Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΠΡΟΣ
«Οχι» στο λάκκο των ... «εγγυήσεων»

Eurokinissi

Η επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ και οι συναντήσεις του με Μπους και Ανάν έδωσαν την ευκαιρία να επανέλθει η γνωστή φιλολογία περί των «εγγυήσεων» που θα πρέπει να παρασχεθούν ώστε να καταστεί το «σχέδιο Ανάν» «βιώσιμο», «λειτουργικό» και «συμπεφωνημένο»...

Είναι προφανές ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη «ανακίνηση» του Κυπριακού, ταυτόχρονα με την υπονόμευση των δικαίων της Κύπρου (χαρακτηριστικές οι ευρωδιχοτομικές δηλώσεις Φερχόιγκεν για απευθείας επαφές της ΕΕ με τα Κατεχόμενα, αλλά και η προσφώνηση «πρωθυπουργός» που επιδαψίλευσαν οι Αμερικανοί στον Ταλάτ), θα επιχειρείται μια υπόγεια αμφισβήτηση της απόφασης του κυπριακού λαού, στο όνομα των «εγγυήσεων» που θα του «σερβιριστούν» - όταν έρθει η ώρα - για να καμφθεί το φρόνημά του και να αποδεχτεί το έκτρωμα του Ανάν.

***

Παράλληλα, εμφανές είναι ότι στο επικριτικό για την κυπριακή κυβέρνηση και τον Τάσσο Παπαδόπουλο κλίμα, που καλλιεργεί η επερχόμενη έκθεση Ανάν στον ΟΗΕ, δείχνουν να συνοδοιπορούν και κάποιοι εγχώριοι παράγοντες. Οι τελευταίοι εμφανίζουν την ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει «τι θέλει η Κύπρος», την καλούν μάλιστα «να ξεκαθαρίσει τη στάση της» (!), πετώντας έτσι το «μπαλάκι» από την Αθήνα στη Λευκωσία και αφήνοντας περιθώρια για θρασύτατες συμπεριφορές, όπως του Ντε Σότο, που αμφισβητούν τη θέληση των Κυπρίων για ενιαία πατρίδα.

***

Το «παιχνίδι» στην πλάτη της Κύπρου θα έχει μακρά διάρκεια, και έχει ήδη ξεκινήσει.

Κομβικό είναι, όπως σημειώθηκε, το θέμα των «εγγυήσεων». Αλλά όταν μιλάμε για «εγγυήσεις» πρέπει να απαντηθούν τα εξής:

α) «Ποιος» εγγυάται, β) «τι» εγγυάται, γ) «πώς» το εγγυάται.

Πρώτον, όσοι εμφανίζονται να παρέχουν «εγγυήσεις» είναι αυτοί που οδήγησαν και στηρίζουν για 30 χρόνια τον «Αττίλα» στο νησί. Δεν πρόλαβε, δε, να φύγει ο Καραμανλής από τις ΗΠΑ και αμέσως ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ «αναθεωρούν» την πολιτική τους υπέρ των Κατεχομένων!

Δεύτερον, οι Αμερικανοί (κατά κύριο λόγο) και οι Βρετανοί, το μόνο που μπορούν να «εγγυηθούν» είναι η διαιώνιση του άδικου, της κατοχής και της εισβολής! Και αυτό κάνουν, «εγγυώμενοι» την εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν». Εγγυώνται, δηλαδή, την εφαρμογή του σχεδίου, που αποτελεί νομιμοποίηση του «Αττίλα». Εγγυώνται ότι ο λαός της Κύπρου θα πληρώσει ακόμα και τα έξοδα του εισβολέα. Οτι η Κύπρος θα κυβερνιέται από αλλοδαπούς δικαστές. Οτι στο τριχοτομημένο προτεκτοράτο η Τουρκία θα διατηρεί ακέραιο το «δικαίωμα» της μονομερούς επέμβασης. Εγγυώνται την επιβολή ενός ρατσιστικού σχεδίου, που απαγορεύει τα πολιτικά δικαιώματα των Κυπρίων προσφύγων στις εστίες τους λόγω της φυλής τους!

Τρίτον, «πώς» εγγυώνται την «επίλυση» του προβλήματος; Μήπως θα πάρουν μέτρα κατά της Τουρκίας αν προβεί σε νέες προκλητικές κινήσεις επικαλούμενη τα «δικαιώματά της» σαν «εγγυήτριας» δύναμης; `Η μήπως τη στιγμή της κρίσης θα έχουμε «ερμηνείες» επί «ερμηνειών» για το είδος των «εγγυήσεων» που κατά τα άλλα είχαν παράσχει οι «εγγυητές»; Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Και στην Κύπρο το 1974, και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το πώς «ερμηνεύονται» οι «εγγυήσεις» που, δήθεν, παρέχει στην Ελλάδα το ΝΑΤΟ, το είδαμε και με τα Ιμια, όσον αφορά στην «εγγύηση» που συνιστά για την Ελλάδα (και την Κύπρο πλέον) η ένταξή της στην ΕΕ.

***

Η μόνη εγγύηση για την Κύπρο είναι ο αγώνας του λαού της και η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για δίκαιη λύση του προβλήματος.

Ο αγώνας και η αντίσταση είναι μονόδρομος. Είναι η συνέπεια μιας βασικής αλήθειας. Οτι η Κύπρος δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής. Που σημαίνει ότι ο ιμπεριαλισμός, ο οποίος ανέκαθεν την αντιμετώπιζε ως «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» για την «αστυνόμευση ολόκληρης της Ανατολής», δεν πρόκειται να πάψει να «ενδιαφέρεται» για την Κύπρο. Με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα σενάρια περί «εγγυήσεων», που προβλέπουν μέχρι και κάθοδο «ειρηνευτικής δύναμης» του ΝΑΤΟ στο νησί!

***

Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις έχουν το χρέος να σεβαστούν - στην πράξη - το μήνυμα των δημοψηφισμάτων. Να αρνηθούν κάθε «σπέκουλα» και κάθε γκεμπελισμό ότι οι Κύπριοι δε θέλουν - τάχα - να ζήσουν μαζί. Να πολεμήσουν κάθε διπλωματική «προβοκάτσια» που θα αναγνωρίζει την κατοχή. Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα έχουν χρέος:

  • Να σεβαστούν το «ναι» της τουρκοκυπριακής πλευράς. Γιατί με αυτό τον τρόπο καταγράφηκε από τους απλούς ανθρώπους του μόχθου στα Κατεχόμενα ότι θέλουν να ζήσουν καλύτερες μέρες. Μια διάθεση που δεν μπορεί να αγνοήσει ο διεθνής παράγοντας, χωρίς τον κίνδυνο, αν επιλέξει να «κωφεύει», να ρίξει ο ίδιος περισσότερο λάδι στη φωτιά, με συνέπεια την ενεργότερη στράτευση των Τουρκοκυπρίων στην πάλη τους για ελευθερία, αλλά και την ακόμα βαθύτερη ταξική τους συνειδητοποίηση. Γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν ψήφισαν - στην πραγματικότητα - για το «σχέδιο Ανάν». Ψήφιζαν με δίλημμα το αν θα ζήσουν κάτω από την έσχατη μορφή καταπίεσης, σε μια κατεχόμενη πατρίδα δηλαδή, υπό τη δεσποτεία του Ντενκτάς, ή αν θα ζήσουν σε ένα «άλλο» αύριο, που δεν είναι κατ' ανάγκη το «αύριο» του Ανάν
  • Να σεβαστούν το «όχι» των Ελληνοκυπρίων. Ενα «όχι»-αφετηρία για να ορθωθεί ένα αταλάντευτο μέτωπο επαναδιεθνοποίησης του Κυπριακού, σε μια βάση που δε θα κάνει «σκόντο», όπως συνέβη με το «σχέδιο Ανάν», στο αδιαπραγμάτευτο και ιστορικά αδικαίωτο αίτημα για πραγματική λύση. Και πραγματική λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι άλλη από μια δίκαιη λύση, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, δικοινοτική, διζωνική, χωρίς κηδεμόνες και ξένα στρατεύματα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ