Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Δρυς στον κάμπο δεν ευδοκιμεί

Θα πεις και τι να κάνουν; Να κλειστούν στα υπουργικά τους γραφεία, περιμένοντας τα παραδώσουν τα χαρτοφυλάκια; Δε λέμε. Αλλά όχι και να κάνουν συνεχώς «γυροβολιές», περιπαίζοντας το λαό και προκαλώντας τη νοημοσύνη του. Στα κυβερνητικά στελέχη αναφέρομαι, που περιοδεύουν ανά την ελληνική επικράτεια, με στόχο ν' ανατρέψουν το «αντιπασοκικό» πολιτικό «κλίμα». Και καλά να λένε ένα ψεματάκι, να τάζουν κάποιο ρουσφετάκι. Αλλά όχι ν' αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα, ισχυριζόμενοι ότι «όλα πάνε καλά» στην Ελλάδα. Δικαίωμα του ΠΑΣΟΚ να παλέψει, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσει την κυβερνητική εξουσία, πιστεύοντας ότι «το παιχνίδι δεν έχει κριθεί» κι «ο αντίπαλος είναι του χεριού του», καθώς «δεν έχει έμπειρο προπονητή» και «παίζει εκτός έδρας». Ομως, όχι και να εμφανίζει δικαιωμένη την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του.

Αλλά, ας επανέλθουμε στις προεκλογικές «γυροβολιές». Πήγε, προχτές, ο Γ. Δρυς στη Θεσσαλία, αναλαμβάνοντας «επικίνδυνη αποστολή». Κι αντί ν' απολογηθεί και να ζητήσει συγνώμη από τους αγρότες για το κακό που τους κάνει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί να ευχαριστάει που οι Θεσσαλοί του φέρθηκαν με ευγένεια και «δεν τον πήραν με τα παλούκια», το 'παιξε «τσαμπουκάς» κι άρχισε να εξαπολύει κατηγόριες. Επιτέθηκε με σκαιό τρόπο στους αγροτοσυνδικαλιστές, που αγωνίζονται ν' ανατρέψουν μια πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες κι ερημώνει την ύπαιθρο κι αρνήθηκε να δεσμευτεί για λύσεις οξυμένων προβλημάτων της αγροτιάς. Θα έλεγα «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι», αλλά το θέμα δεν είναι η «τύχη» του Γ. Δρυ, στον σκληρό αγώνα για τη βουλευτική έδρα που θα δώσει, ενδεχομένως, με την κυρία Γκερέκου.

Το πρόβλημα είναι ότι ένας υπουργός, ο οποίος, μάλιστα, έχει προσωπικές ευθύνες για τα βάσανα του αγροτικού κόσμου - να μην ξεχνάμε ότι ο Γ. Δρυς ήταν ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, όταν, τον περασμένο Ιούνη, αποφασίστηκε η νέα, καταστροφική για τους αγρότες, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ - αντί να συζητάει με τον κόσμο και να δίνει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, συμπεριφέρεται αλαζονικά και απαξιωτικά προς ανθρώπους που υποφέρουν στο παρόν κι αγωνιούν για το μέλλον. Και, φυσικά, αυτή η προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά δεν οφείλεται τόσο στον «ιδιόρρυθμο χαρακτήρα» του, όσο στη γενικότερη ιδεολογική αντίληψη των «εκσυγχρονιστών» κυβερνώντων, η οποία τους ωθεί σε πρακτικές περιφρόνησης του λαού.

Ηρθε, όμως, η ώρα της πολιτικής τιμωρίας των αλαζόνων. Οι επικείμενες εκλογές δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης να καταδικάσουν όλους αυτούς που περιφρονούν τον φτωχό άνθρωπο κι εμποδίζουν τον αγώνα του για μια καλύτερη ζωή. Αλλά, δε φτάνει η τιμωρία των κυβερνώντων. Χρειάζεται να καταδικαστεί και η ΝΔ, η οποία, αν έρθει στην κυβερνητική εξουσία, θα συνεχίζει στον ίδιο αντιαγροτικό - αντιλαϊκό «ντορό». Και δεν πρόκειται κανείς να λυπηθεί εκείνους, που, είτε λόγω άγνοιας του κινδύνου, ή παρασυρμένοι από την αγανάκτηση, πέσουν «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ