Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Οι αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου της ΕΕ

Η προώθηση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» ήταν το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 25 και 26 Μάρτη του 2004, στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, στην ατζέντα της Συνόδου προστέθηκαν η πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το «Ευρωσύνταγμα», η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι επίκαιρες διεθνείς εξελίξεις (Μέση Ανατολή, Ιράκ, Αφγανιστάν και Κύπρος).

Υπενθυμίζουμε ότι η «Στρατηγική της Λισαβόνας» είναι το σχέδιο που εκπονήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής το Μάρτη του 2000 και στέγασε μια σειρά αντεργατικών μέτρων, υπό το πρόσχημα της ανάγκης ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας». Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται η πλήρης «απορύθμιση» της αγοράς εργασίας, η κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και η προώθηση των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Η Σύνοδος των Βρυξελλών, στην απόφασή της, τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες των κρατών - μελών, η εικόνα της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» παρουσιάζει ανομοιογένεια και ζητάει από τις κυβερνήσεις «γοργότερο ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις».

  • Το δίπτυχο της οικονομικής πολιτικής, το οποίο οφείλουν να σεβαστούν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι: «Διατήρηση υγιών δημοσιονομικών θέσεων και σταθερότητα τιμών». Πρόκειται για αυστηρό πλαίσιο περιοριστικής πολιτικής.
  • Σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα, η Σύνοδος «προτρέπει ένθερμα τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού μέσω της μείωσης του δημόσιου χρέους και της ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της απασχόλησης, της υγείας και των συντάξεων».

Δίνεται, δηλαδή, σαφέστατη κατεύθυνση για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

  • Για τις αλλαγές στο καθεστώς εργασίας η απόφαση της Συνόδου είναι ξεκάθαρη: «Η προσαρμοστικότητα απαιτεί μείωση, όπου απαιτείται, του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, καλύτερη αντιστοιχία μισθού προς παραγωγικότητα και προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας».

Η Σύνοδος των Βρυξελλών επικύρωσε την «Εκθεση για την απασχόληση», την οποία συνέταξε επιτροπή υπό την προεδρία του πρώην πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ. Στην Εκθεση περιλαμβάνονται προτάσεις όπως η συρρίκνωση των επιδομάτων ανεργίας, η κατάργηση της διάκρισης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πέραν του 65ου έτους της ηλικίας των εργαζομένων...

Στην απόφαση της Συνόδου σημειώνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να αναλάβουν τα κράτη μέλη αποφασιστική δράση, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που συνιστά η Ειδική Ομάδα, εντός του πλαισίου των Γενικών Προσανατολισμών των Οικονομικών Πολιτικών και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση».

Δίνοντας σαφέστατη ώθηση για την καθιέρωση της «απασχολησιμότητας», η Σύνοδος των Βρυξελλών επισημαίνει ότι «η ενιαία αγορά εργασίας, που ενισχύει την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, έχει καίρια σημασία για την ανάπτυξη της Ενωσης. Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την περαιτέρω πρόοδο σε ορισμένους τομείς, η οποία θα προωθήσει την κινητικότητα». Ως «κινητικότητα» η Ευρωπαϊκή Ενωση ορίζει την υποχρέωση του εργαζόμενου να μετακινείται από πόστο σε πόστο μέσα στην ίδια δουλιά, από δουλιά σε δουλιά μέσα στην ίδια πόλη, από πόλη σε πόλη μέσα στην ίδια χώρα, από χώρα σε χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και των εκάστοτε εργοδοτών του.

Για τη στάση της ΕΕ στο θέμα του Ιράκ, είναι χαρακτηριστική η θέση της Συνόδου για τη δράση της ιρακινής αντίστασης: «Η ΕΕ σημειώνει ότι η κατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιτυχία της πολιτικής διαδικασίας και της διαδικασίας ανασυγκρότησης. Δηλώνει εκ νέου ότι καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τόσους θανάτους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βαθαίνει» η στρατηγική της Λισαβόνας(2008-03-12 00:00:00.0)
Ολα για τη «στρατηγική της Λισαβόνας»(2004-11-03 00:00:00.0)
Προς νέα δυσμενή δεδομένα για τους εργαζόμενους(2004-03-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-02-27 00:00:00.0)
Ερχεται νέος αντιλαϊκός τυφώνας(2004-02-10 00:00:00.0)
Ο άλλος πόλεμος(2003-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ