Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μανμοχάν Σινγκχ

Γρηγοριάδης Κώστας

Λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη για χτες ορκωμοσία του Μανμοχάν Σινγκχ στην πρωθυπουργία της Ινδίας, ο εικονιζόμενος 71χρονος οικονομολόγος - ο οποίος σπούδασε σε βρετανικά πανεπιστήμια και δηλώνει «θαυμαστής» της Μάργκαρετ Θάτσερ - επιχειρούσε να συμφιλιώσει τους διαγκωνιζόμενους για τα υπουργικά πόστα συμμάχους του Κογκρέσου. Οι «αγορές» τηρούσαν στάση αναμονής, μετά τα άγρια σκαμπανεβάσματα των τελευταίων δύο βδομάδων, που αποτέλεσαν έμμεση πλην σαφή «υπενθύμιση» στο κόμμα που κατάφερε μια «απροσδόκητη» νίκη σε βάρος του BJP του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Η Σόνια Γκάντι, που επέλεξε για μια σειρά λόγων να μην αναλάβει την πρωθυπουργία - οι ελάχιστα συγκεκαλυμμένες απειλές του RSS και των σχετιζόμενων με αυτό οργανώσεων, που θαυμάζουν ανοιχτά την ιδεολογία του Χίτλερ, αποτέλεσαν τον πιο εξόφθαλμο - λέγεται ότι θα χρησιμοποιήσει το Σινγκχ, ως «άνθρωπο - βιτρίνα» της ασκώντας εξουσία ανάμεσα στο προσκήνιο της προεδρίας του Κογκρέσου και το παρασκήνιο. Η εκτίμηση μοιάζει κάπως τραβηγμένη. Ο Σινγκχ, που θα κληθεί να διαχειριστεί τις απαιτήσεις και τις αναμονές του εγχώριου αλλά και του πολυεθνικού - και ειδικά του αμερικανικού κι ευρωπαϊκού - κεφαλαίου, πάντως, μοιάζει να αμφιταλαντεύεται.

Το Αριστερό Μέτωπο, στο οποίο μετέχουν τα ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και ΚΚΙ, υπόσχεται μεν στήριξη στην κυβέρνηση χωρίς συμμετοχή σ' αυτήν - όπως σχολίαζε ο Σιτάραμ Γιετσούρι του ΚΚΙ(Μ) και άλλα στελέχη των δύο κομμάτων - θα ασκήσει πιέσεις για να αναχαιτιστούν, όπου αυτό είναι δυνατό, η πολιτική των αποεπενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, και αυτό προοιωνίζεται μια «δύσκολη» συμμαχία...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ