Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Μπροστά στην κάλπη

Μπορεί οι τόνοι να είναι χαμηλοί ακόμη, και να κρατιούνται χαμηλοί, τόσο από τα πολιτικά κόμματα της πλουτοκρατίας, όσο και από τα αστικά ΜΜΕ, αν και, ήδη, έχουμε μπει επίσημα στην προεκλογική περίοδο.

Αλλά η εκλογική αναμέτρηση, σε μισό περίπου μήνα, για το Ευρωκοινοβούλιο είναι εξίσου σημαντική μ' αυτήν των εθνικών εκλογών. Και σ' αυτήν, κρίνονται πολιτικές κομμάτων, πολιτικές που υπηρετούν ταξικά συμφέροντα, πολιτικές που συνδέονται με την προοπτική και το μέλλον των λαϊκών στρωμάτων, με δεδομένη την επιλογή από την ελληνική πλουτοκρατία και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να σπρώχνουν τη χώρα ολοένα και πιο βαθιά στη στρούγκα της καπιταλιστικής ΕΕ. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου την υπερασπίζονται μέχρι τελευταίας ρανίδας. Υπερασπίζονται, δηλαδή, την αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της συρρίκνωσης των δημοκρατικών ελευθεριών, των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Και αυτές οι εκλογές, λοιπόν, αποτελούν ένα σταθμό, που θα σηματοδοτήσει τη χάραξη πορείας του λαού, τα βήματά του, στη συνέχεια, προς τη δική του προοπτική. Θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, προς την αποδέσμευση από την καπιταλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ; Θα ενισχυθεί το λαϊκό ρεύμα της ανυπακοής, της απειθαρχίας και της αντίστασης στη διακρατική αυτή Ενωση, που θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις να δυσκολεύονται στην εφαρμογή της πολιτικής της, μέχρι την ακύρωσή της στην πράξη; Θα συμβάλει ο λαός, με την ψήφο του, στη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου πάλης ενάντια στην ΕΕ; `Η θα συνεχίζεται ανεμπόδιστα η ίδια βάρβαρη ρότα της καθολικής επίθεσης στους λαούς;

Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων

Απαντώντας από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, πρέπει μέσα από την κάλπη να εκφραστεί η αγωνιστική δράση για τις λαϊκές διεκδικήσεις ενισχυμένη.

Ενα ισχυρό ΟΧΙ στην ΕΕ είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στα λαϊκά συμφέροντα. Αυτή η λυκοσυμμαχία, και αυτό πρέπει να κατευθύνει τη συνείδηση των εργατών, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, δεν μπορεί να είναι ωφέλιμη για όλους. Και για την πλουτοκρατία και για τους λαούς. Δεν μπορεί να υπάρξει, ταυτόχρονα, πολιτική σε όφελος των κερδών του κεφαλαίου και σε όφελος της ζωής των ανθρώπων του μόχθου. Είναι σαν το νερό με τη φωτιά.

Γι' αυτό και στις 13 του Ιούνη καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Κερδισμένη ψήφος είναι η συνειδητή ψήφος για την καταδίκη της ΕΕ και των κομμάτων τα οποία τη στηρίζουν. Είναι η ψήφος ενίσχυσης του ΚΚΕ, που δυναμώνει το κίνημα αντίστασης, ανυπακοής, την προοπτική συγκρότησης του λαϊκού μετώπου, την πάλη για τη διεκδίκηση στόχων, που να ικανοποιούν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου. Διεκδίκηση, που απαιτεί απειθαρχία στις επιλογές της ΕΕ και είναι οργανικά δεμένη με την προοπτική άλλης πολιτικής. Που απαιτεί λαϊκή εξουσία για τη λαϊκή οικονομία, η οποία δε χωρά στην καπιταλιστική ΕΕ.

Μπροστά στην κάλπη, λοιπόν, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, η νεολαία, οι γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, ψηφίζουν με τη σκέψη στις δικές τους διεκδικήσεις και την απόφαση πως θα τις προωθούν με τον κοινό αγώνα και με την ψήφο ενίσχυσης της πολιτικής του ΚΚΕ, της μόνης ρεαλιστικής, γιατί ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα.

Διεκδικήσεις για τους εργαζόμενους και τη νεολαία

  • Πλήρης, σταθερή εργασία για όλους, 1.100 ευρώ κατώτερος μισθός. Είναι το ελάχιστο που μπορεί στοιχειωδώς να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων. Καθιέρωση καθολικού 35ωρου, 5ήμερου, 7ωρου.
  • Ισα δικαιώματα για τους αλλοδαπούς εργάτες - εργάτριες και τις οικογένειές τους.
  • Πλήρης απασχόληση των γυναικών, των νέων, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
  • Ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των ανέργων. Επιδόματα ίσου ύψους με τις πραγματικές ανάγκες, για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Πλήρη δικαιώματα για Δημόσια - Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να μη χάνονται τα ένσημα κατά τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, πέντε χρόνια λιγότερα για όσους δουλεύουν στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και 880 ευρώ σύνταξη.
  • Κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, δωρεάν κρατικοί παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων.
  • Δημόσιες δωρεάν παροχές υπηρεσιών Υγείας για όλους. Να καταργηθούν οι εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Κράτος και πλουτοκρατία να πληρώνουν τα βάρη.
  • Να γίνουν δημόσιες όσες ιδιωτικές μονάδες είναι κατάλληλες στον τομέα Υγείας, Πρόνοιας, παροχής υπηρεσιών στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Να καταργηθεί η δραστηριότητα των επιχειρηματιών στους τομείς αυτούς. Ολο το προσωπικό στο σύστημα της Υγείας και της Πρόνοιας να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίας και δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης. Ολοι οι σημερινοί ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να απορροφηθούν από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας να συνδεθεί με την προστασία της Υγιεινής και Ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή των τροφίμων, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας.
  • Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι ευθύνη του κράτους.
  • Δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, βασισμένο στο ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο γενικής εκπαίδευσης για όλους, χωρίς τις ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, που θα καλλιεργεί αρμονικά όλες τις πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας, θα προσφέρει γενική επιστημονική γνώση της φύσης και της κοινωνίας.
  • Ιδρυση δημόσιων δωρεάν μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών. Να είναι πηγή γνώσης, εφοδίων για τη νεολαία και όχι πηγή κερδών και υποταγής στους επιχειρηματίες.
  • Ενιαίο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες. Να διαμορφώνει καλλιεργημένους επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση και επαγγελματική ικανότητα. Σύνδεση του πτυχίου με το δικαίωμα στην εργασία.
  • Ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, βασικής και εφαρμοσμένης, για παραγωγή νέας γνώσης και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους.
Για τους ΕΒΕ
  • Δημιουργία και αξιοποίηση του συνεταιρισμού, που θα είναι διαφορετικός από αυτούς που γνωρίσαμε έως τώρα. Η λαϊκή οικονομία και εξουσία μπορούν να εγγυηθούν τη λειτουργία και την αποστολή του.
  • Φορολόγηση με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα, όπως προκύπτουν από παραστατικά στοιχεία, από τα βιβλία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού αναγνωριστεί ένα ελάχιστο αφορολόγητο.
  • Κρατική χρηματοδότηση των υποδομών, δηλαδή Βιοτεχνικών Πάρκων, όπου οι βιοτέχνες θα ασκούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον, στις κατοικημένες περιοχές.
  • Ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, με Κυριακή αργία, 3 απογεύματα κλειστά, υποχρεωτικά, για όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά.
Για τους μικρομεσαίους αγρότες
  • Στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης με τη δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού.
  • Αγροτική παραγωγή, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της απασχόλησης, στην παραμονή του πληθυσμού στην ύπαιθρο, στην επιστροφή στην ύπαιθρο όσων αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Ο προγραμματισμός της λαϊκής οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για την εκπλήρωση της κατεύθυνσης αυτής.
  • Αντιμετώπιση του διατροφικού προβλήματος με φθηνά και υγιεινά προϊόντα.
  • Ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.
  • Σύστημα τιμών και επιδοτήσεων, που εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα και ευνοεί την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής υπέρ της ζωικής παραγωγής.
  • Σημαντική αύξηση των κονδυλίων για έργα υποδομής.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της υπαίθρου.
Το δικαίωμα στο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, διεκδικούν να έχουν ελεύθερο χρόνο και δυνατότητες δημιουργικής αξιοποίησής του. Αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής μας και είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Γεγονός που απαιτεί:

  • Στήριξη και ανάπτυξη της πολιτιστικής - λαϊκής ερασιτεχνικής δημιουργίας και διάχυσή της σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ως όπλο απέναντι στη διαβρωτική ιμπεριαλιστική ιδεολογία, στην κουλτούρα της αλλοτρίωσης και αποχαύνωσης. Είναι δύναμη στη διαμόρφωση στάσης ζωής, αντίστασης και αντεπίθεσης.
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων των καλλιτεχνών, αξιοπρεπής διαβίωση και ευνοϊκές συνθήκες δημιουργικής ενασχόλησης με την Τέχνη.
  • Τα Κέντρα και οι θεσμοί παραγωγής Τέχνης και Πολιτισμού να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας και η χρηματοδότησή τους να γίνεται από δημόσιους πόρους.

Η πολιτιστική κληρονομιά και η λαϊκή παράδοση, ο λαϊκός πολιτισμός και η γλώσσα μας είναι τμήμα της Ιστορίας και της συνείδησης του λαού. Και δεν μπορεί να γίνεται εμπόρευμα.

ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων

Η ελληνική πλουτοκρατία και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου συνδράμουν στη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά τυχοδιωκτικά σχέδια, γιατί, μέσω αυτής της συμμετοχής, εξυπηρετούνται τα κέρδη. Μπροστά στην κάλπη, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουν να εκφράσουν και με την ψήφο τους την αντίσταση στην ιμπεριαλιστική τάξη που απαιτεί:

  • Εναντίωση στη στρατιωτικοποίηση, στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή. Στην αλλαγή συνόρων και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, στην περιστολή συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων, στους τρομονόμους, στο ευρωένταλμα, στη συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, εναντίωση στη ρατσιστική μεταναστευτική πολιτική.
  • Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση αυτήν την περίοδο στο Αιγαίο.
  • Η αμυντική ικανότητα να στηριχτεί στο λαό και στη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά, στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που δεν ανέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους στρατούς κατοχής.
  • Αντίσταση, πάλη κατά της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Αμυνας, κατά του Ευρωστρατού.
  • Επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων και όλων των Ελλήνων, που χρησιμοποιούνται στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς κατοχής στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν. Να μη σταλούν Ελληνες στρατιωτικοί στο Ιράκ.
  • Κατάργηση των ξένων βάσεων στη χώρα μας, πριν απ' όλων της βάσης της Σούδας.

Ο λαός μας δεν είναι μόνος του. Είναι με τους λαούς της Ευρώπης, που αντιστέκονται, αμφισβητούν την ΕΕ, με δημοψηφίσματα, με το ΟΧΙ στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Με το ΟΧΙ στην ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ. Οι λαοί, με τη θέλησή τους, αργά ή γρήγορα, θα διαμορφώσουν πλειοψηφίες σε κάθε χώρα, που θα διεκδικούν αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας. Με αφετηρία την αντίσταση - ανυπακοή - απειθαρχία στην ΕΕ, με τέρμα την αποδέσμευση των χωρών τους από την ΕΕ, θα την ανατρέψουν, με προοπτική την Ευρώπη της ειρήνης, του σοσιαλισμού.


Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ