Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΓΙΝΑ
Εμπορευματοποίηση με το μανδύα της αποασυλοποίησης

Η επιχείρηση εμπορευματοποίησης της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών, που επιχειρείται στην περιοχή της «Χλόης», προκαλεί τους κατοίκους της Αίγινας. Η αποασυλοποίηση ως ιδέα και ως προσπάθεια θα μπορούσε να αποδώσει θετικά αποτελέσματα, αν παρέμεινε ως δραστηριότητα του υπουργείου Υγείας που θα είχε συνέχεια και όχι να εκχωρείται στην επιχειρηματική δραστηριότητα με τη μια ή την άλλη μορφή. Επιπλέον, τα προγράμματα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς στηρίζονται -κυρίως - σε κοινοτικά κονδύλια.

Τον ξενώνα στη «Χλόη» της Αίγινας τον έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρία με την επωνυμία «Κλίμακα». Η εταιρία αυτή μέχρι στιγμής έχει νοικιάσει ένα ακατάλληλο, σύμφωνα πάντα με κατοίκους, ξενοδοχείο, ενώ το προσωπικό που θα εργάζεται δεν έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση, αλλά απλά στέλνεται από την εταιρία για κάποια σεμινάρια στον τομέα αυτό σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Την ακαταλληλότητα του κτιρίου διαπίστωσαν και υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά μετά από χτεσινό έλεγχο, όπως δήλωσε αργά χτες το βράδυ στο «Ρ» ο νομάρχης Γ. Μίχας.

Ετσι, λοιπόν, οι φόβοι των κατοίκων της περιοχής κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι - που όντως έχουν την ανάγκη την κοινωνική υποστήριξη - να εγκαταλειφθούν όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια αποδεικνύονται αληθείς απ' την αρχή. Και είναι απορίας άξιο πώς το υπουργείο Υγείας εκχωρεί με ελαφρότητα δραστηριότητες που θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται από ευαισθησία σε ύψιστο βαθμό.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας, ενώ λίγο νωρίτερα οι κάτοικοι έχουν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο.

«Η αποασυλοποίηση, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αίγινας", είναι θετική κίνηση και θα μπορούσε και το νησί μας να φιλοξενήσει σχετική προσπάθεια, εφόσον όμως τηρούνται βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας και προδιαγραφές, που στόχο έχουν την επιτυχία της προσπάθειας και όχι τον πλουτισμό ορισμένων, με πρόσχημα την αποασυλοποίηση».

«Εμείς πιστεύουμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι το πρόγραμμα αποασυλοποίησης πρέπει να το αναλάβει το κράτος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και πρώτα και κύρια με το Δήμο της Αίγινας στο προκείμενο, ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη δυνατή λύση, να εξασφαλιστεί ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας, αλλά και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα άτομα που χρειάζονται υποστήριξη να περιθωριοποιούνται και να αντιμετωπίζονται σαν "παρίες", αλλά ούτε αυτοί, ούτε και οι εργαζόμενοι σ' αυτόν τον τομέα να γίνονται θύματα επιτήδειων κερδοσκόπων που αποβλέπουν μόνο στο ξεκοκάλισμα επιδοτήσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ