Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Υποβαθμίζει το θέμα η κυβέρνηση

Τη συνεχή απομείωση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατήγγειλε στη Βουλή η Λ. Κανέλλη

Σε προσπάθεια υποβάθμισης της σοβαρότητας του θέματος των νέων αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο που διευκολύνουν τις παράνομες δραστηριότητες των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, επιδόθηκαν χτες τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, οι Λ. Λωτίδης, υφυπουργός Αμυνας, Μ. Στρατάκης, Μεταφορών και Τ. Γιαννίτσης, Αναπληρωτής Εξωτερικών, ισχυρίστηκαν ότι οι νέοι αεροδιάδρομοι όχι μόνο δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα αλλά πρόκειται για ρύθμιση που αφορά μόνο τις πολιτικές αερομεταφορές και είναι θετική για τη χώρα μας. Είπαν ότι οι νέοι αεροδιάδρομοι δεν είναι αποτέλεσμα διμερούς διαπραγμάτευσης με την Τουρκία αλλά μια διεθνής συμφωνία του ICAO, του οργανισμού που ρυθμίζει τις αερομεταφορές. Ολες οι χώρες έχουν μέχρι σήμερα δικαίωμα να υποβάλλουν ενστάσεις για τη συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από τον ICAO στις 8 Οκτώβρη και θα αρχίσει να ισχύει από τις 25 Δεκέμβρη του 2003.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν ότι μετά τους νέους αεροδιαδρόμους δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αφού θα συνεχίσουμε να ζητάμε τα σχέδια πτήσεις τους, αλλιώς θα προχωρούμε σε αναχαιτίσεις όπως γινόταν μέχρι τώρα. Δεν αποκτά πλεονέκτημα η Τουρκία, είπαν χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκαν ότι ανάμεσα στα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα, είναι και το οικονομικό αφού με τη χρήση των αεροδιαδρόμων θα υπάρξει αύξηση των σχετικών εσόδων κατά 3,5%.

Για πορεία «συνεχούς απομείωσης» κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έκανε λόγο στην τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τονίζοντας ότι ήδη η Τουρκία ανακοίνωσε την πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης στη Λήμνο σε περιοχή που απέχει 5,6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού.

Σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς κομπασμούς για την ύπαρξη οικονομικής ωφέλειας, τόνισε ότι για ένα εκατομμύριο ευρώ η κυβέρνηση απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κατήγγειλε δε, ότι σχεδιάζεται να δοθεί σε ιδιώτες η ψηφιοποίηση των αεροναυτικών χαρτών και ζήτησε από τους παριστάμενους υφυπουργούς να καταθέσουν έστω και έναν χάρτη επίσημο που να φαίνονται τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο.

Για ρυθμίσεις που δίνουν στην Τουρκία ό,τι παγίως διεκδικούσε, έκαναν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ο Γερ. Αρσένης είπε ότι η σχετική συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει πριν καταλήξει η συμφωνία για τους αεροδιαδρόμους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρησε δέσμευση σημαντικών περιοχών του Αιγαίου για ένα χρόνο(2015-12-29 00:00:00.0)
Η τουρκική διακοίνωση (ΝΟΤΑΜ) και η κυβέρνηση(2015-03-08 00:00:00.0)
Από αέρος αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων(2010-05-19 00:00:00.0)
Οι καρποί της πολιτικής τους(2005-04-15 00:00:00.0)
Φταίει το ...στρατιωτικό κατεστημένο(2003-06-10 00:00:00.0)
«Στο σφυρί» και τα ελληνικά αεροδρόμια(2000-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ