Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ερχονται στα λόγια μας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο «Ριζοσπάστης» έχει πολλές φορές καταγγείλει τη συστηματική οικοδόμηση ενός σύγχρονου αυταρχικού και αστυνομικού κράτους, τη συνεχή παραβίαση και το πριόνισμα δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, κλπ. κλπ. Και αρκετές φορές αντιμετωπίστηκε με ειρωνικά χαμόγελα ή και ακόμη χειρότερα. Χαιρόμαστε, λοιπόν, όταν κι άλλοι έρχονται στα λόγια μας και δικαιώνουν τα όσα έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει. Γράφει στη χτεσινή «Καθημερινή» ο Αντ. Καρκαγιάννης: «Αν είναι αλήθεια τα καταγγελλόμενα (σ.σ. η τοποθέτηση από αστυνομικό σάκου με ενοχοποιητικά στοιχεία δίπλα σε διαδηλωτή, που είχε ήδη συλληφθεί, τον περασμένο Ιούνη στη Θεσσαλονίκη) δεν αποτελούν μεμονωμένο και αμελητέο γεγονός, αλλά σύμπτωμα του ιδιαίτερου ρόλου που βαθμηδόν αναλαμβάνει η αστυνομία, και της αλαζονείας που ήδη προκύπτει από αυτόν, πριν καν τον αναλάβει.

Το σύμπτωμα είχε ήδη επισημανθεί από την εποχή των συλλήψεων μελών της 17Ν, όπου δεν τηρήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότητα ο σεβασμός των δικαιωμάτων των συλλαμβανομένων. Επιπλέον, επιχειρήθηκε τότε να διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη το κατάλληλο κλίμα που, με πρόσχημα την "ασφάλεια των πολιτών" θα δικαιολογούσε την ανάληψη ιδιαίτερου πολιτικού ρόλου από την πλευρά των διωκτικών αρχών.

Αξίζει να επισημανθεί και να προσεχτεί το σύμπτωμα αυθαιρεσίας και προβοκατόρικης συμπεριφοράς και λόγω της γενικότερης τάσης περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών, λόγω της "τρομοκρατίας" και των φαινομένων του "νέου ρατσισμού" αλλά, ειδικότερα για την Ελλάδα, λόγω των αναγκών ασφαλείας που προκύπτουν ή υποτίθεται πως προκύπτουν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων».

Περί ρυθμών

Με τις προσδοκίες ότι «κάτι θα μείνει την επόμενη μέρα» για το δημόσιο σύστημα Υγείας και υποσχέσεις για περισσότερες από 3.500 προσλήψεις είχε υπογραφτεί η Οριστική Σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004» στις 20.3.2001. Τις προάλλες, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» (21/11) εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) επαναλαμβάνοντας ότι σταδιακά αλλά σύντομα θα εξοπλιστεί με νέα ασθενοφόρα (250) και 35 Κινητές Μονάδες, ενώ θα στελεχωθεί με περίπου 1.000 άτομα, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί και να καλυφθούν οι ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οσον αφορά στις προσλήψεις -πέραν του ότι είναι μειωμένες- όπως πληροφορείται η στήλη θα είναι δεκαοχταμηνίτες συμβασιούχοι. Θα είναι, δηλαδή, με μεροκάματα πείνας, αλλά και πριν προλάβουν να εκπαιδευτούν θα φύγουν.

Οσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης αναφέρουμε μόνο το εξής στοιχείο που έχει καταγγείλει επανειλημμένως το σωματείο των εργαζομένων: Οι περιοχές Αττικής, Κορίνθου, Πειραιά καλύπτονται μόνο με 63 οχήματα το πρωί και το απόγευμα, ενώ το βράδυ με τα μισά. Κι ύστερα λέμε, γιατί αργούν τα ασθενοφόρα...

Η «νέα ταυτότητα» της Αθήνας...

«Η Αθήνα, με αφορμή τα φετινά λαμπερά και μοναδικά Χριστούγεννα, αποκτά τη νέα της ταυτότητα, έχει πλέον το δικό της χρώμα, στιλ και άρωμα και σας προσκαλεί να ζήσετε μαζί της τη μαγεία των Χριστουγέννων», είπε, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, στη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου και παρουσίασε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου.

Βέβαια, η «νέα ταυτότητα» της Αθήνας, που ευαγγελίζεται η δήμαρχος δεν έχει τίποτε το νέο. Η μέχρι σήμερα, παλιά ταυτότητα είναι, «σφραγισμένη» από την άρχουσα τάξη, εδώ και αρκετά χρόνια. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί το γεγονός, πως και ο προκάτοχος της κ. Μπακογιάννη εκινείτο στα ίδια πλαίσια. Στη διαμόρφωση ενός «καθαρού» και «αποστειρωμένου» κέντρου, κατάλληλου και πρόσφορου για τις δουλιές των πολυεθνικών και των υψηλόβαθμων στελεχών τους και μιας περιφέρειας, όπου θα ζουν οι εργατοϋπάλληλοι και τα λούμπεν στοιχεία της πόλης. Απλά, σήμερα, η διαδικασία αυτή αποκτά περισσότερο γρήγορους ρυθμούς, καθώς πλησιάζουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

... και η «σφραγίδα» της

Κι αν νομίζετε, ότι γράφουμε τα παραπάνω, χωρίς να διαθέτουμε στοιχεία, πέφτετε έξω. Αναφέρουμε μερικά μόνο: Τα Προσφυγικά κατεδαφίζονται. Στου Ψυρρή έγινε «ανάπλαση». Τα Εξάρχεια αστυνομοκρατούνται. Η πλατεία Βάθης «αναβαθμίζεται», κάτω από τη συνεχή επίβλεψη των αστυνομικών δυνάμεων. Ο,τι βρίσκεται στο λεγόμενο «ιστορικό κέντρο» αλλάζει μορφή και όψη κι από κοντά λειτουργίες και ρόλο. Και πού πηγαίνουν όσοι εκδιώχνονται; Πλατεία Αμερικής, Κυψέλη, Κάτω Πατήσια, είναι μερικοί από τους χώρους, όπου «χτυπά», πλέον η καρδιά των «απόκληρων» της πρωτεύουσας.

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, επομένως, το «χρώμα», το «στιλ» και το «άρωμα», στα οποία αναφέρεται η δήμαρχος, θα είναι πολύ διαφορετικά στις δυο Αθήνες. Αλλωστε, αλλιώς... μυρίζουν οι μεγαλομέτοχοι και τα υψηλόβαθμα στελέχη των πολυεθνικών και αλλιώς οι μερικώς απασχολούμενοι και οι άνεργοι, πόσο μάλλον οι απόκληροι... Και, πότε πότε - πχ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - θα διοργανώνονται στο κέντρο κάποιες εκδηλώσεις, με την... ευγενική πάντα φιλανθρωπία των συνήθων χορηγών, ώστε οι κάτοικοι της δεύτερης Αθήνας να παίρνουν μια ψευδαίσθηση του «αρώματος» της πρώτης...

Η Αντζελα, η Συλβάνα, η Ελένη... .

«

Θα είναι, τελικά, η Αντζελα υποψήφια; Σίγουρες πληροφορίες λένε ότι δέχτηκε. Η Σοφία γιατί αποκλείστηκε; Την είχε πάρει, τελικά, τηλέφωνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τη στάση της στο δεύτερο γύρο των εκλογών; Και αν δεν της είχε τηλεφωνήσει ο πρωθυπουργός, ποιος, τελικά, της τηλεφώνησε; Κανείς; Ετσι ισχυρίζεται η ίδια, υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπειά της... Στη Δήμητρα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί υποψηφιότητα τον Αύγουστο και μετά την πήρε πίσω; Τι θα γίνουν οι "προσωπικοί ψήφοι" του κ. Κατσανέβα; Εκανε βήματα πίσω στην υπόθεση Σαμαρά ο κ. Μητσοτάκης; Δε δίνει άλλο αέρα στο ψηφοδέλτιο η παρουσία της Συλβάνας; Η Ελένη θα σκίσει στη Θεσσαλονίκη...».

Οποιος έχει διαβάσει το παλιό διήγημα του Αζίζ Νεσίν «Τα προβλήματα του κόσμου», ήδη έχει κάνει τους ανάλογους συνειρμούς. Τι σχέση μπορεί να έχουν όλες αυτές οι «πληροφορίες» - συζητήσεις με τα προβλήματα του κόσμου; Τι σχέση μπορεί να έχουν με την πολιτική; Τότε γιατί σχεδόν το σύνολο των λεγόμενων ενημερωτικών εκπομπών, αλλά και η σχετική αρθρογραφία και τα ρεπορτάζ του έντυπου Τύπου ασχολούνται, ουσιαστικά, κύρια με αυτά τα τόσο «σοβαρά ζητήματα»;

Οτι γίνεται μαύρη διαφήμιση κάποιων προσώπων και, από την άλλη, «θάβονται» κάποιοι άλλοι, είναι ολοφάνερο. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, είναι σίγουρο πως θα δούμε υποψηφίους να «σχολιάζουν» και ποδοσφαιρικούς αγώνες, όπως έγινε και στις προηγούμενες εκλογές. Επίσης σίγουρο είναι πως υπάρχει σοβαρή δυσκολία, να στηθεί οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση μεταξύ κομμάτων, τα οποία, στην ουσία της πολιτικής τους, λένε τα ίδια, αλλάζοντας τις λέξεις. Σίγουρο, επίσης, είναι πως πάντα θα βρεθούν τα «θύματα» - πρωταγωνιστές, που θα θυσιάσουν και την όποια αξιοπρέπεια για μια καλύτερη θέση στα «σημεία πώλησης»: Στα ράφια της ψηφοθηρίας. Αρα, κατανοητό είναι πως κάπως έτσι σκοπεύουν να μας σύρουν ολόκληρη την προεκλογική περίοδο.

Κατανοητές οι δυσκολίες, αλλά και οι σκοπιμότητες πρώτου επιπέδου. Ομως, υπάρχει πάντα και μια δεύτερη, βαθύτερη, σκοπιμότητα, που λειτουργεί, έτσι και αλλιώς, με τη δική της αδράνεια. Τα γραπτά, οι συζητήσεις, ο όποιος προβληματισμός δεν είναι «φτερά στον άνεμο». Διαμορφώνουν συνειδήσεις. Στη συνέχεια, οι συνειδήσεις καλούνται να διαμορφώσουν πραγματικότητες. Με άλλα λόγια, θέλουν τον κόσμο «κουκιά να τρώει και κουκιά να μαρτυρά...». Θέλουν την κοινωνική συνείδηση μπουκωμένη με όλα αυτά τα «άδεια πακέτα», έτσι που να μην υπάρχει χώρος για σκέψη - ανησυχία, για τα αληθινά λαϊκά προβλήματα.

Είναι και αυτός ένας από τους τρόπους, που «παίρνει ανάσες» και διαιωνίζεται το σύστημα. Γι' αυτό και όλοι (πολιτικοί και άνθρωποι των ΜΜΕ) παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και με βαθυστόχαστους τρόπους ποτίζουν όλοι μαζί το «δέντρο της ανοησίας». Για να απαντηθούν, όπως τους ταιριάζει και εκεί που πραγματικά πονάνε, μόνον ένας τρόπος υπάρχει. Σκέψη, που οδηγεί σε μαζική οργανωμένη δράση, ενάντια σε όλες τους τις πραγματικότητες. Τις εικονικές και την αληθινή, πανάσχημη, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα... ισχυρά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ μας προέκυψαν οι ΠΑΣΟΚοι πιο «Ευρωπαίοι» κι από αυτούς που έφτιαξαν την Ευρωπαϊκή Ενωση! Ούτε κουβέντα - δηλώνουν - δε δέχονται για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ, την ίδια στιγμή, κάνουν γαργάρα τις... εξαιρέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Δεν αλλάζουμε θέση» για το Σύμφωνο, δήλωνε σήμερα ο Χρήστος Πρωτόπαππας, λες και μπορούσε να πει οτιδήποτε άλλο. Πάνω σε αυτή την ιστορία βάσισαν όλη την πολιτική τους και τη σκληρή λιτότητα των τελευταίων χρόνων.

Και την ίδια στιγμή, ο Ν. Χριστοδουλάκης συμφωνούσε στις Βρυξέλλες να μην παρθούν μέτρα για τις «άτακτες» χώρες, Γερμανία και Γαλλία. Κι ας παραβίασαν το Σύμφωνο Σταθερότητας...

Ε, δεν είμαστε κι όλοι το ίδιο. Μπορεί να θεωρεί «ισχυρή την Ελλάδα» ο Κ. Σημίτης, αλλά κάποιοι άλλοι είναι ισχυρότεροι...

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ: Διαβεβαίωση του Γιάννου Παπαντωνίου ότι δε θα συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή ο συρφετός των Αμερικανών πρακτόρων στην Ελλάδα δίνει ...αναφορά στον Φλωρίδη;

Αλλά ...ξεχάσαμε. Αυτά εντάσσονται στη «συνεργασία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς συνεργάζονται οι κυβερνώντες με τους Αμερικανούς. Αυτοί λένε και οι «δικοί μας» κάνουν.

ΒΡΕ, ΤΙ ΦΟΒΕΡΟ πράγμα έκανε ο Σπυριούνης! Πήγε λέει και στήριξε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη διαφάνεια. Διατάξεις δηλαδή άνευ ουσίας, μια και διαφάνεια με ελεύθερη αγορά είναι ως γνωστόν ασύμβατα πράγματα...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί δε σοκαρίστηκε εξίσου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν συντάχθηκε σύσσωμη η ΝΔ υπέρ του «τρομονόμου» και, μάλιστα, «πέρασε» με τις ψήφους των «δεξιών»;

Τότε, φαίνεται, δεν είχαν ανακαλύψει στο ΠΑΣΟΚ πως στη Νέα Δημοκρατία ελλοχεύει π.χ. η ελληνική ακροδεξιά. Τώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, το θυμηθήκανε.

Πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

«Παρότι η Γεωργία δεν κατέχει τα πλούσια αποθέματα των γειτόνων της, έχει γεωστρατηγική σημασία, προσφέροντας διάδρομο προς τις δυτικές αγορές... Η παραίτηση του Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε θα επηρεάσει αναμφισβήτητα την ανάπτυξη των πολλά υποσχόμενων πετρελαιοπηγών της Κασπίας, όποιο δρόμο κι αν επιλέξει η κυβέρνηση: Προς τη Δύση, την Ανατολή ή προς περαιτέρω σύγχυση;». Ετσι σχολίαζε η προχτεσινή «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», τις τελευταίες εξελίξεις στη Γεωργία, ενώ, δεν παρέλειπε να σημειώσει ότι ο ανατραπείς Σεβαρντνάτζε «είχε αρχίσει να εισέρχεται στη ρωσική τροχιά τα τελευταία χρόνια». Από την άλλη μεριά, η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάτ» κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι συνέβαλε καθοριστικά στην ανατροπή του Σεβαρντνάντζε, υποστηρίζοντας ότι καταλύτης για τις εξελίξεις στην περιοχή υπήρξε η εκεί επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ, τον περασμένο Ιούλη, ενώ η «Νεζαβασίμιγια Γκαζέτα» υποστηρίζει ότι οι χώρες της Δύσης, έχοντας το μάτι τους στα κοιτάσματα πετρελαίου της Κασπίας, εγκατέλειψαν τον Σεβαρντνάντζε. Την ίδια στιγμή, η γαλλική «Φιγκαρό» υποστηρίζει ότι η Γεωργία θα πληρώσει υψηλό τίμημα, αν δεν υπάρξει ταύτιση των συμφερόντων Ρωσίας και ΗΠΑ, ενώ η ιταλική «Λα Στάμπα» υπογραμμίζει τους κινδύνους νέας ανάφλεξης στην περιοχή της Αμπχαζίας.

Είναι δημοσιεύματα, τα οποία, με τον έναν ή άλλον τρόπο, ομολογούν ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γεωργίας (βλέπε χτεσινό «Ρ»).

Από πίτα που δεν τρως...

Πώς θέλετε να γίνεται το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα, με διαφάνεια ή χωρίς διαφάνεια; Πώς θέλετε να πραγματοποιούνται οι προμήθειες του δημοσίου, τα μεγάλα και μικρά έργα, κλπ., κλπ.; Να τα παίρνουν ορισμένοι μόνο μεγαλοσχήμονες, που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τους εκάστοτε κυβερνώντες (βλέπε διαπλοκή) ή να τα μοιράζονται εξίσου όλοι όσοι συναποτελούν την κατηγορία των «εχόντων και κατεχόντων», δηλαδή όλοι ανεξαιρέτως οι κεφαλαιοκράτες;

Τα προαναφερόμενα ερωτήματα απηχούν την ουσία των θέσεων, που υποστήριξε προχτές στη Βουλή ο αρχηγός της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, πλαισιωμένα, βέβαια, με μπόλικες και μεγάλες κουβέντες, περί διαφάνειας κλπ., κλπ. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι δέσμια της διαπλοκής και υποσχέθηκε ότι αναλαμβάνοντας το κόμμα του τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αποκαταστήσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των κεφαλαιοκρατών στο ξεζούμισμα του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου και στην καταλήστευση του δημόσιου τομέα. Και δε λέμε, όλ' αυτά μπορεί να ενδιαφέρουν τις όποιες μερίδες της ολιγαρχίας πιστεύουν ότι είναι ριγμένες από τις μοιρασιές, που κάνει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά δεν ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους. Από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί, λέει ο λαός μας. Μαύρο, επομένως, και στους δυο στις επικείμενες εκλογές.

Περί διαφάνειας

Οσο για τις διακηρύξεις του αρχηγού της ΝΔ, πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαφάνεια και όλα όσα υπόσχεται δε συμβιβάζονται με την οποιαδήποτε φιλομονοπωλιακή και αντιλαϊκή πολιτική, είτε αυτή έχει πράσινο είτε γαλάζιο περιτύλιγμα. Πρώτον, γιατί μόνον αδιαφανώς μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση της ολιγαρχίας, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Εάν το κάνει σε συνθήκες πραγματικής και ουσιαστικής διαφάνειας, πολύ γρήγορα οι ψηφοφόροι θα τη σιχτιρίσουν. Και δεύτερον, γιατί κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι όσοι μεγαλοσχήμονες υποστηρίζουν σήμερα τη ΝΔ στην επιχείρηση αναρρίχησής της στην κυβερνητική εξουσία δε θα έχουν αύριο μια ανάλογη μεταχείριση, έναντι αυτών που υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, υπάρχει μια πλούσια σχετική εμπειρία, η οποία μετράει ήδη περίπου τριάντα χρόνια, μόνο μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Στην περίοδο αυτή, τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, φρόντισαν πρωτίστως τα συμφέροντα της ολιγαρχίας συνολικά και, κατά δεύτερο λόγο, εκδήλωσαν και τις ...ιδιαίτερες προτιμήσεις τους...

Το νέο πρόγραμμα

Την καθιέρωση από το Δεκέμβρη ενός νέου προγράμματος, με την επωνυμία «Ανταμοιβή», για τους κατόχους των πιστωτικών καρτών της, έκανε γνωστό η Εθνική Τράπεζα. Σε τι συνίσταται το πρόγραμμα αυτό; Οι κάτοχοι των καρτών της Εθνικής θα πρέπει την περίοδο Δεκέμβρη 2003 - Φλεβάρη 2004 να πραγματοποιήσουν συναλλαγές (αγορές - αναλήψεις) 900 ευρώ και άνω. Στην περίπτωση αυτή, όπως μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου, θα λάβουν ως επιστροφή μετρητών το 1% του συνόλου των συναλλαγών, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κλήρωση, όπου 5 τυχεροί θα κερδίσουν από ένα αυτοκίνητο γνωστής μάρκας... Αν μάλιστα οι συναλλαγές είναι μεγαλύτερες των 2,5 χιλ. ευρώ, οι... τυχεροί θα κερδίσουν και μία φωτογραφική μηχανή γνωστής μάρκας...

Το παράδειγμα είναι αρκετά αποκαλυπτικό για το νέο ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου στην εποχή της... απελευθέρωσής του. Αντί να συγκεντρώνει το χρήμα και να το διοχετεύει στον παραγωγικό και εμπορικό τομέα της οικονομίας (ρόλος που κινείται αυστηρά μέσα στα πλαίσια του σημερινού συστήματος), ωθεί τον κόσμο στον επικίνδυνο δρόμο της τραπεζικής υπερχρέωσης, ανοίγοντας - εκτός των άλλων - το δρόμο στις προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες. Με άλλα λόγια, η τοκογλυφική και παρασιτική δραστηριότητα του τραπεζικού κεφαλαίου σε όλο της το... μεγαλείο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι τιμές κι οι αμοιβές

Η κυβερνητική προπαγάνδα και τα καμώματα του Κουλούρη, τον οποίο έχρισαν «επικοινωνιολόγο» για τα θέματα της αγοράς και των τιμών αποδεικνύονται κάλπικα κάθε φορά που δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία τιμοληψιών. Ακόμα και με τα μαγειρεμένα αυτά στοιχεία η κυβέρνηση δεν κατορθώνει να διαψεύσει την πραγματικότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά. Αντίθετα, αποκαλύπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο όλο και περισσότερο, πρώτον το μέγεθος της κυβερνητικής εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων και δεύτερον ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους γίνεται όλο και πιο δραματική.

Στο βαθμό που αποκλειστικό κριτήριο της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η λήψη μέτρων για την εξασφάλισή της, είναι απόλυτα αναπόφευκτο ότι θα υπάρχει αφ' ενός «περιορισμός» των εισοδημάτων των εργαζομένων και αφ' ετέρου «ελευθερία» σ' εκείνους που διαμορφώνουν τις τιμές στην αγορά. Αυτό θα πει ανταγωνιστικότητα, αυτό είναι και το αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει την προώθηση μέτρων για την περιβόητη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας: Χαμηλοί μισθοί σε καθεστώς υψηλών τιμών. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών που έχουν «το πάνω χέρι» στην αγορά, στις τιμές των ειδών λαϊκής κατανάλωσης και στην εξέλιξη των εισοδημάτων των εργαζομένων. Στους μισθούς έχουμε «αυξήσεις» της τάξης του 2-3%, στις τιμές όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» οι αυξήσεις φτάνουν το 20 και 25%, ενώ τα επίσημα καθαρά κέρδη για εκατοντάδες επιχειρήσεις είναι και 50% και 60% και 70% και παραπάνω! Οσο για τα καμώματα του Κ. Κουλούρη ο οποίος φτάνει τώρα στο σημείο να καλεί τους καταναλωτές να... μποϊκοτάρουν τα ακριβά λέει, προϊόντα, είναι φανερό ότι αποτελούν θεατρινισμούς για φτηνή κατανάλωση και δημιουργία εντυπώσεων.

Στο πλαίσιο της πολιτικής που συστηματικά παίρνει μέτρα συμπίεσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και στήριξης των κερδών των επιχειρηματιών, κάθε ελπίδα για συγκράτηση των τιμών στερείται ουσίας. Η μοναδική προσπάθεια που μπορεί να έχει αποτέλεσμα στην κατεύθυνση της αλλαγής αυτής της κατάστασης, βρίσκεται στην οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που κύριο στόχο της θα έχει τη στήριξη του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού. Αυτός ο αγώνας προϋποθέτει συνέπεια και συνέχεια. Στις μέρες μας ένας πρώτος σταθμός σ' αυτή την πορεία είναι οι επικείμενες εκλογές, στις οποίες οι εργαζόμενοι καλούνται να καταδικάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα που εξυπηρετούν τις ίδιες πολιτικές και ταυτόχρονα να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ