Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προκλητική εισήγηση αρεοπαγίτη για τις απεργίες

Προτείνει να συμψηφιστεί ο χρόνος απεργίας με την κανονική θερινή άδεια!

Μια πρόταση βόμβα έκανε ο αρεοπαγίτης Θ. Τζέμος στο Β' (Εργατικό) Τμήμα του Αρείου Πάγου και στην περίπτωση που υιοθετηθεί από το δικαστήριο κινδυνεύουν να βρεθούν υπό διωγμό τα δύο βασικότερα δικαιώματα των εργαζομένων, της απεργίας και του επιδόματος αδείας (κανονική θερινή άδεια).

Με την πρωτοφανή εισήγησή του χτες στον Αρειο Πάγο ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός προτείνει να υιοθετηθεί απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο δέχτηκε ότι μπορεί να γίνει συμψηφισμός ανάμεσα στη θερινή άδεια του εργαζόμενου και στο χρόνο που αυτός συμμετείχε σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία κηρύχτηκε από τα δικαστήρια παράνομη.

Ο εν λόγω δικαστής πρότεινε ότι εφόσον μια απεργία κρίνεται παράνομη, τότε πρέπει να αφαιρεθούν οι ημέρες συμμετοχής σ' αυτή από την άδεια του εργαζόμενου, καθώς θεωρείται αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία.

Ετσι, θα αφαιρείται από τις ημέρες της άδειας του εργαζόμενου το χρονικό διάστημα που αυτός απεργούσε, ακόμη και αν η απεργία κρίθηκε με δικαστική απόφαση παράνομη και μετά τη λήξη της.

Δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις κρίνονται από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές - και μάλιστα με ένα «σκεπτικό καρμπόν» για όλες τις υποθέσεις - η πρόταση του αρεοπαγίτη Θ. Τζέμου φαλκιδεύει τόσο το δικαίωμα της απεργίας όσο και της θερινής κανονικής άδειας. Επίσης, θα λειτουργήσει διαλυτικά για το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ θα έχει συνέπειες στη μισθολογική εξέλιξη και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του εργαζομένου.

Η υπόθεση ξεκίνησε με την αντιδικία μεταξύ συνδικαλιστή και της βιομηχανίας «Ελληνικά Κλωστοϋφαντουργία Γιαννιτσών». Πρωτόδικα δικαιώθηκε ο εργαζόμενος, έχασε την υπόθεση στο Εφετείο και στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο εισηγητής της υπόθεσης τάχθηκε υπέρ της εφετειακής απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ