Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΑΣΟΚ
Δημαγωγία και παραπλάνηση

«

Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη κοινωνική, που θα προστατεύει τον πολίτη, θα σκέφτεται για την απασχόληση, θα παλεύει για τον άνθρωπο», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μεσσηνία, που πραγματοποίησε την προηγούμενη Τετάρτη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημαγωγώντας, επιχειρεί να εμφανίσει το κόμμα του σαν «υπερασπιστή» των λαϊκών συμφερόντων, την ίδια στιγμή που με κάθε ευκαιρία «υμνεί» την αντιλαϊκή πολιτική, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καθ' όλη την προηγούμενη περίοδο, υλοποιώντας απαρέγκλιτα όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ, είπε λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου, είναι η «κοινωνική Ευρώπη», αλλά απευθυνόμενος στα λαϊκά στρώματα του Νομού Μεσσηνίας και «κατ' επέκταση όλης της Ελλάδας», όπως είπε ο ίδιος, ανέλυσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες στήριξε στους «νόμους της αγοράς» και της «ανταγωνιστικότητας»...

Ακριβώς πάνω σ' αυτήν τη λογική ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο καλοκαίρι, ισχυρίστηκε πως το κόμμα του με την πολιτική που ακολούθησε εξασφάλισε στον αγρότη ότι «αντί να παίρνει την επιδότηση στην τιμή, θα παίρνει την επιδότηση στο εισόδημα». Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο ίδιος, ότι «θα έχει μια ασφάλεια ο αγρότης». Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε στον αγροτικό κόσμο της χώρας ένα «ετήσιο προνοιακό επίδομα», το οποίο ο Γ. Παπανδρέου ...βάφτισε «εγγυημένο εισόδημα», παραδίδοντας ταυτόχρονα τον αγροτικό κόσμο της χώρας στη «μέγκενη» της «ελεύθερης αγοράς».

Συνεχίζοντας την παραπλάνηση του ελληνικού λαού, ο Γ. Παπανδρέου δε δίστασε να αναφέρει ότι το κόμμα του αποτελεί μια «ισχυρή σοσιαλιστική φωνή στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Μια «φωνή», που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου, πάλεψε για να υπάρξει «πρόνοια για πλήρη απασχόληση για όλους τους νέους». Οταν επί των ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ η ανεργία εκτινάχτηκε στα υψηλότερα ποσοστά, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, και όταν πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε στη νεολαία της χώρας να δουλέψει χωρίς ασφάλιση, προσφέροντας «μαύρα μεροκάματα» στο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, προκειμένου να αποκτήσει ...προϋπηρεσία, προφανώς ο ίδιος δε διαπνεόταν από τα «σοσιαλιστικά» του αισθήματα...

Παράλληλα, ενόψει και των ευρωεκλογών, αλλά κυρίως της αγωνίας στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ να ανακαλύψει ...διαφορές από τη ΝΔ, τη στιγμή που η πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση είναι συνέχιση της ίδιας σκληρής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ανασύρει δημαγωγικά συνθήματα του παρελθόντος, για να πείσει για τις δήθεν «φιλολαϊκές» προθέσεις του κόμματός του. «Εμείς ως αντιπολίτευση θα παλέψουμε, ώστε οι κατακτήσεις του ελληνικού λαού να μην ποδοπατηθούν». Ποιες κατακτήσεις; Τις ιδιωτικοποιήσεις και παραγωγικών μονάδων και των τομέων Παιδείας, Υγείας-Πρόνοιας, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών με τους τρομονόμους, τη συμμετοχή στους πολέμους κλπ. Αυτή την πολιτική υπερασπίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το «μεγάλο έργο» που πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ στον τόπο.

Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην «ανάπτυξη», στις «μεγάλες υποδομές», στην «ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ», πάντα, όμως, εξυπηρετώντας και προωθώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τη διασφάλιση της μεγιστοποίησης των κερδών του.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ούτε μπορεί, ούτε θέλει να αλλάξει την πολιτική του. Δε θέλει να αντιμετωπίσει τη ΝΔ, ούτε να την αντιπολιτευτεί γιατί συμφωνεί στην πολιτική που αυτή εφαρμόζει. Πίσω από το «νέο ξεκίνημά» του κρύβεται η υποταγή του στις εντολές των Βρυξελλών και του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ, όση δημαγωγία περί «κοινωνικής πολιτικής» και αν κάνει, δεν πρόκειται να γίνει κόμμα-εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων. Ανάλογα, επομένως, πρέπει να το αντιμετωπίσουν τα λαϊκά στρώματα. Και στις εκλογές να το αποδυναμώσουν αποφασιστικά.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ