Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί ο Ζ. Σιράκ να έσπευσε να «καλοπιάσει» την Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να βάλει βέτο στο αμερικάνικο ψήφισμα για το μέλλον του κατεχόμενου Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά το αυτί των Αμερικάνων δεν ιδρώνει με τέτοια. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους σε χτεσινή συνέντευξή του στο «Φοξ Νιους» απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ΟΗΕ στο Ιράκ, είπε ξερά: «Δεν είμαι βέβαιος για αυτό. Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμη η συμβολή του ΟΗΕ στην προσπάθεια σύνταξης νέου Συντάγματος στο Ιράκ. 'Η όταν θα γίνουν οι εκλογές να αναλάβουν να παρακολουθήσουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά»!

Τα αληθινά «αισθήματα» της Ουάσιγκτον εξέφρασε όμως η εφημερίδα του χρηματιστικού κεφαλαίου «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», η οποία στο χτεσινό της άρθρο σημείωνε απερίφραστα: «Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ζ. Σιράκ για αποδυνάμωση της αμερικανικής ισχύος αποσυντίθεται ταχύτερα απ' όσο ένας οδικός χάρτης στον ήλιο της ερήμου. Μια από τις βασικές πτυχές αυτής της στρατηγικής, δηλαδή η διάσπαση της Ατλαντικής Συμμαχίας, δεν οδηγεί πουθενά. Το ίδιο ισχύει και για την απέλπιδα προσπάθεια του κ. Σιράκ να ξαναφέρει το Ιράκ και τα πετρελαϊκά του συμβόλαια στην παρισινή τροχιά». Και για όποιον δεν κατάλαβε: «Η Γαλλία κατ' όνομα αποτελεί σύμμαχο των ΗΠA». Ποιος μίλησε για ύφεση στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις;

Συναγωνισμός ξεπουλήματος

Ελειπε τις μέρες αυτές ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης. Αν δεν το γνωρίζατε, βρισκόταν στο Ντουμπάι, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι κοινές εργασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οπου, ο διορισμένος από τους Αμερικανούς Ιρακινός υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η «κυβέρνησή» του είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα πάντα (τράπεζες, επιχειρήσεις, δικαιώματα εκμετάλλευσης, κλπ., κλπ.), εκτός των επιχειρήσεων πετρελαίου - αυτές τις κρατάνε οι Αμερικανοί. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το προσωρινό «κυβερνητικό» συμβούλιο του Ιράκ ελπίζει να συγκεντρωθούν 65 - 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Προφανώς, τόσο έχουν αποτιμήσει το συνολικό τίμημα του ξεπουλήματος. Αντε μετά, να προωθήσει ο «δικός» μας το πρόγραμμα εκποιήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...

ΥΓ: Ταυτόχρονα, με τα παραπάνω, ανακοινώθηκε στη Βαγδάτη η τοποθέτηση του Ρ. Μακί, ως ανώτατου συμβούλου στο υπουργείο Πετρελαίων. Ο Ρ. Μακί ήταν μέχρι τον Απρίλη αντιπρόεδρος της πολυεθνικής «Κονόκο - Φίλιπς» και θα αναφέρεται απ' ευθείας στον Π. Μπρέμερ...

Αλλη μια «προσφορά» της «17Ν»

Σε βήμα φτηνού κι αγοραίου αντικομμουνισμού εξελίσσεται η δίκη της «17Ν». Μετά τους δυο εισαγγελείς - τους κυρίους Λάμπρου και Μαρκή - οι αγορεύσεις των οποίων θύμιζαν εισαγγελείς στρατοδικείων της μετεμφυλιακής εποχής, ήρθαν ορισμένοι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής να συναγωνιστούν μεταξύ τους σε αντικομμουνιστικές κορόνες. Το κλίμα που διαμορφώνεται επέτρεψε σ' έναν εξ αυτών - τον ακροδεξιό δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου - να κάνει λόγο για «δολοφονούσα Αριστερά». Δεν είναι πολιτικά ανόητοι και ανιστόρητοι οι εισαγγελείς και οι συνήγοροι, ώστε να μην αντιλαμβάνονται πως, αυτοί που ενέχονται στην «17Ν» δεν έχουν σχέση με την κομμουνιστική ιδεολογία και πολιτική, αλλά πρόκειται για κάποιους - βαλτούς ή παρασυρμένους, μικρή σημασία έχει - οι οποίοι, εξ αντικειμένου, έδρασαν προβοκατόρικα σε βάρος του κομμουνιστικού και, γενικότερα, του λαϊκού κινήματος. Απλώς εκμεταλλεύονται τη δίκη, για να συκοφαντήσουν την Αριστερά και για ν' αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, κρύβοντας από τον ελληνικό λαό το ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από την «ελληνική τρομοκρατία».

Κι απ' αυτή την άποψη, η «17Ν» κάνει μια ακόμα προσφορά προς το σύστημα, που δήθεν αντιμάχεται.

Συγκρίσεις...

Γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσουν τα καθαρά κέρδη της «Κόκα Κόλα - Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως», για την τρέχουσα οικονομική χρήση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της επιχείρησης. Με άλλα λόγια, τα ετήσια καθαρά κέρδη της γνωστής εταιρίας θα είναι περίπου ίσα με το άθροισμα όσων εξάγγειλε πρόσφατα ο Κ. Σημίτης, για αύξηση στα επιδόματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (30 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση των οικογενειών, που σπουδάζουν παιδί σε άλλη πόλη (50 εκατ. ευρώ) και την ενίσχυση ανέργων οικογενειών με παιδιά στο σχολείο (15 εκατ. ευρώ).

Οι διαφορές είναι οι εξής: Η πρώτη βρίσκεται στο γεγονός, πως τα κέρδη της «Κόκα Κόλα» θα πραγματοποιηθούν σίγουρα μέχρι τέλους του χρόνου και, ίσως, να είναι και λίγο περισσότερα από τις προβλέψεις της, ενώ οι εξαγγελίες του Κ. Σημίτη είναι προεκλογικές υποσχέσεις. Και η δεύτερη αφορά στο γεγονός, πως τα κέρδη της «Κόκα Κόλα» αφορούν ελάχιστους μεγαλομετόχους - ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ενώ οι προαναφερόμενες πρωθυπουργικές εξαγγελίες 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι συγκρίσεις είναι δικές σας...

Το γαϊτανάκι της αυθαιρεσίας

Ηταν εκεί γύρω στα 1991-'92, που ο - εκλιπών πια - υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ της κυβέρνησης της ΝΔ Χ. Κατσιγιάννης έδινε στη δημοσιότητα τους σχεδιασμούς του για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Τότε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε δίστασε να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση της ΝΔ «σούπερ μάρκετ» και «μεσιτικό γραφείο», αλλά και τον αρμόδιο υφυπουργό «βαρόνο των αυθαιρέτων». Τώρα, αμέσως μετά την εξαγγελία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης - του ΠΑΣΟΚ, πια - για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η ΝΔ, διά των εκπροσώπων της, δε δίστασε να μιλήσει για «προεκλογικά παιχνίδια», «αθλιέστερο σύμπτωμα της πολιτικής ζωής» κλπ.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι και τα δύο αυτά κόμματα, με απόλυτο σεβασμό στη «μαυρογιαλούρεια» λογική τους, η οποία εδράζεται στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν, δε διστάζουν σε κάθε προεκλογική περίοδο να παίζουν το γαϊτανάκι της «νομιμοποίησης» των αυθαιρέτων. Είναι κι αυτός ένας από τους τρόπους που εφηύραν για να εξαπατούν τους εργαζόμενους, που θέλουν ένα «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους και να τους κρατούν συνεχώς σε πολιτική ομηρία. Ο εμπαιγμός αυτός δεν έχει όρια. Είναι, μάλιστα, ένα διαρκές παιχνίδι «με τη φωτιά», καθώς, όπως σημείωσε προχτές και το ΤΕΕ, με τον τρόπο αυτό της δήθεν «νομιμοποίησης» παραγνωρίζεται κάθε έννοια ασφάλειας των οικοδομών και των ενοίκων τους σε περίπτωση σεισμού ή πλημμύρας, ενώ οι κάτοχοί τους καταδικάζονται να ζουν σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, χωρίς καν στοιχειώδεις υποδομές.

Οι μεγαλύτερες, όμως, ευθύνες των δύο κομμάτων προκύπτουν από το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσει να ανθίζει το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης. Είναι οι κυβερνήσεις που επί 25 χρόνια αρνούνται επίμονα να ολοκληρώσουν το χωροταξικό σχεδιασμό και να περιγράψουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε περιοχή. Είναι εκείνες που ακόμη και όταν άρχισαν να συντάσσουν το Εθνικό Κτηματολόγιο, από εργαλείο ανάπτυξης και προστασίας της δημόσιας περιουσίας το μετέτρεψαν σε ιμάντα νομιμοποίησης των καταπατητών. Είναι εκείνες που δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν για εισπρακτικούς λόγους τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων. Είναι εκείνες που εξαγγέλλουν και ξαναεξαγγέλλουν «εντάξεις σε σχέδια», που εκκρεμούν ακόμη και από την εποχή του Τρίτση!

Τι μπορούν να κάνουν όμως και οι μαζικές εντάξεις στα σχέδια πόλης, όταν δε συνοδεύονται από ανάλογη πολιτική γης και από την ανάπτυξη προγραμμάτων φτηνής και ποιοτικής λαϊκής κατοικίας; Θα διαιωνίζουν, απλώς, το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης. Ενα παράδειγμα αρκεί: Στα Μεσόγεια ένα στρέμμα εντός σχεδίου κοστίζει 30-50 εκατομμύρια δραχμές, ενώ εκτός σχεδίου 3-5 εκατ. δρχ. Πώς να χτίσει νόμιμα, λοιπόν, ένας εργαζόμενος και να μην αναγκαστεί να παρανομήσει χτίζοντας όπως όπως ένα αυθαίρετο; Και το ζήτημα των αυθαιρέτων, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό. Απαιτεί την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής γης και την ανάπτυξη προγραμμάτων λαϊκής στέγης. Μια τέτοια, όμως, πολιτική τα δύο μεγάλα κόμματα ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εφαρμόσουν, αφού, εκτός των άλλων, δε θα μπορούν να εγκλωβίζουν και να εξαπατούν τους πολίτες.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Τα αυθαίρετα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ «μοίρασε» στους δημοσιογράφους τους πίνακες των εκατοντάδων περιοχών ανά την Ελλάδα, όπου έχουν ξεκινήσει τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια - απ' την εποχή της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης του μακαρίτη Αντ. Τρίτση ακόμη... - σχέδια πολεοδομικών επεκτάσεων και ανασυγκροτήσεων. Και μια σειρά χτεσινές εφημερίδες, με ...πρωτομάχους τα «Νέα» και την «Ελευθεροτυπία», έσπευσαν να κάνουν το θέμα πρωτοσέλιδο...

«Επισπεύδονται οι διαδικασίες ένταξης - 263 περιοχές "βλέπουν" σχέδιο πόλης», φωνάζει η πρώτη, και η δεύτερη συμφωνεί και επαυξάνει: «Αυθαίρετα - ΟΙ 240 ΠΕΡΙΟΧΕΣ που νομιμοποιούνται».

Προφανώς, οι τελευταίες συναντήσεις του Κ. Σημίτη με εκδότες και μεγαλοκαναλάρχες ...έπιασαν τόπο. Αλλωστε - για να μην ...αδικούμε τις προαναφερόμενες εφημερίδες - δεν είναι τα μόνα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που το «παίζουν», τελευταία, όλο και περισσότερο ...κυβερνητικά. Πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε τα ανταλλάγματα...

«ΥΠΑΡΧΕΙ μια πραγματικότητα. Πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν χωρίς ρεύμα και νερό. Λοιπόν, θα τους διευκολύνουμε, ναι ή όχι; Από εκεί και πέρα, όλες αυτές οι άδειες είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Πρέπει να το θυμίσω αυτό. Αρα, αν ένα αυθαίρετο που έχει ρεύμα ή νερό, μετά από αυτές τις ρυθμίσεις, δεν μπορέσει να ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως και στις πολεοδομικές μελέτες που θα υπάρξουν, θα λήξει η άδεια και θα έχει πλέον απορριφθεί οριστικά».

Αυτά είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, και, μάλιστα, στη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Κι αν δεν το καταλάβατε, λέει ξεκάθαρα ο άνθρωπος, ότι η κυβέρνηση θα «μοιράσει» με διαδικασίες «εξπρές», ώστε να προλάβει τις επικείμενες εκλογές, φως, νερό και τηλέφωνο σε εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα. Θα εισπράξει, επίσης, τα «τσουχτερά» πρόστιμα, τα οποία θα είναι η μόνη προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Κι από κει και πέρα «νίπτει τας χείρας» της, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Προφανώς, τα υπόλοιπα τ' αφήνουν για τις μεθεπόμενες εκλογές και βλέπουμε... Αλλωστε, και τότε δικομματισμό θα έχουμε...

«Κατσιγιάννειος» δικομματισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γνωρίζει πολύ καλά το γνωμικό, που λέει ότι πολλές φορές η σιωπή είναι χρυσός. Και δεν έχουμε αμφιβολία πως καταλαβαίνει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ολοφάνερα εμπίπτει σ' αυτή την κατηγορία. Τελικά, όμως, προτίμησε να μιλήσει. Ισως γιατί τα έχει μπερδέψει με το άλλο γνωμικό, που λέει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Σίγουρα, πάντως, γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας και πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι χάφτουν τα όποια λεγόμενά του. Αναφερόμαστε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση, σχετικά με ραδιοφωνικό σποτ του «Σκάι»: «Η δική μας κυβέρνηση δεν είχε, δεν έχει και δε θα έχει σχέση με τα "κατσιγιάννεια" τεχνάσματα».

Στο ραδιοφωνικό σποτ ακούγεται ο Τηλέμαχος Χυτήρης, στην προεκλογική περίοδο του 1993, να χαρακτηρίζει - ως εκπρόσωπος του Α. Παπανδρέου - την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη γελοία, σούπερ μάρκετ και μεσιτικό γραφείο, σχετικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Θυμίζουμε, για όσους έχουν ξεχάσει, ότι η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προχωρήσει σε μια σειρά από ψηφοθηρικές υποσχέσεις και «παροχές», ολόιδιες με αυτές της σημερινής κυβέρνησης (νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ρουσφετολογικές προσλήψεις, «φτηνά» ΙΧ, κλπ., κλπ.).

Το χαράτσι

Σε ...μεγάλους μπελάδες έβαλαν τα επιτελεία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και, ιδιαίτερα, αυτά του τομέα της ασφάλισης κατοικιών, οι τελευταίες εξαγγελίες της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, περί υποχρεωτικής ασφάλισης των νέων οικοδομών, που θα πληρώνεται, βέβαια, από τους ιδιοκτήτες. Το νέο χαράτσι, το οποίο ανοίγει ένα ακόμη πεδίο δόξης λαμπρό, για τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών, έχει σημάνει συναγερμό στα αντίστοιχα επιτελεία, τα οποία επεξεργάζονται πυρετωδώς τη δημιουργία νέων πακέτων ασφάλισης, τον τρόπο παρουσίασής τους στην αγορά, κλπ. κλπ.

Για την ώρα, κανείς δε λέει το παραμικρό, σχετικά με το ύψος του νέου χαρατσιού. Σημειώνουν μόνον ότι το τελικό κόστος θα είναι συνάρτηση της επιφάνειας του οικοδομήματος, της θέσης του, της αντικειμενικής αξίας του, κλπ. Πάντως, σήμερα το ετήσιο ασφάλιστρο σ' ένα νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. μέσης αντικειμενικής αξίας ανέρχεται στα 210 - 230 ευρώ και μεταξύ άλλων καλύπτει περιπτώσεις σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας. Πόσο παραπάνω, θα πάει το καινούριο -αφού θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση...- θα το δούμε.


ΣΕΛ.  15  -  19
Γκάλοπ και διαπλοκή

«Το ΠAΣOK κέρδισε τις εκλογές του 2000 - όπως τις κέρδισε - με την καθοριστική βοήθεια και ενός ανατριχιαστικά μονοφωνικού ηλεκτρονικού Τύπου, ο οποίος στήριξε τον κ. Σημίτη με τρόπο πρωτοφανή στην ελληνική ιστορία. Τα όσα επακολούθησαν απέδειξαν ότι το τίμημα εκείνης της υποστήριξης ήταν βαρύτατο για τη χώρα, καθώς η διαπλοκή γιγαντώθηκε σε βαθμό που ήταν αδύνατο να το φανταστεί κανείς». Δεν απέχει από την πραγματικότητα η διαπίστωση που κάνει στο κύριο άρθρο της η χτεσινή «Καθημερινή». Αποσιωπά όμως η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα ότι στο μέτωπο στήριξης του Κ. Σημίτη πριν και μετά το 2000 περιλαμβανόταν και η ίδια. Να συμπεράνουμε ότι το «παράπονο» πηγάζει από το ότι δε «γιγαντώθηκε» όσο θα επιθυμούσε η ιδιοκτησία της;

Σωστή είναι επίσης και η παρατήρησή της ότι από τα τέσσερα γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο προβλήθηκε περισσότερο από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτό της «Κάπα Ρισέρτς» (στο «Βήμα») γιατί βόλευε περισσότερο την κυβέρνηση. Ομως αυτό το ρόλο δεν έπαιζαν πάντα τα γκάλοπ, της χειραγώγησης δηλαδή της «κοινής γνώμης»;

Ομολογίες...

Σε μια περίοδο που οι διακοπές και η αναψυχή γίνονται «όνειρα θερινής νυκτός» για όλο και περισσότερους εργαζόμενους της χώρας μας, καθώς - εκτός αρκετών άλλων παραγόντων - αποτελεί λαμπρό πεδίο κερδοσκοπίας, κυρίως για το μεγάλο κεφάλαιο, ο ΕΟΤ επιστρατεύει έρευνες και ανακοινώσεις για να αποστομώσει όσους αμφισβητούν την ...τουριστική προβολή στο εξωτερικό και ειδικά στη Βρετανία!

Ωστόσο, η προαναφερόμενη απάντηση του ΕΟΤ έχει ενδιαφέρον επειδή διαπιστώνει και τα εξής: Ο οργανισμός «δεν μπορεί ούτε να διαμορφώσει την τιμή του τουριστικού πακέτου, ούτε να φτιάξει τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ούτε να τις ελέγχει, αρμοδιότητες που δεν έχει πλέον».

Ομολογείται, δηλαδή, η αποψίλωση του ΕΟΤ από τις αρμοδιότητες που είχε παλαιότερα, ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής των «απελευθερώσεων» και των διαρθρωτικών αλλαγών. Κι όχι μόνον ομολογείται, αλλά χρησιμοποιείται και ως δικαιολογία πλέον της αυξανόμενης συνεχώς υποταγής του τουριστικού τομέα στα συμφέροντα και στις κερδοσκοπικές ορέξεις μιας χούφτας πολυεθνικών. Λες και η πολιτική αυτή είναι ένας αντικειμενικός μονόδρομος. Λες και δεν υπάρχει άλλος δρόμος, με τους εργαζόμενους πραγματικούς αφέντες της ζωής τους και της χώρας και -ανάμεσα στα άλλα - τον τουρισμό ενταγμένο στην εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού και όχι στην υπηρεσία των κεφαλαιοκρατικών κερδών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι διώξεις θεριεύουν τους αγώνες

Οκτώβρης 1999. Διαδηλωτές οικοδόμοι πιάνουν «στα πράσα» τον ασφαλίτη Π. Γιουβανάκη να βιντεοσκοπεί απεργιακή τους συγκέντρωση. Σε διατεταγμένη υπηρεσία - όπως είπε προχτές κι ο ίδιος - κατέγραφε με κάμερα τους διαδηλωτές έξω από το ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου. Οταν τον κατάλαβαν, αρχικά υποστήριξε ότι ήταν φωτορεπόρτερ, δείχνοντας σχετική ταυτότητα, φέρουσα και σφραγίδα του ελληνικού κράτους. Ομως, μαζί του είχε και το υπηρεσιακό του δελτίο. Οπως και φιλοχουντικά τρικ. Στη βιντεοκασέτα, που κρατήθηκε από τους διαδηλωτές, υπήρχαν πλάνα και από προηγούμενη κινητοποίησή τους.

Προχτές η αστική Δικαιοσύνη (για την ακρίβεια, το ΣΤ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών) πιστή στην ταξική εθελοτυφλία της, επιβράβευσε το χαφιεδισμό και τον αυταρχισμό. Εσυρε στο δικαστήριο το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Πάσουλα. Τον καταδίκασε σε 3μηνη φυλάκιση, με τριετή αναστολή, για «ελαφριά σωματική βλάβη» κατά του οργάνου, λαμβάνοντας υπόψη τις μαρτυρίες του ιδίου του χαφιέ και ενός τροχονόμου. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η ιατροδικαστική εξέταση των ημερών εκείνων, δεν έδειξε καμία κάκωση. Επίσης ότι η παρουσία εκεί ενός συνδικαλιστή με το κύρος του γγ της Ομοσπονδίας, έσωσε τον ασφαλίτη από άσχημα παρεπόμενα. Το διαβεβαίωσαν όλοι οι αξιόπιστοι μάρτυρες.

Σε κάθε περίπτωση, η προχτεσινή καταδίκη είναι συνέχεια άλλων διώξεων ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων. Εντάσσεται στη συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοτών να καταπατήσουν το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην οργάνωση και τον αγώνα. Οι εμπνευστές της (κυβέρνηση και κρατικοί - ή και παρακρατικοί - μηχανισμοί) θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, για να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική.

Η προχτεσινή καταδίκη δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως όσο ο αγώνας τους δυναμώνει, τόσο η αστική τάξη θα αυξάνει την πίεση και την καταστολή. Και για την αστική τάξη της χώρας μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί σε άξιο υπερασπιστή των συμφερόντων της. Με χιλιάδες «μαθητοδικεία» και «αγροτοδικεία». Με ΜΑΤ και χημικά κατά συνταξιούχων. Με πάνοπλους αστυνομικούς να περικυκλώνουν πορείες ακόμα και πανεπιστημιακών. Με ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών μέσω χιλιάδων προσλήψεων. Με εφαρμογή κοινοτικών συνθηκών (π.χ. Σένγκεν) και νόμων που ολοένα και περιορίζουν τα ήδη λειψά δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Ωστόσο, η αστική τάξη, η κυβέρνησή της και τα κάθε είδους πιόνια του συστήματος πρέπει να καταλάβουν ότι οι δίκες, οι καταδίκες, η αναβίωση του Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας, δεν πρόκειται να σταματήσουν τους αγώνες, αντίθετα τους θεριεύουν. Πως όσο στέλνουν στα εδώλια των κατηγορουμένων τους άξιους εκπροσώπους της εργατικής τάξης, τόσο θα συμπαρατάσσονται με τους κομμουνιστές οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, και θα δίνουν μαζί τους τη μάχη για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών. Θα καταδικάζουν τα συνεχιζόμενα φαινόμενα αυταρχισμού. Την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων. Και όταν πάνε στην κάλπη θα μαυρίζουν τους υπερασπιστές του μεγάλου κεφαλαίου. Είτε πράσινους, είτε γαλάζιους.




Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org