Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να είναι προσεκτικός

Ο Ι.Κ. Πρετεντέρης (Ι.Κ. Π.) στο «Βήμα» (23.11.2003) κατηγορεί τους κομμουνιστές ότι μιλούν εξ ονόματος του λαού, ενώ στις εκλογές παίρνουν μικρά ποσοστά.

Τα κομμουνιστικά κόμματα πράγματι παίρνουν μικρά ποσοστά στις εκλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αντίπαλός τους, το κεφάλαιο, διαθέτει τεράστια δύναμη. Πέρα, π.χ. για την Ελλάδα, από τους συμμάχους (ΗΠΑ, NATO, Ευρωπαϊκή Ενωση) έχει στη διάθεσή του τις μυστικές υπηρεσίες, τα σχολεία, τους διορισμούς, τις απολύσεις από τις επιχειρήσεις, τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες κλπ.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, είναι φυσικό τα κομμουνιστικά κόμματα, που έχουν στόχο να καταργήσουν το κεφάλαιο και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να παίρνουν μικρά ποσοστά.

Τώρα γιατί μιλούν εξονόματος του λαού. Πρώτα πρώτα όλα τα κόμματα μιλούν εξ ονόματος του λαού, ενώ δε διαθέτουν ποσοστά πάνω από 50%. Το γεγονός ότι η ΝΔ παίρνει γύρω στο 41% και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 43% δεν αλλάζει την ουσία. Η διαφορά είναι ποσοτική κι όχι ποιοτική και σύμφωνα με τη λογική του Ι.Κ.Π. κανένας δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος του λαού. Αλλά το χειρότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ με 43% κυβερνάει κιόλας. Ας είναι.

Δεύτερο, οι κομμουνιστές κάνουν ανάλυση της αντικειμενικής πραγματικότητας και θέτουν αιτήματα για οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων (εργατική τάξη, επαγγελματοβιοτέχνες και μικρομεσαίοι αγρότες), που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Γι' αυτό οι κομμουνιστές μιλούν εξ ονόματος του λαού.

Ο I.K. Π. πρέπει να ξέρει ότι οι κομμουνιστές μιλούν εξ ονόματος του λαού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ακόμη και στη διάρκεια των βασανιστηρίων. Οι χτύποι της καρδιά τους πάντα συντονίζονται με τους χτύπους της καρδιάς του λαού. Γι' αυτό αντέχουν. Καλά θα κάνει ο Ι.Κ.Π. να είναι πιο προσεκτικός όταν απευθύνεται στους κομμουνιστές.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ