Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά
  • Τετράωρη στάση της ΠΟΕΔΗΝ
  • Πανελλαδική σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων, στις 11.30 π.μ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα, τις ώρες 10.30 πμ - 2.30 μμ, τα Δημόσια Νοσοκομεία, Ιδρύματα Πρόνοιας, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, σε όλη τη χώρα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας και διοργανώνει πανελλαδική σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων στο θέατρο "Βρετάνια", στις 11.30 π.μ. Αμέσως μετά, θα γίνει παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όχι την κοροϊδία του 2,5% - υπάρχουν εργαζόμενοι που το εισόδημά τους μειώθηκε από 4.000 - 10.000 δραχμές απ' την αρχή του χρόνου. Ακόμα ζητά τη χορήγηση ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος, καθώς και την αύξηση των αργιών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων κατά 45% και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά 4.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για το 1998, ολοκλήρωση των προσλήψεων του 1997 και να σταματήσει ο θεσμός των εκτάκτων, με τους οποίους ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Από τις 3.500 προκηρύξεις που εξαγγέλθηκαν το 1997, μόνο 450 προκηρύξεις για το ΕΚΑΒ δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ άλλες 1.080 θέσεις προκηρύχτηκαν μόλις στις 5.12.1997. Βέβαια, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ζητά και την υλοποίηση βασικών σημείων του νομοσχεδίου για την υγεία (μάνατζερ, δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συγχωνεύσεις των Διοικητικών Συμβουλίων), που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

  • "Το διάστημα αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συνολική αντιλαϊκή και αντεργατική επέλαση της κυβέρνησης ενάντια στον κοινωνικό χαρακτήρα της Δημόσιας Υγείας και στο βιοτικό μας επίπεδο", αναφέρει ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά,σε ανακοίνωσή του. Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η λειτουργία των Νοσοκομείων, αλλά και μέρος του μισθού των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία, χρεώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των ασθενών. Αυτό επιτυγχάνεται με την ψήφιση του νέου νόμου για την υγεία, με μια σειρά από προηγούμενους νόμους, αλλά και με τη λίστα φαρμάκων. "Στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της μείωσης του κόστους του Δημοσίου Τομέα Υγείας, δρομολογείται η συγχώνευση - κατάργηση Νοσοκομείων και υπηρεσιών Υγείας, με πρόσφατο παράδειγμα τα Ιδρύματα Πρόνοιας, αλλά και τη συζήτηση γύρω από τις συνενώσεις Νοσοκομείων", συνεχίζει η ανακοίνωση. Οσον αφορά τη μεταφορά του κόστους νοσηλείας στον ασθενή, δηλαδή την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της υγείας, ο Σύλλογος αναφέρει ότι μπορεί να συμβεί μέσα από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή, τη διευθέτηση του συνολικού χρόνου εργασίας, που αυτή τη στιγμή γίνεται σε πενθήμερη βάση, εφτάμισι ώρες τη μέρα και την κατάργηση της μονιμότητας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ