Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο πλευρό του Ντενκτάς η Τουρκία

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δεχτεί ως μέλος της τη Νότια Κύπρο και όχι ολόκληρο το νησί και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τονίζει πως ο Ραούφ Ντενκτάς «έχει κάνει τα βήματα που απαιτούνται», ενώ θέτει έμμεσα θέμα αναγνώρισης της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου από την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη χτεσινοβραδινή δεξίωση, που έγινε για την έναρξη των εργασιών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε «ζητάμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να μην ακολουθούν διαφορετικά μέτρα και σταθμά».

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έκανε πράξη αυτά, που της αναλογούσαν και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά, αναφέροντας τα εξής: «Η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου έδειξε φιλική στάση. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα άνοιξε μετά από σαράντα χρόνια τα σύνορά της στους Ελληνοκύπριους, αλλά η Ελλάδα, παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, δεν ανοίγει τις πόρτες της στους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο «σχέδιο Ανάν», είπε πως αυτό «μπορεί να αποτελέσει πλαίσιο, αλλά να επανεξεταστούν τα θετικά και αρνητικά του σημεία».

Στην ίδια δεξίωση μίλησε για το Κυπριακό και ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Αϊτάτς Γιαλμάν, ο οποίος, αφού είπε ότι «η υπόθεση της Κύπρου έχει ζωτική σημασία για την Τουρκία», πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι στο πλευρό του Ραούφ Ντενκτάς».

Νέα παρέμβαση Πάουελ

Την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πάνω στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και οι όποιες αλλαγές να προκύψουν μέσα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, στη διάρκεια συνέντευξης στο Κέντρο Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κ. Πάουελ τόνισε πως συζήτησε το Κυπριακό κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου (στην Ουάσιγκτον) και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ (στη Νέα Υόρκη) και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι το σχέδιο που έχει κατατεθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί καλή βάση για συνομιλίες και ελπίζουμε ότι και τα δυο μέρη θα συνεχίσουν να το βλέπουν με αυτό το πνεύμα, και εάν η μια ή η άλλη πλευρά θα ήθελε να επιφέρει αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο, ας είναι αυτές μέρος της συζήτησης μεταξύ των δυο μερών για την υλοποίηση του σχεδίου και ας μη γυρίσουμε στο σημείο μηδέν και επιχειρήσουμε να ξαναγράψουμε το σχέδιο». Στη συνέχεια ο κ. Πάουελ ενθάρρυνε «τις δυο πλευρές να κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσει η διαδικασία της συμφιλίωσης και να προσπαθήσουν να το πράξουν το συντομότερο δυνατό διότι στα μέσα του 2004 θα σημειωθούν κάποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ, οι οποίες εάν δεν έχουμε πρόοδο ή επιτυχία έως τότε θα καταστήσουν πιο δύσκολη την πρόοδο και επιτυχία μετά τα μέσα του 2004».

Τιμήθηκε η επέτειος της ανεξαρτησίας

Η Βουλή της Κύπρου τίμησε στη χτεσινή, πρώτη συνεδρία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, την 43η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Σε ομιλία του, προ ημερησίας διατάξεως, ο πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής κυπριακής πλευράς να προσέλθει σε συνομιλίες και να διαπραγματευτεί το «σχέδιο Ανάν» με στόχο την επίτευξη λύσης πριν από την πρώτη Μάη του 2004. Το πλαίσιο της λύσης, είπε, είναι τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, οι αρχές του διεθνούς δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε την τουρκική πλευρά ότι εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση και να συντηρεί τα τετελεσμένα της κατοχής και τόνισε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά θέλει και επείγεται για λύση και αγωνίζεται για επανένωση της Κύπρου και για μια κοινή, ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, για όλους τους κατοίκους της.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αποφάσισε να μην παραστεί σε εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών, με έδρα τις Βρυξέλλες, καθώς στην πρόσκληση που εστάλη στον κατοχικό ηγέτη για την ίδια εκδήλωση, ο Ραούφ Ντενκτάς αποκαλείται πρόεδρος, δήθεν, της Βόρειας Κύπρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δε θα παραστεί στην εκδήλωση αυτή, ενόψει των όσων συνέβησαν.

«Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρίσταται σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις, εάν γίνεται αναφορά στο Ραούφ Ντενκτάς, ως πρόεδρο, δήθεν, της ούτω καλούμενης τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε εξάλλου, πως δε γνωρίζει αν αυτός ο συγκεκριμένος οργανισμός επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια αποστολή παρατηρητών στα Κατεχόμενα για τις ψευδοεκλογές, σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.

Θετική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Ενισχυτική για την κυβερνητική πολιτική στήριξης των Τουρκοκυπρίων, και σε θέματα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα Κατεχόμενα μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρείται η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Το Ανώτατο Δικαστικό Σώμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε οριστικά και τελεσίδικα, ότι αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να εισαχθούν σε χώρες της Ενωσης, εάν δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά από τη χώρα παραγωγής τους. Η απόφαση αφορούσε προσφυγή της κυπριακής εταιρίας «Σ. Π. Αναστασίου» στα βρετανικά δικαστήρια το 1990, εναντίον του υπουργού Εμπορίου της Βρετανίας και η Βουλή των Λόρδων παρέπεμψε το θέμα στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Η απόφαση αυτή κλείνει οριστικά το παράθυρο που είχε βρει το κατοχικό καθεστώς, για εξαγωγή πατάτας και εσπεριδοειδών στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ταυτόχρονα δείχνει και στους Τουρκοκυπρίους παραγωγούς, ότι ο μόνος αποδεκτός τρόπος εξαγωγής των προϊόντων τους είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Τον πολύχρονο δικαστικό αγώνα της εταιρίας, παρακολούθησε στενά η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τέως γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας την απόφαση, ενώ ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Τίμης Ευθυμίου, επισήμανε ότι με την απόφαση ενισχύεται η κυβερνητική πολιτική για τα μέτρα στήριξης προς τους Τουρκοκυπρίους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ