Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή το πόθεν έσχες

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες, με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, προσδιορίζονται οι υπόχρεοι δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και επεκτείνεται η απαγόρευση χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, απαγορεύεται η σύναψη χρηματιστηριακών συναλλαγών ή η συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες - πέρα από τους υπουργούς και τα μέλη της κυβέρνησης που ίσχυε μέχρι τώρα - και σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες και γενικά σε πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Προβλέπεται ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης, από το 1990 μέχρι σήμερα, των μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, ευρωβουλευτών και προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων. Οσοι καταθέσουν για πρώτη φορά δήλωση, υποχρεούνται να αναφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία των τριών τελευταίων ετών και την πηγή προέλευσής τους.

Βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη κυβέρνησης και κόμματα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι υπόλοιπες κατηγορίες (δικαστικοί, δημοσιογράφοι, γενικά πρόσωπα που κατέχουν θέσεις εξουσίας ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα) υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στον Αρειο Πάγο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Οι αστυνομικοί, οι συνοροφύλακες και οι ειδικοί φρουροί υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Αντίστοιχα το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο ΣΕΕΔΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ