «γενναιοδωρία» του ο πρωθυπουργός.

Συμπέρασμα; Η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο επιβεβαίωσε ότι έχει πάρει τη σκυτάλη της αμερικανο-δουλείας και της υποτέλειας από την κυβέρνηση Σημίτη. Το παραδέχτηκε, άλλωστε, και ο ίδιος: «Θεωρώ μια σημαντική επιτυχία της χώρας μου ότι υπάρχει μια ευρύτερη εθνική συναίνεση στα βασικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής»...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ