Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Βαφτίζουν «συνεργασία» το ΝΑΤΟικό κλοιό

Τη γνωστή μέθοδο, όπου κάποιος βαφτίζει το κρέας ψάρι, για να μην έχει ενοχές για το «αμάρτημα» που διαπράττει, εφαρμόζει η κυβέρνηση στην περίπτωση της εμπλοκής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι, λοιπόν, κάνει λόγο για «συνεργασία», που δε σημαίνει, λέει, εμπλοκή ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Αποσιωπούν, όμως, ότι το θέμα δεν είναι - στην παρούσα φάση τουλάχιστον - το εάν θα εγκατασταθούν ΝΑΤΟικές φρουρές στους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων, αλλά ότι μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση με στρατιωτικά μέσα και οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, άρχισε να εξελίσσεται στη χώρα μας, σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, αλλά και στον αόρατο κόσμο της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών.

Ταυτόχρονα, η γραμμή της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι και να γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερος λόγος για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενδεικτική η χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, που παρότρυνε «να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ λιγόλογοι». Στο κλίμα αυτό κινήθηκαν και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, μετά τη σύσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Ο Γ. Παπαντωνίου μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αποτέλεσε αντικείμενο αυτής της συζήτησης. Ωστόσο, διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει, βεβαίως, θέμα συνεργασίας των ελληνικών δυνάμεων (και άμυνας και δημόσιας τάξης) με ξένες χώρες και ξένες υπηρεσίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων (είτε πληροφοριών είτε άλλων μέσων) που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενδεχόμενης απειλής».

Στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει, με το όλο σχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα απαραίτητα μέτρα», αλλά και επιβεβαίωσε ότι οι μηχανισμοί «ασφάλειας» που στήνονται με αφορμή τους αγώνες θα μείνουν και μετά από αυτούς. «Θα είναι ακόμη, είπε, και μια ευκαιρία να μας μείνει και μια σημαντική υποδομή και για περαιτέρω, μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αποκτήσει η Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για το όποιο πιθανό ενδεχόμενο».

Λίγα λόγια...

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε χτες και ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ λιγόλογοι» και επισήμανε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα διεθνές γεγονός, άρα κάθε χώρα που διοργανώνει τους Αγώνες σε συνεργασία με τη ΔΟΕ είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί την εξέλιξη της διεθνούς συγκυρίας, να λαμβάνει υπόψη της όλα τα ενδεχόμενα και να είναι ανοιχτή σε διεθνείς συνεργασίες, με απόλυτο σεβασμό του Συντάγματος και της έννομης τάξης της χώρας. Αυτό κάνουμε εμείς και θα το κάνουμε μέχρι τέλους, θα λάβουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα, θα επεξεργαστούμε όλες τις πιθανότητες και θα έχουμε διαμορφώσει όλες τις αναγκαίες συνεργασίες και όλες τις αναγκαίες υποδομές». Και πρόσθεσε: «Δε νομίζω όμως ότι βοηθά την υπόθεση της Ολυμπιακής Ασφάλειας μία συζήτηση η οποία γίνεται κατά έναν ανοργάνωτο και διάχυτο τρόπο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ λιγόλογοι γύρω από τα θέματα αυτά. Και κυρίως να εξασφαλίζουμε όχι μόνον την ασφάλεια των Αγώνων, αλλά και το κύρος της χώρας».

Ανάλογες ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα «ανταλλάσσει μόνο απόψεις και πληροφορίες με το ΝΑΤΟ». «Τον έλεγχο, σημείωσε, του όλου συστήματος και της εφαρμογής του γύρω από την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα τον έχει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές ασφαλείας». Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Τύπου, «ούτε στρατεύματα ζητάμε, ούτε εμπλοκή ΝΑΤΟικών δυνάμεων». Πάντως, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται «με υπηρεσίες άλλων χωρών» και περιγράφοντας τη συγκεκριμένη συνεργασία, είπε: «Εχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει συνταχθεί με τη συμβολή επτά χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά και θα συνεργαζόμαστε».

Στο μεταξύ, από χτες βρίσκεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ. Στις επαφές που θα έχει με τον πρωθυπουργό, αλλά και τους αρμόδιους, για την Ολυμπιάδα, υπουργούς, θα ενημερωθεί και για την πορεία του προγράμματος της ασφάλειας.

Υπέρ «αυτόνομου» Ευρωστρατού

Στη χτεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, βασικό θέμα, κατά τον Γ. Παπαντωνίου, ήταν η υπόθεση της αυτόνομης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, δηλαδή οι σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενόψει της τριήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 30 Νοέμβρη-2 Δεκέμβρη. Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι «η ελληνική θέση είναι θέση που συμβαδίζει με τη Γαλλία και τη Γερμανία και η οποία θέση συνίσταται στην ανάγκη εξασφάλισης αυτόνομης δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και κατέληξε «άρα, ναι στην αυτόνομη δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά κατά τρόπο συμπληρωματικό με το ΝΑΤΟ». Συμπέρανε, ωστόσο, ότι «θεωρείται μάλλον απίθανο να μπορέσουν και οι 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμπλεύσουν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής άμυνας, γιατί πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες, δε διαθέτουν τα στρατιωτικά μέσα γι' αυτό το σκοπό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ