Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αστυνομοκρατείται η Ευρωπαϊκή Ενωση

Eurokinissi

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για επίκαιρα πολιτικά θέματα, κατάγγειλε φαινόμενα αστυνομικής τρομοκρατίας, για τα οποία είχε προσωπική εμπειρία. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Στις 8 Νοέμβρη βρισκόμουν στη Χάγη σε διαδήλωση για την αποφυλάκιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Δε θα μιλήσω για τον Μιλόσεβιτς τώρα, επειδή το έχω κάνει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ στο γεγονός ότι δεν επιτράπηκε στους διαδηλωτές στη Χάγη, που οι περισσότεροι ήταν Σέρβοι μετανάστες, να γράψουν σύνθημα στη γλώσσα τους. Μιλώντας με την Αστυνομία ανακάλυψα ότι υπάρχει ένας γενικότερος κανόνας που απαγορεύει συνθήματα γραμμένα σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνει η Αστυνομία. Αυτό, προφανώς, ισχύει, ώστε η Αστυνομία να ελέγχει το περιεχόμενό τους. Είναι φανερό ότι η Ολλανδία, τόσο ανεκτική σε πολλά πράγματα όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν ανέχεται τη χωρίς λογοκρισία πολιτική έκφραση.

Ενα άλλο περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο, στο αεροδρόμιο του Παρισιού, καθώς περνούσα από τον έλεγχο της ασφάλειας, για να πάω στην Αθήνα. Μολονότι είχα αφαιρέσει κάθε μεταλλικό αντικείμενο από το σακάκι μου και είχα περάσει από τον ανιχνευτή, το προσωπικό επέμενε να το βγάλω. Αρνούμενος να το κάνω, κλήθηκε η Αστυνομία και στο επόμενο λεπτό ο κύριος 466294 και ο κύριος 485684 - δε μου έδωσαν τα ονόματά τους - ήρθαν και προσπάθησαν να με πείσουν ότι αυτός είναι ο κανονισμός και κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει.

Πίσω από αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, βλέπω μια καθαρή προσπάθεια τρομοκράτησης των ανθρώπων αναγκάζοντάς τους να υπακούουν σε βλακώδεις κανόνες. Βλέπω επίσης ότι όποιος περνά από έλεγχο ασφαλείας θεωρείται ένοχος για τρομοκρατία. Ακόμα, αν ένας ευρωβουλευτής υφίσταται τέτοια ενοχλητική και εξευτελιστική μεταχείριση, αναρωτιέμαι τι θα συμβαίνει σε άλλους, κυρίως σε αυτούς που το δέρμα τους είναι λίγο πιο σκούρο από άλλων.

Αυτά τα δύο περιστατικά είναι καθαρά δείγματα του αστυνομικού κράτους που οικοδομείται σταδιακά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την επιθυμία της άρχουσας τάξης να ασκεί πλήρη έλεγχο στους υπηκόους της, κύριε πρόεδρε περιμένω την αντίδρασή σας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ