Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σεμινάρια με αντάλλαγμα ψήφους!
  • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε 107 νέα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης για 2.500 ανέργους
  • Κάθε «καταρτιζόμενος» θα εισπράξει συνολικά 600 ευρώ, ενώ τα ΚΕΚ των «επιτηδείων» θα «τσεπώνουν» κοντά στα 2.000 ευρώ για κάθε «καταρτιζόμενο»

Σεμινάρια κατάρτισης, με αντάλλαγμα την ψήφο τους, προσφέρει, αφειδώς και προεκλογικώς, η κυβέρνηση στους ανέργους της Θεσσαλίας! Προχτές, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτης, ανήγγειλε, σε θριαμβευτικούς τόνους, ότι ξεκινούν αμέσως 107 νέα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης για 2.500, περίπου, ανέργους των Νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ενώ - όπως είπε - πολύ σύντομα η Περιφέρεια θα είναι έτοιμη να προκηρύξει άλλα 110 τέτοια προγράμματα.

Τα προγράμματα θα έχουν διάρκεια 300 ωρών, που σημαίνει ότι θα «κρατήσουν» περί τους πέντε μήνες, όσο, δηλαδή, θα διαρκέσει - εκτός απροόπτου - και η προεκλογική περίοδος. Μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει «εκλογική πελατεία», στην οποία θα υπόσχεται δουλιά ζητώντας ψήφο. Οι κυβερνώντες θεωρούν ότι οι, υπό «πολιτική ομηρία», χιλιάδες Θεσσαλοί άνεργοι, που περιμένουν να «εκμεταλλευτούν» την προεκλογική περίοδο για να βρουν μια δουλιά, θα είναι «εύκολη λεία» για τους υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Κι ελπίζουν ότι η «δουλιά» με τους ανέργους - σε συνδυασμό με τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για μικροπαροχές στους αγρότες - θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επιτυχία της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση ν' ανατρέψει το «βαρύ κλίμα» για το ΠΑΣΟΚ που επικρατεί στη Θεσσαλία.

«Είναι πολλά τα λεφτά»!

Για την υλοποίηση των 107 προγραμμάτων που αναγγέλθηκαν θα δαπανηθούν 6.390.343 ευρώ (κοντά στα 2,18 δισ. δραχμές) κι άλλα τόσα θα ξοδευτούν για τα υπόλοιπα 110 προγράμματα που θα αναγγελθούν προσεχώς.

Από αυτά τα χρήματα, πάρα πολύ λίγα θα πάρουν οι καταρτιζόμενοι, ενώ η «μερίδα του λέοντος» θα καταλήξει στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που διεκπεραιώνουν αυτά τα προγράμματα.

Ο κάθε άνεργος που θα πάρει μέρος σε κάποιο από τα προγράμματα θα εισπράξει, για 300 ώρες «κατάρτισης», γύρω στα 600 ευρώ, καθώς η αμοιβή για όσους παρακολουθούν σεμινάρια που διοργανώνουν ιδιωτικά ΚΕΚ είναι 2,5 ευρώ την ώρα, μεικτά! Το πολύ χρήμα θα πάει στα ΚΕΚ, καθώς υπολογίζεται ότι θα «τσεπώσουν» κοντά στα 2.000 ευρώ για καθέναν από τους 2.500 ανέργους που θα «καταρτίζουν». Βεβαίως, απ' αυτά τα λεφτά θα πληρωθούν και οι διάφοροι «μεσιτάδες», που κανονίζουν ποιοι και πόσα προγράμματα θα πάρουν, καθώς και οι «αετονύχηδες» διπλοθεσίτες και λοιποί «καθηγητάδες», που δήθεν διδάσκουν στα σεμινάρια.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μοίρασε τα 107 προγράμματα σε ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο, ΚΕΚ, δίνοντας μόνο 30 απ' αυτά σε ΚΕΚ των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και κάποιων δήμων της περιοχής και λίγα ακόμα σε άλλους φορείς. Τα περισσότερα προγράμματα θα υλοποιήσουν η «Ευρωπληροφορική» (10), η «Δήμητρα» (8), η «Δυναμική» (6), η «Ευρωιδέα» (5), ο «Αιγέας» (5), η «Ευρωπρόοδος» (4).

Δε «λύνεται» το πρόβλημα

Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι μ' αυτά τα σεμινάρια δε λύνεται το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους στη Θεσσαλία, όπως και σ' όλη τη χώρα. Οπως δε λύνουν το πρόβλημα και τα άλλα προγράμματα δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που φτιάχνονται για να ξεγελούν τους ανέργους και να ωφελούν τους εργοδότες.

Ενα τέτοιο πρόγραμμα με την ονομασία «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας» υλοποιείται, τα τελευταία δυο χρόνια, στη Λάρισα από το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ και, αν και διατίθενται γι' αυτό περί τα 13 δισ. δρχ. από τον ΟΑΕΔ - από λεφτά, δηλαδή, των εργαζομένων - τίποτα δεν έχει προσφέρει προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της ανεργίας. Το μόνο που «κατάφερε» αυτό το πρόγραμμα είναι να γεμίσει τις τσέπες κάποιων εργοδοτών με «ζεστό χρήμα» - για κάθε άνεργο που προσλαμβάνουν από το πρόγραμμα οι εργοδότες επιδοτούνται με 7.500 δρχ., ημερησίως, ενώ πολλοί από δαύτους δεν τους πληρώνουν το βασικό μισθό και δεν τους κολλούν ούτε τα ένσημα - και να «βολέψει» κάποιους από τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του «όμορου χώρου» του ΣΥΝ, που ανέλαβαν να διαχειριστούν αυτή τη «δουλιά».

Μπορεί τα προγράμματα να είναι αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι όπως αποτελεσματικά στην κυβερνητική προπαγάνδα, καθώς θα παρουσιάσει πλασματική μείωση της ανεργίας με την αφαίρεση των επιδοτούμενων απ' τους καταλόγους των ανέργων.

Χρειάζεται αγώνας

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά μόνο για το πώς θα το "εκμεταλλευτεί" κι αυτό στην προσπάθειά της να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Αυτό σημειώνει, μιλώντας στο «Ρ», ο Πάρις Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και προσθέτει: «Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στη "λούμπα" των προεκλογικών "παιχνιδιών", που στήνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ, που θέλει να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη". Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων κατ' αρχήν και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όσο, βεβαίως, αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο τη δημιουργεί και την τρέφει, για να τη χρησιμοποιεί και σαν "μπαμπούλα" κατά της εργατικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ