Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Ζητούν νέες φοροαπαλλαγές

Δριμύτεροι επανέρχονται οι εφοπλιστές των πλοίων αναψυχής, απαιτώντας και νέες φοροαπαλλαγές και το πέταγμα στη στεριά των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι σε αυτή την κατηγορία. Προβάλλουν αυτές τις προκλητικές αξιώσεις όταν ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος για τα σκάφη αναψυχής, ο οποίος προβλέπει γενναίες φοροαπαλλαγές, δίνει τη δυνατότητα στους πλοιοκτήτες να εναλλάσσουν το χαρακτήρα των ιδιωτικών πλοίων σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής και το αντίστροφο μέσα σε μια μέρα, ενώ ταυτόχρονα τους άνοιξε το δρόμο για την παραπέρα συρρίκνωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία, μέχρι και την κατάργηση του πληρώματος μηχανής, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και Αναψυχής Αντώνης Στελιάτος και δημοσιεύτηκαν στο ναυτιλιακό Τύπο είναι χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα έθεσε θέμα... «ανταγωνιστικότητας», απαιτώντας οι πλοιοκτήτες τουριστικών πλοίων με ελληνική σημαία να έχουν τη δυνατότητα ναυτολόγησης ξένων πληρωμάτων, όπως ισχύει για τα πλοία με ξένη σημαία. Επίσης αξίωσε την κατάργηση ακόμα και αυτού του 4% ΦΠΑ που καταβάλλουν.

Την ίδια στιγμή, οι πλοιοκτήτες αυτής της κατηγορίας πλοίων καταπατούν κάθε νόμο. Το δουλεμπόριο «πάει σύννεφο», καθώς Ελληνες και αλλοδαποί ναυτεργάτες εργάζονται ανασφάλιστοι και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ η παραβίαση του αριθμού των επιβαινόντων είναι συχνό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του επιβατηγού - τουριστικού σκάφους «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», που εντοπίστηκε χτες στη Μαρίνα Γουβών Ηρακλείου, να μεταφέρει 40 επιβάτες από 25 που προέβλεπαν τα πιστοποιητικά του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ