Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ποιος φοβάται την Κουβανική Επανάσταση;

Το καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, οι 15 συντάχθηκαν απόλυτα με τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την Επανάσταση στην Κούβα. Αποφάσισαν να περιορίσουν τις διμερείς ανταλλαγές με το Νησί - ουσιαστικά προχωρώντας σε διπλωματικό αποκλεισμό - και να καλούν Κουβανούς «αντιφρονούντες» σε διάφορες εκδηλώσεις. Στην Ελλάδα συνεπείς ταξικές δυνάμεις μέσα στο κίνημα, το ΚΚΕ, άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, ξεκίνησαν άμεσα εκστρατεία αλληλεγγύης στον κουβανέζικο λαό, όπως και σε κάθε λαό που επιλέγει περήφανα να καθορίζει μόνος του τη μοίρα του και την εξέλιξή του. Φυσικά και σε αυτό το ζήτημα η ΕΕ βρήκε σύμμαχο - και το ΚΚΕ αντίπαλο - το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ» (ΕΚΦ) και τις δυνάμεις που το συναπαρτίζουν.

Εξηγούμαστε: Στην τελευταία προπαρασκευαστική επιτροπή για την επόμενη εκδήλωση του ΕΚΦ (που θα γίνει το Νοέμβρη στο Παρίσι), παράγοντες της γαλλικής οργανωτικής επιτροπής προσπάθησαν να αποκλείσουν Κουβανούς ομιλητές από το πάνελ που αφορούσε τη Λατινική Αμερική. Το «επιχείρημα» ήταν ότι θα πρόβαλαν τη χώρα τους, την Κούβα, και όχι τις δήθεν «διώξεις σε βάρος των αντιφρονούντων». Και αφού θα υπεράσπιζαν την Κούβα, τους ήταν ανεπιθύμητοι ως «απολογητές του κουβανικού καθεστώτος»! Μπροστά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, οι εισηγητές προέκριναν μια «συμβιβαστική» λύση, στα δικά τους πάντα μέτρα: Θα προσκληθεί μια γνωστή Κουβανέζα οικονομολόγος αλλά υπό τους εξής όρους(!): Να προσκληθεί, παράλληλα, στο Φόρουμ και ένας «Κουβανός αντιφρονών» (διάβαζε μισθοφόρος των ΗΠΑ), ως «ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα» και ως μήνυμα προς την Κούβα. Η δε οικονομολόγος να μη μιλήσει για την Κούβα. Αν όμως μιλήσει να μη «λειτουργήσει ως απολογητής του καθεστώτος». Από ελληνικής πλευράς στην απαράδεκτη απόφαση συναίνεσαν ο ΣΥΝ, η «Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο» και το «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ».

Μια πρώτη παρατήρηση: Στο ΕΚΦ υποτίθεται ότι κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, π.χ. τη δυνατότητα του καθένα να εκφράζεται ελεύθερα. Και όμως, καλούν άνθρωπο να μιλήσει, και του ορίζουν εκ των προτέρων τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πει! Οποία ευαισθησία και δημοκρατικότητα... Ομως το κύριο είναι ότι το ΕΚΦ και όσοι το συναποτελούν - πέρα από τις αυταπάτες που γενικά σπέρνουν, όπου μπορούν, περί ενός καλύτερου καπιταλισμού - τάσσονται φανερά στο πλευρό των ΗΠΑ και της ΕΕ στην προσπάθειά τους για συκοφάντηση και υπονόμευση της Κουβανικής Επανάστασης.

Στον ελληνικό χώρο η ευθύνη βαραίνει κύρια το ΣΥΝ. Αποτελεί άλλωστε τη βασική «ελληνική συνιστώσα» του ΕΚΦ. Η «Αριστερά των Κινημάτων και της Οικολογίας» δεν έχασε ούτε αυτή την ευκαιρία να δείξει ποιο μονοπάτι προτιμά και με ποια παρέα, όταν φτάνει στο κρίσιμο σταυροδρόμι. Ερώτηση: Εχει πολλές ουσιαστικές διαφορές η στάση της από αυτή των αντικομμουνιστών - πρώην Προέδρων των Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας Βαλέσα, Γκεντς και Χάβελ αντίστοιχα, που πρότειναν ακόμα και τη σύσταση ταμείου οικονομικής υποστήριξης των Κουβανών «αντιφρονούντων»; Γιατί μπορεί τώρα τελευταία ο Λεων. Κύρκος να εμφανίστηκε απογοητευμένος από τον «πρώην φίλο» του Χάβελ, αλλά η «συναντίληψη» σε βασικά πολιτικά ζητήματα δεν κρύβεται...


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ