Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποικίλες αντιδράσεις

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η συμφωνία δε σέβεται «ούτε το πνεύμα, αλλά ούτε και τους κανόνες της Συνθήκης» και ότι «στερείται νομικής βάσης», αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «μη πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσίς Μερ υποστήριξε ότι τα διδάγματα από τη συζήτηση που έγινε για τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας θα πρέπει να οδηγήσουν σε έναν «εμπλουτισμό» του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να καταστεί «ένα εργαλείο ζωντανό και χρήσιμο».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ είπε ότι, με την απόφαση, «το Σύμφωνο εισήλθε στο νοσοκομείο, αλλά δεν απεβίωσε», υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ εκτίμησε ότι οι «εκπτώσεις» που έγιναν στο Σύμφωνο σηματοδοτούν «μια άσχημη μέρα για την Ευρώπη» και αποτελούν «ένα σημαντικό βήμα πίσω».

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν απέφυγε επιμελώς να ασκήσει κριτική κατά της απόφασης, καταδίκασε όμως τη διακριτική μεταχείριση που έγινε μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» χωρών.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υπουργός Οικονομικών Ζαν Κλοντ Ζουνκέρ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης «περί το 2006-2007», υπογραμμίζοντας ότι με την απόφαση δεν εγκαταλείπεται το Σύμφωνο, αλλά απλώς αναστέλλεται η πιστή εφαρμογή του. Διευκρίνισε ότι οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και της Γερμανίας τίθενται υπό αυστηρό έλεγχο, τονίζοντας ότι η αναθεώρησή του σήμερα θα προκαλούσε αναταραχές στις χρηματαγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Καρλ Χάινζ Γκράσερ σημείωσε ότι «χάθηκε μια μάχη για το Σύμφωνο, αλλά όχι ο πόλεμος» και υποστήριξε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει».

Ο Ολλανδός ομόλογός του Γκέριτ Ζαλμ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτιμώντας ότι «το Σύμφωνο δεν απεβίωσε, αλλά μπήκε στην κατάψυξη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ