Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Εξοικονόμηση» προσωπικού με ... συγχωνεύσεις!

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα επωμιστούν το κόστος της ένταξής τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Ξεφτίζει - πριν αρχίσει έστω η προκήρυξη - η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών την επόμενη τετραετία, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην «εξοικονόμηση» προσωπικού με τη συγχώνευση νοσοκομείων. Πέρα απ' το ότι αυτή η εξαγγελία δεν καλύπτει - σε ετήσια βάση - ούτε το 25% των κενών οργανικών θέσεων με βάση τους οργανισμούς της δεκαετίας του 1980, δείχνει ότι η κυβέρνηση εμμένει στη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, με την οποία επιδιώκει τη συρρίκνωση των δημόσιων μονάδων υγείας, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την εμπορευματοποίηση.

Η επιλογή των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων - ώστε να «εξοικονομηθεί» νοσηλευτικό προσωπικό - διαφάνηκε στη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Φαρμάκη. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και σε αριθμό 6.000 κάθε χρόνο, ώστε σε μια τετραετία να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, που προβλέπουν οι οργανισμοί των νοσοκομείων της δεκαετίας του 1980.

Ο Ν. Φαρμάκης είπε χτες ότι ισχύει «πάνω - κάτω» η υπόσχεση του πρωθυπουργού, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να εξοικονομηθεί και προσωπικό από τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Μάλιστα, εξέφρασε την απορία, γιατί να υπάρχουν δυο νοσοκομεία στη Λάρισα - ένα νομαρχιακό και ένα πανεπιστημιακό. Ο Ν. Φαρμάκης επανέρχεται σε μια άποψη που είχε εκφράσει ως υφυπουργός Υγείας και είχε ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Ο υφυπουργός Οικονομίας απέρριψε και τα οικονομικά αιτήματα τα οποία η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ περιόρισε στα επιδόματα, καθώς ζητά διπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος. Ο Ν. Φαρμάκης είπε ότι μπορεί να αυξήσει το νοσοκομειακό επίδομα περίπου κατά 45 ευρώ, ώστε να φτάσει στα 176 ευρώ. Απ' τη συνάντηση προέκυψε ότι όσοι πήραν το επίδομα των 176 ευρώ θα το διατηρήσουν ως προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις που θα δίνονται κάθε χρόνο. Δηλαδή, οι συνολικές αποδοχές θα καθηλωθούν για το διάστημα που θα μηδενιστεί το επίδομα των 176 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στην ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ο Ν. Φαρμάκης επανέλαβε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο νόμου, με το οποίο προβλέπεται ότι θα ισχύει και στο Δημόσιο ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, τη γενική αυτή εξαγγελία την αναίρεσε, λέγοντας ότι τους χώρους και τα επαγγέλματα που θα υπαχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά θα τα καθορίσει επιτροπή, που θα συγκροτηθεί γι' αυτόν το λόγο. Επιπλέον όσοι έχουν προϋπηρεσία σε χώρους που θα χαρακτηριστούν - με βάση τα σχέδια της κυβέρνησης - ανθυγιεινοί θα επωμιστούν και τα οικονομικό βάρος της ένταξης(!) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. «Το βάρος θα πέσει σ' αυτόν που θα ωφεληθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Φαρμάκης.

Οι κινητοποιήσεις

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτήρισε άκαρπη τη συνάντηση και συγκεκριμενοποίησε τις μέρες για τις κινητοποιήσεις που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας: Ξεκινούν πεντάωρες στάσεις εργασίας κάθε Πέμπτη από τις 9 Οκτώβρη από τις 10 π.μ. - 3 μ.μ. και συγκεντρώσεις των εργαζομένων.

  • Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στην Καμάρα και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
  • Συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, στις έδρες των Περιφερειών με πορείες προς τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η γύμνια της συναίνεσης(2005-02-26 00:00:00.0)
Ηττα του δικομματισμού και του συμβιβασμένου συνδικαλισμού(2003-10-02 00:00:00.0)
Στάση εργασίας σήμερα(2003-05-22 00:00:00.0)
Ναυάγιο και στα περιορισμένα αιτήματα(2002-12-14 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουν τα νούμερα και όχι η υγεία!(1998-04-09 00:00:00.0)
Μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά(1998-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ