Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μικρός (Γαλλικός) οδηγός για το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ»

Με αφορμή την έσχατη συνάντηση προετοιμασίας της επόμενης έκδοσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού φόρουμ, που προγραμματίζεται για το Νοέμβρη 2003 στο Παρίσι, κάποια στιγμιότυπα προς πληροφόρηση και ...τέρψιν των αναγνωστών του «Ρίζου».

«Οι άνθρωποι πάνω
από τα κέρδη»

Εις μάτην, οι εκπρόσωποι της ομάδας των καλλιτεχνών και εργαζομένων στη βιομηχανία του θεάματος διαμαρτύρονταν εδώ και 7 (!) μήνες για την επιλογή να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις του ΕΚΦ σε συγκρότημα αιθουσών που ανήκει σε μονοπωλιακό συγκρότημα στο Δήμο του Ιβρί του Παρισιού.

Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε πως στο συγκεκριμένο συγκρότημα έχει συμφέροντα και πολυεθνική δραστήρια στην ιδιωτικοποίηση και εκμετάλλευση του νερού, βασική αιχμή του «αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος».

Η απάντηση η ίδια: Για να μη χαθεί το παραδάκι (ειπώθηκε ένα αρκετά μεγάλο ποσό) που δίνει ο εν λόγω Δήμος πρέπει να αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένες αίθουσες. Δηλαδή, να τροφοδοτηθεί και το ταμείο του ευαγούς αυτού μονοπωλιακού συγκροτήματος. Η τελική λύση ...εξόχως ριζοσπαστική: Θα εκδοθεί μια ανακοίνωση που ούτε λίγο-ούτε πολύ θα λέει ότι «λυπούμαστε για αυτό που θα κάνουμε αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τις αίθουσές σας». Συμπέρασμα; Βεβαίως οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, αλλά το «ρευστό» - ρευστό;

«Συμμετοχική δημοκρατία»

Αποκαλυπτική ήταν μια Γαλλίδα συνδικαλίστρια για τη «συμμετοχική δημοκρατία» του Φόρουμ, μιλώντας για την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στη γαλλική επιτροπή προετοιμασίας του: «Στην αρχή μού είπαν ότι δεν μπορώ να μιλάω, γιατί δεν είχαμε υπογράψει την έκκληση της επιτροπής πρωτοβουλίας. Την υπογράψαμε. Μετά δε μου έδιναν το λόγο, γιατί δεν είχαμε πληρώσει οικονομική συνδρομή. Το κάναμε. Μετά είπαν ότι δεν μπορώ να παίρνω το λόγο γιατί δεν ήμουνα παρούσα σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιούνταν κάθε Παρασκευή. Μετά είπανε άλλα και χτες τελικά μου είπανε πως δεν έχω λόγο γιατί δε συμμετείχαμε από την αρχή στη διαδικασία».

Ενα «Φόρουμ» «προοδευτικό»

Στην «ομάδα προγράμματος» δημιουργήθηκε ολόκληρο σκάνδαλο γιατί ...προτάθηκε Κουβανέζα ομιλήτρια στο πάνελ της Λατινικής Αμερικής. Με αυτά και με τα άλλα, και με το θόρυβο που ξέσπασε την ανεχτήκανε υπό ...προϋποθέσεις:

α) Δε δικαιούται να μιλήσει για την Κούβα, και να μη λειτουργήσει ως «απολογητής του κουβανικού καθεστώτος» (!) και

β) Παράλληλα με αυτή, θα προσκληθεί από το φόρουμ και «ένας Κουβανός αντιφρονούντας» (διάβαζε μισθοφόρος των ΗΠΑ), για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον «αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα»!!

Πάλι καλά που δεν κάλεσαν τον ...Μπους να μιλήσει για τη Λατινική Αμερική. Βεβαίως, οι του ΣΥΝ και του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ» και της «Συμμαχίας Σταματήστε τον πόλεμο», που τους απασχολούσε μόνο πώς να φέρουν αυτό το ΕΚΦ στην Ελλάδα, ουδόλως ενοχλήθηκαν από το γεγονός. Μπρος στα (κεντροαριστερά) κάλλη τι 'ναι ο πόνος για το αντικουβανικό «κράξιμο».

«Φόρουμ» «μαχητικό»

Θα γίνει και διαδήλωση. Δύο διαδηλώσεις μάλιστα, οι οποίες κατά τους Γάλλους διοργανωτές θα πρέπει να είναι και «μαχητικές και πανηγύρι με δρώμενα κτλ». 2 σε 1 λοιπόν: θα πάρουμε τη μαχητικότητα των μη υποψιασμένων και των ξεσηκωμένων για μισθούς και συντάξεις για να την κάνουμε... πανηγύρι της ΣΕΣ και των Γάλλων Σοσιαλιστών!

«Φόρουμ» με «διαφάνεια»

Θα γίνει, πότε και πού το επόμενο; Μετά από παζάρια επί παζαριών, και με 30-40 νοματαίους παρόντες στην αίθουσα -ορισμένοι παραλίγο μάλιστα να αρπαχτούν κιόλας - αποφασίστηκε ...να μην αποφασιστεί τίποτα μέχρι τις 10 Νοέμβρη που θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις στο Παρίσι.

Βεβαίως ΣΥΝ, «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ» και «Γένοβα», που επιθυμούσαν διακαώς μια «εδώ και τώρα» απόφαση για ένα παρόμοιο «υπεράνω κερδών», «συμμετοχικοδημοκρατικό» και «προοδευτικό» Φόρουμ στη χώρα μας, στεναχωρήθηκαν λίγο, αλλά τουλάχιστον μπορούν με περηφάνια να αναφέρουν στα αφεντικά πως οι κοινοτικοί τρόποι λήψης αποφάσεων κατοχυρώνονται και στα κινήματα.,. Εύγε!


Ν. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ