Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚ. ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΤ
«Απειλή» η ΕΕ για τις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον, για δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένθερμη υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όλο και περισσότερο βλέπει τη μεγαλύτερη ενότητα της ηπείρου ως απειλή, δήλωσε χτες ο Βέλγος πρωθυπουργός, Γκι Φερχοφστάτ.

Σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», o Βέλγος πρωθυπουργός αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το ευρώ ως ανταγωνιστή του δολαρίου και τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα ως απειλή στην αμερικανική παγκόσμια κυριαρχία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ, με την ένταξη των δέκα νέων μελών τον ερχόμενο χρόνο, επιθυμεί να έχει μία ισχυρότερη φωνή στην παγκόσμια σκηνή και να αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος, όχι ως ανταγωνιστής, από τις ΗΠΑ. «Λυπάμαι που οι ΗΠΑ βλέπουν τώρα όλο και συχνότερα την ενοποίηση να στρέφεται κατά των συμφερόντων τους. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί ένα διάλειμμα στην αμερικανική πολιτική στις τέσσερις πρώτες δεκαετίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μέχρι την αρχή της δεκαετίας του '90, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθάρρυναν την Ευρώπη στο θέμα της ενοποίησης», παρατηρεί ο Φερχοφστάτ. Οι ΗΠΑ έχουν κατ' επανάληψη επικρίνει τα σχέδια που ανακοινώθηκαν τον Απρίλη από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για τη δημιουργία ενός αρχηγείου στρατιωτικού σχεδιασμού της ΕΕ.

Ο Φερχοφστάτ καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκέμβρη το σχέδιο Συντάγματος που εκπονήθηκε από τη Συνέλευση επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντ' Εστέν ή να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ