Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μνημείο πολιτικής μισαλλοδοξίας αλλά και ομολογία φόβου!

Επικίνδυνες εξελίξεις προοιωνίζεται η προχτεσινή απόφαση στο Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου με τις ψήφους των Λαϊκών, χάρη και στη στάση αποχής των εκπροσώπων της σοσιαλιστικής ομάδας, έγινε δεκτό το απαράδεκτο, βαθιά προσβλητικό της ιστορικής μνήμης και των ιδεών εκατομμυρίων ανθρώπων, κείμενο του επικεφαλής του γκρουπ των φιλελευθέρων, Ολλανδού Βαν Ντερ Λίντεν, με το οποίο προτείνεται η καταδίκη από την ΕΕ του «ολοκληρωτικού κομμουνισμού». Το κείμενο καταδίκης του «ολοκληρωτισμού», αφού απαλείφτηκε για ευνόητους λόγους που ωστόσο δε θίγουν την ουσία η λέξη «κομμουνισμός», συζητιέται σήμερα στην Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην πράξη άνοιξε ο δρόμος για την πραγμάτωση των αρχικών επιδιώξεων των εμπνευστών του, να το εισηγηθούν δηλαδή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως πρόταση ψηφίσματος.

Το κείμενο συνιστά κυριολεκτικά ένα μνημείο πολιτικού σκοταδισμού και μισαλλοδοξίας, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ σε αυτό εξισώνεται ο κομμουνισμός με το φασισμό και το ναζισμό, ενώ οι συγγραφείς του αιτούνται της καταδίκης του, ομολογώντας πως στόχος είναι και ο περιορισμός της απήχησης των κομμουνιστικών ιδεών. Οι στόχοι τους βέβαια είναι πολύ ευρύτεροι του προαναφερόμενου: Η σπίλωση των κομμουνιστικών ιδεών και της πρώτης απόπειρας της εργατικής τάξης να οικοδομήσει τη δική της κοινωνία. Η φρούδα ελπίδα τους πως κάτι τέτοιο θα δράσει αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο η εργατική τάξη να κατευθύνει την ταξική πάλη στο στόχο της ανατροπής του σημερινού συστήματος με προοπτική το σοσιαλισμό. Ακόμα, η προστασία της οικονομίας της αγοράς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και η εδραίωση της εξουσίας της αστικής τάξης σ' αυτές.

Η εν λόγω πρόταση ψηφίσματος καθιστά ολοφάνερους τους στόχους αυτούς, αποτελεί όμως ταυτόχρονα και ομολογία φόβου απέναντι στην ανωτερότητα ενός συστήματος, καθώς ούτε η ανατροπή του ούτε το όργιο συκοφαντίας των νικητών αυτής της ταξικής μάχης που χάθηκε για τον κόσμο της εργασίας, δεν κατάφεραν να το ξεριζώσουν από τις καρδιές των λαών της Γης. Ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα συνεχίζει να αποτελεί τη διάψευση των ισχυρισμών των απολογητών του συστήματος πως τίποτα δεν αλλάζει και την έμπρακτη απόδειξη πως ο ταξικός πόλεμος θα λήξει με νίκη του κόσμου της εργασίας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ανησυχία, οργή και σκεπτικισμό, όχι μόνο στους κομμουνιστές αλλά σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο που αναγνωρίζει την προσφορά και τη συνεισφορά των σοσιαλιστικών συστημάτων σε πολλά επίπεδα. Αλλωστε, τη διαφωνία τους με το περιεχόμενο του κειμένου έχουν ήδη εκφράσει ο Συνασπισμός, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διά των εκπροσώπων τους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Από την πλευρά του ΚΚΕ η αντίδραση ήταν άμεση, αφότου έγινε γνωστό το κείμενο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Ορέστης Κολοζώφ έστειλε στους Ελληνες βουλευτές που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης επιστολή, με την οποία ζητά την παρέμβασή τους για την απόρριψη αυτού του ψηφίσματος, καθώς όπως σημειώνει, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρότασης είναι απαράδεκτο, και θα έχει σοβαρές συνέπειες στο δημοκρατικό πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, καθώς:

-- Ομολογείται πως αποσκοπεί στον περιορισμό της πολιτικής επιρροής των κομμουνιστικών ιδεών και ρευμάτων.

-- Προσβάλλεται η ιστορική μνήμη, με επιχείρημα πως «ο ναζιστικός και φασιστικός ολοκληρωτισμός έχουν καταδικαστεί διεθνώς, αλλά πως ο ολοκληρωτικός κομμουνισμός δεν έχει ακόμη καταδικαστεί».

-- Ανοίγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι για την εξαπόλυση ενός νέου κυνηγιού μαγισσών στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να εμποδιστεί μια περαιτέρω αρνητική εξέλιξη και με την έννοια αυτή ζητάμε την ανάλογη παρέμβαση εκ μέρους σας για την απόρριψη της συγκεκριμένης πρότασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ