Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 2004 - αριθ. φύλλου: 8884

«ΟΧΙ» ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Λαϊκό δικαίωμα η ασφαλής διατροφή, το περιβάλλον και η δημόσια υγεία

Η κοινή δράση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του προοδευτικού αγροτικού κινήματος κατά των πολυεθνικών που προωθούν τα μεταλλαγμένα, παίρνοντας και το «πράσινο φως» της ΕΕ, αποτελεί παράγοντα υπεράσπισης του λαϊκού δικαιώματος στην ασφαλή διατροφή, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημόσια υγεία. Βασικά συμπεράσματα που αναδείχτηκαν από την πρόσφατη ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  2  -  3

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρότερη ΕΥΡΩ-ΛΙΤΟΤΗΤΑ από φθινόπωρο και μετά

Πρώτης τάξης ευκαιρία οι ευρωεκλογές, για να στείλουν μήνυμα αντίστασης οι εργαζόμενοι

Μπορεί, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ψάχνοντας τον... αντιπολιτευτικό της ρόλο - να κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι δεν «κυβερνά», αλλά δε χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερες ικανότητες για να καταλάβει την τακτική της δεύτερης. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση επιχειρεί την προετοιμασία της κοινής γνώμης - «απογραφή» των δημοσίων οικονομικών, προβολή δημοσίων χρεών και ελλειμμάτων, κλπ. - και, βέβαια, δεν προχωρά άμεσα σε αντιλαϊκά μέτρα, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών.

Οσοι αναρωτιούνται, όμως, τι θα προκύψει από το φθινόπωρο και μετά, μπορούν να βρουν την απάντηση στις γνωστές συνταγές του ευρωμονόδρομου. Δηλαδή, στην ίδια πολιτική, που εφάρμοζε και το ΠΑΣΟΚ. Σκληρή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας για τους πολλούς και νέες παροχές στην ολιγαρχία του πλούτου, παραπέρα προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών (αποκρατικοποιήσεις, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μέτρα ιδιωτικοποίησης Υγείας, Παιδείας, κλπ.).

Αλλωστε, η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που έγινε στις Βρυξέλλες (25 - 26 Μάρτη) δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία, καθώς είχε ως κύριο θέμα την αποφασιστικότερη προώθηση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας», ενώ, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι συστάσεις της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και οι «συμβουλές» των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.


ΣΕΛ.  6   -   15,    18   -   19

«ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ»
Στόχος, η φθορά των αντιαμερικανικών συνειδήσεων

Χώροι αμερικανικής προπαγάνδας, με στόχο τη φθορά των αντιιμπεριαλιστικών - αντιαμερικανικών συνειδήσεων ιδιαίτερα των νέων είναι οι «Αμερικανικέςς Γωνιές», τα «Αμερικανικά Κέντρα Τεχνών», οι «Αμερικανικές βραδιές πολιτισμού και αθλητισμού», που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της χώρας. Ενα καλά μελετημένο σχέδιο της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα ενεργοποιείται μεθοδικά με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, φορέων της Αυτοδιοίκησης, παραρτημάτων αμερικανικών κολεγίων που παίζουν το ρόλο των «ντίλερ» του αμερικανικού πνεύματος, για να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας «φιλίας» χτισμένης πάνω σε αιματοβαμμένα δολάρια, από τα εγκλήματα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων»


ΣΕΛ.  16  -  17

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης σύντροφος Παναγιώτης Βαζούρας προσφέρει στο ΚΚΕ - συμβολή στη μάχη των ευρωεκλογών - το ποσό των 5.542 ευρώ.

Καλεί τους συντρόφους, οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ σε ένταση της οικονομικής και πολιτικής δουλιάς, για ένα σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα στις 13.6.04.

  • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΚΚΑΣ, συντονιστής της Λέσχης των Φίλων του ΚΚΕ Ν. Υόρκης, προσφέρει για τις ευρωεκλογές 1.000 δολάρια ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ