Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρεις οικοδόμοι στη λίστα θανάτου

Πριν καλά - καλά στεγνώσει το αίμα των δύο μεταλλεργατών στα ορυχεία της Γραβιάς, τρεις ακόμα νεκροί οικοδόμοι προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων που συνεχώς μακραίνει και, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ», από τις αρχές του χρόνου έχουν αγγίξει τους 60, ενώ υπολογίζονται σε πάνω από 80!

Τα τρία νέα θύματα της εργατικής τάξης εργάζονταν σε οικοδομές της Αθήνας, της Κορίνθου και της Κέρκυρας, έχασαν τη ζωή τους αφού οι εργοδότες συνεχίζουν ανενόχλητοι να μην παίρνουν κανένα μέτρο ασφάλειας.

Χτες ο 42χρονος οικοδόμος Κώστας Μουζακίτης πατέρας δύο παιδιών έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, ενώ εργαζόταν σε οικοδομή στους Αυλιώτες Κέρκυρας. Ο οικοδόμος κρατούσε την μπούμα της μπετονιέρας, όταν η πρέσα που έριχνε το μπετόν ακούμπησε σε κολόνα υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να τον κάψει.

Στην ίδια οικοδομή, λίγο μετά το θάνατο του οικοδόμου, ένας δεύτερος, ανειδίκευτος εργάτης, ο Γκογκάκης Δημήτρης, που εργαζόταν στην εταιρία μπετόν του επιχειρηματία Ευαγγέλου, έχασε το χέρι του όταν του το μάγκωσε ο μύλος της πρέσας, την ώρα που την καθάριζε.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει τη λύπη της προς την οικογένεια του νεκρού εργάτη και επισημαίνει, ότι είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και η ΝΔ και έχουν αναγάγει σε ύψιστο αγαθό την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου, πατώντας επί πτωμάτων.

«Η πολιτική της "ισχυρής Ελλάδας" είναι αυτή που αφήνει τους μεγαλοεργοδότες να λειτουργούν ασύδοτοι καταπατώντας ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Τέτοια είναι και η περίπτωση του επιχειρηματία Ευαγγέλου, καλά προστατευόμενου από το ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικούς μηχανισμούς, μαζί με την υπόλοιπη "αφρόκρεμα" των επιχειρηματιών του έτοιμου σκυροδέματος», υπογραμμίζεται. Και καταλήγει η ανακοίνωση:

Το καθεστώς της τρομοκρατίας και η υπερεντατικοποίηση που έχει επιβάλει η μεγαλοεργοδοσία αποδεικνύεται θανατηφόρο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να ορθώσουν το ανάστημά τους μαζικοποιώντας το σωματείο τους και δίνοντάς του ταξικό προσανατολισμό.

Προχτές Δευτέρα στην Κόρινθο, έχασε τη ζωή του ο 37χρονος οικοδόμος Ηλίας Πάχης, πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών. Ο οικοδόμος εργαζόταν σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην οδό Απόστολου Παύλου 93 όταν έπεσε στον αφύλακτο φωταγωγό και από ύψος περίπου 5 μέτρων και έχασε τη ζωή του λίγες ώρες μετά στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου μεταφέρθηκε.

Αντί να βρίσκεται στο σπίτι του την περασμένη Κυριακή ο 44χρονος Αστέριος Τσουκαλάς δούλευε σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην οδό Τριπόλεως 51 στον Κολωνό. Περίπου στις τρεις το μεσημέρι και τη στιγμή που εκτελούσε εργασίες μόνωσης στο δεύτερο όροφο της οικοδομής, έπεσε από το αφύλακτο φρεάτιο του ασανσέρ και βρήκε ακαριαίο θάνατο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ