Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαίσχυντες, αντικομμουνιστικές οι δηλώσεις του Επιτρόπου Φερχόιγκεν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο 24χρονος φοιτητής Νταβίντ Πέχα Νταβίντ Πέχα δικάζεται στην Πράγα για «προπαγάνδα του κομμουνισμού»
Ο 24χρονος φοιτητής Νταβίντ Πέχα Νταβίντ Πέχα δικάζεται στην Πράγα για «προπαγάνδα του κομμουνισμού»
Κατά τη συζήτηση, που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο υπεύθυνος για τη διεύρυνση επίτροπος κ. Φερχόιγκεν ενημέρωσε σχετικά με την «προενταξιακή πρόοδο» που σημείωσαν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, παίρνοντας το λόγο, έκανε τα παρακάτω σχόλια και ερωτήσεις:

«Ακουσα με έκπληξη τον κ. Φερχόιγκεν να μας λέει ότι στις Βαλτικές, όπως και στις άλλες υπό άμεση ένταξη χώρες, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης ότι τα πράγματα βαίνουν γενικά καλώς και στις Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και στην Τουρκία σε μεγάλο βαθμό. Θα ήθελα, λοιπόν, να τον ρωτήσω:

- Σε ό,τι αφορά τις Βαλτικές χώρες δε διαπίστωσε κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις του εκεί, ότι υπάρχουν τρομερές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων γενικά, αλλά ιδιαίτερα της Ρωσόφωνης μειονότητας, που αποτελεί το 40% του πληθυσμού της Λετονίας, το 25% της Εσθονίας και ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Λιθουανίας;

- Δεν έχει υπόψη του ότι τα κομμουνιστικά κόμματα στις χώρες αυτές είναι απαγορευμένα και οι οπαδοί τους διώκονται;

- Δεν έμαθε ότι στη Λετονία, την οποία είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αρχές Αυγούστου, 100.000 περίπου κάτοικοι στερούνται παντελώς ή έχουν περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα, επειδή δεν εγκατέλειψαν το ΚΚ Λετονίας οκτώ μήνες πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης; (!!!)

- Δεν του είπαν, τέλος, για να μην αναφερθώ σε άλλες από τις πολλές ακόμα παραβιάσεις, ότι βετεράνοι του αντιφασιστικού - αντιναζιστικού αγώνα βρίσκονται στις φυλακές, ακριβώς γιατί πολέμησαν τους ναζί και μάλιστα ότι στην Εσθονία την ίδια στιγμή αποκαθίστανται σαν "ήρωες" οι συνεργάτες των ναζί κατακτητών;

Ο 80χρονος Βασίλι Κόνονοφ, μαχητής του Κόκκινου Στρατού, που δικάζεται στη Λετονία
Ο 80χρονος Βασίλι Κόνονοφ, μαχητής του Κόκκινου Στρατού, που δικάζεται στη Λετονία
- Δεν ενημερώθηκε ότι στην Πολωνία το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι απαγορευμένο και διώκεται οποιαδήποτε προβολή της κομμουνιστικής ιδεολογίας;

- Δεν έχει υπόψη του ότι στην Ουγγαρία απαγορεύεται η χρήση των συμβόλων του κομμουνιστικού κινήματος και ότι ο αντιπρόεδρος του νόμιμου Εργατικού Κόμματος είναι υπόδικος, γιατί έβαλε στο πέτο του κόκκινο αστέρι;

- Ξέρει ο κ. Φερχόιγκεν ότι στη Ρουμανία αυθαίρετα διαγράφηκε από τα μητρώα των κομμάτων το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας, που έχει 113.000 μέλη;!!!

- Πως σοβαρές, επίσης, παραβιάσεις, κυρίως κατά των κομμουνιστών, έχουμε και στην Τσεχία και Σλοβακία;

Είναι, επίσης, γνωστό ότι στην Τουρκία είχαμε και πρόσφατα συλλήψεις πολιτικών ηγετών, όπως του προέδρου του DEHAP και καλλιτεχνών, μόνο και μόνο γιατί πήραν μέρος σε κουρδικό πολιτιστικό φεστιβάλ στη Γερμανία. Επίσης, είναι γνωστό ότι και οι όποιες σημαντικές αλλαγές έγιναν στην τουρκική νομοθεσία προς δημοκρατική κατεύθυνση, κατά κανόνα δεν εφαρμόζονται στην πράξη και ότι συνεχίζεται η καταπίεση του κουρδικού και τουρκικού λαού, με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους. Θα ήθελα, επιπλέον, να μας ξεκαθαρίσει τι εννοεί ο κ. Φερχόιγκεν όταν λέει ότι βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρόσκληση του Ραούφ Ντενκτάς από κάποια "thing tank" στις Βρυξέλλες. Εχει υπόψη του ότι καλείται ως "πρόεδρος της Βορειοκυπριακής Δημοκρατίας"; Αυτή είναι η άποψη του κ. Φερχόιγκεν και της Κομισιόν για τον Ντενκτάς;».

Απαντώντας στις παρατηρήσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις(!!!) σε βάρος των Ρώσων των Βαλτικών χωρών, υπάρχει μόνο θέμα της υπηκοότητας, επειδή οι Ρωσόφωνοι δε θέλουν την υπηκοότητα των χωρών στις οποίες ζουν, και ότι το όποιο θέμα δε θα υπάρχει σε 15 χρόνια, αφού οι νέοι το αντιμετωπίζουν με άλλο πνεύμα. Ετσι, ο κ. Φερχόιγκεν καλύπτει ουσιαστικά την άγρια καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις βαλτικές χώρες. Για το θέμα της απαγόρευσης της λειτουργίας των κομμουνιστικών κομμάτων ο κ. Φερχόιγκεν είπε: «Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων, είναι κάτι που δεν είναι της ευθύνης μου, αλλά πρέπει να πω ότι, παίρνοντας υπόψη το τι υπέφεραν οι λαοί αυτοί από τον κομμουνισμό, αν ήμουν πολίτης των χωρών αυτών θα ζητούσα εγώ ο ίδιος την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων».

Απέδειξε έτσι ο υπεύθυνος για τη διεύρυνση Επίτροπος ότι αυτό που τον ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο είναι να απαλλάξει το πολυεθνικό κεφάλαιο της ΕΕ, αλλά και τους μαφιόζους που κυβερνούν στις περισσότερες υπό ένταξη, πρώην σοσιαλιστικές χώρες, από τους πρωτοπόρους αγωνιστές για τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά και των λαών γενικότερα των χωρών αυτών.

Η απαράδεκτη αυτή δήλωση του κ. Φερχόιγκεν προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος είπε: «Κύριε πρόεδρε καταγγέλλω με τον πιο έντονο τρόπο την επαίσχυντη αυτή δήλωση του κυρίου αυτού που βρίσκεται εδώ όχι με προσωπική ευθύνη αλλά ως Επίτροπος και εκπρόσωπος της Επιτροπής».

Επιστολή διαμαρτυρίας
στον πρόεδρο
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Στρατής Κόρακας απηύθυνε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι.

«Προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι

Βρυξέλλες 2.10.2003

Κύριε Πρόεδρε,

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας καταγγείλω την πλήρως αντιδημοκρατική στάση και τοποθέτηση του κ. Φερχόιγκεν αρμόδιου Επίτροπου για τα θέματα της Διεύρυνσης κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεως στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής στις 30/9/03.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης έθεσα στον κ. Φερχόιγκεν δύο θέματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών σε κάποιες από τις χώρες της Διεύρυνσης. Μία σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, μεταξύ άλλων και τη μη απόδοση ιθαγένειας και κατά συνέπεια την ουσιαστική απαγόρευση συμμετοχής τους στο δημόσιο βίο, σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως Ρωσόφωνους, που ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και αποτελούν σημαντικό κομμάτι του συνολικού πληθυσμού. Και μία δεύτερη σχετικά με τις απαγορεύσεις σε πολλές από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σύστασης και λειτουργίας κομμουνιστικών κομμάτων, χρήσης των κομμουνιστικών συμβόλων καθώς και διώξεις ή περιορισμούς που υπόκεινται πολίτες των χωρών αυτών για πολιτικούς λόγους.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φερχόιγκεν αντιμετώπισε τα σημαντικά αυτά θέματα στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας όχι μόνο απαξιωτικά αλλά και προσβλητικά. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δε μη απόδοση ιθαγένειας σε πολίτες αυτών των χωρών (που σήμερα στερούνται όλων των πολιτικών τους δικαιωμάτων) δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμα χειρότερο όμως είναι ότι υποστήριξε δημόσια και κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι "αν ήμουν πολίτης αυτών των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που υπέφεραν, θα είχα ο ίδιος ζητήσει την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων", προσβάλλοντας βάναυσα ένα υπαρκτό, ιστορικό, ανταγωνιστικό πολιτικό ρεύμα στην Ευρώπη και στον κόσμο που εκπροσωπείται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το οποίο σε κάθε περίπτωση πρωτοστάτησε και στις παραπάνω χώρες στη συντριβή του ναζιφασισμού.

Μπορεί, και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Φερχόιγκεν, να ασπάζεται άλλες πολιτικές ιδεολογικές αντιλήψεις, να διαφωνεί και να αντιμάχεται τους κομμουνιστές. Δεν του επιτρέπεται όμως όταν εκφράζεται ως Επίτροπος ενώπιον Σώματος αιρετών να διατυπώνει θέσεις με αυτόν τον ανιστόρητο και απαράδεκτο τρόπο που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, στη μαύρη περίοδο των πολιτικών απαγορεύσεων και διώξεων. Δίνει έτσι άλλοθι και πολιτική κάλυψη σε διώξεις που γίνονται στις παραπάνω χώρες με καθαρά πολιτικά κίνητρα αλλά και διευκολύνει την επέκτασή τους και στις χώρες - μέλη ή υποψήφια μέλη της ΕΕ όπου υπάρχουν και δρουν κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα με σημαντικό λαϊκό έρεισμα.

Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την καταδίκη και την αποφυγή επανάληψης τέτοιων συμβάντων, που θεωρώ ότι προσβάλλουν όχι μόνο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Σώμα στο σύνολό του καθώς και το βασικό δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης.

Μετά τιμής

Ευστράτιος Κόρακας»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ