Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι διώξεις θεριεύουν τους αγώνες

Οκτώβρης 1999. Διαδηλωτές οικοδόμοι πιάνουν «στα πράσα» τον ασφαλίτη Π. Γιουβανάκη να βιντεοσκοπεί απεργιακή τους συγκέντρωση. Σε διατεταγμένη υπηρεσία - όπως είπε προχτές κι ο ίδιος - κατέγραφε με κάμερα τους διαδηλωτές έξω από το ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου. Οταν τον κατάλαβαν, αρχικά υποστήριξε ότι ήταν φωτορεπόρτερ, δείχνοντας σχετική ταυτότητα, φέρουσα και σφραγίδα του ελληνικού κράτους. Ομως, μαζί του είχε και το υπηρεσιακό του δελτίο. Οπως και φιλοχουντικά τρικ. Στη βιντεοκασέτα, που κρατήθηκε από τους διαδηλωτές, υπήρχαν πλάνα και από προηγούμενη κινητοποίησή τους.

Προχτές η αστική Δικαιοσύνη (για την ακρίβεια, το ΣΤ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών) πιστή στην ταξική εθελοτυφλία της, επιβράβευσε το χαφιεδισμό και τον αυταρχισμό. Εσυρε στο δικαστήριο το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Πάσουλα. Τον καταδίκασε σε 3μηνη φυλάκιση, με τριετή αναστολή, για «ελαφριά σωματική βλάβη» κατά του οργάνου, λαμβάνοντας υπόψη τις μαρτυρίες του ιδίου του χαφιέ και ενός τροχονόμου. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η ιατροδικαστική εξέταση των ημερών εκείνων, δεν έδειξε καμία κάκωση. Επίσης ότι η παρουσία εκεί ενός συνδικαλιστή με το κύρος του γγ της Ομοσπονδίας, έσωσε τον ασφαλίτη από άσχημα παρεπόμενα. Το διαβεβαίωσαν όλοι οι αξιόπιστοι μάρτυρες.

Σε κάθε περίπτωση, η προχτεσινή καταδίκη είναι συνέχεια άλλων διώξεων ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων. Εντάσσεται στη συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοτών να καταπατήσουν το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην οργάνωση και τον αγώνα. Οι εμπνευστές της (κυβέρνηση και κρατικοί - ή και παρακρατικοί - μηχανισμοί) θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, για να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική.

Η προχτεσινή καταδίκη δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως όσο ο αγώνας τους δυναμώνει, τόσο η αστική τάξη θα αυξάνει την πίεση και την καταστολή. Και για την αστική τάξη της χώρας μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί σε άξιο υπερασπιστή των συμφερόντων της. Με χιλιάδες «μαθητοδικεία» και «αγροτοδικεία». Με ΜΑΤ και χημικά κατά συνταξιούχων. Με πάνοπλους αστυνομικούς να περικυκλώνουν πορείες ακόμα και πανεπιστημιακών. Με ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών μέσω χιλιάδων προσλήψεων. Με εφαρμογή κοινοτικών συνθηκών (π.χ. Σένγκεν) και νόμων που ολοένα και περιορίζουν τα ήδη λειψά δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Ωστόσο, η αστική τάξη, η κυβέρνησή της και τα κάθε είδους πιόνια του συστήματος πρέπει να καταλάβουν ότι οι δίκες, οι καταδίκες, η αναβίωση του Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας, δεν πρόκειται να σταματήσουν τους αγώνες, αντίθετα τους θεριεύουν. Πως όσο στέλνουν στα εδώλια των κατηγορουμένων τους άξιους εκπροσώπους της εργατικής τάξης, τόσο θα συμπαρατάσσονται με τους κομμουνιστές οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, και θα δίνουν μαζί τους τη μάχη για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών. Θα καταδικάζουν τα συνεχιζόμενα φαινόμενα αυταρχισμού. Την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων. Και όταν πάνε στην κάλπη θα μαυρίζουν τους υπερασπιστές του μεγάλου κεφαλαίου. Είτε πράσινους, είτε γαλάζιους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ