Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σύμφωνοι με τις αμερικανοτουρκικές απαιτήσεις

Σύρεται πίσω από το αμερικανικό άρμα η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης με την προσμονή αμφίβολης αξίας «ανταλλαγμάτων»

Από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Γκιουλ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Γκιουλ
Με την ψευδαίσθηση ότι θα εξασφαλίσει το αντάλλαγμα της ένταξης της Κύπρου - ακόμη και ως έχει - στην ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση σύρεται πίσω από την Ουάσιγκτον, η οποία ασκεί ασφυκτική πίεση στην ΕΕ, κυρίως τη Γερμανία, για να ορίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης για την Τουρκία. Εκτός από την Ελλάδα, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Δανία είναι οι χώρες που προπαγανδίζουν το τουρκικό αίτημα στην ΕΕ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αμερικανικές εντολές.

Κατά τη συνάντηση που είχε χτες στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με την τουρκική ηγεσία, όπως είπε, «επιβεβαιώθηκε η βούληση για συνέχιση της συνεργασίας και των πολλών βημάτων που έχουμε κάνει την τελευταία τριετία στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση για να υπάρξει μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα θέματα που τίθενται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, όπως είναι ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία και η επίλυση του Κυπριακού, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και καιρό το τουρκικό αίτημα για ορισμό ημερομηνίας, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι αναγκαίες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα που εμπεριέχονται στην εταιρική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της το «νέο μομέντουμ» που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το οποίο, όπως είπε, συνιστά ένα σημαντικό παράγοντα στη λήψη των όποιων αποφάσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το περιεχόμενο του θετικού μηνύματος που θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία, αλλά δε θέλησε να σχολιάσει τις θέσεις συγκεκριμένων χωρών, επισημαίνοντας ότι στην πορεία «οι θέσεις αυτές μπορεί να αλλάξουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι δυνατόν να υπογραφεί η βασική συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αφού λάβει τις απαντητικές επιστολές των Γ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς, θα παρουσιάσει «ένα τροποποιημένο σχέδιο» ή εάν θα καλέσει σε διαπραγματεύσεις. Ο Γιακίς υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα του επιθυμεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από την Κοπεγχάγη, αλλά ταυτοχρόνως σημείωσε ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αμέσως μετά.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «δεν είναι αδύνατον να έχουμε λύση πριν από την Κοπεγχάγη», σημειώνοντας ότι σήμερα έχουμε μια «πολύ σημαντική ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού. «Εάν δεν καταστεί δυνατόν για τον οποιοδήποτε λόγο να έχουμε συμφωνία μέχρι την Κοπεγχάγη, αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί το τέλος, αλλά αντιθέτως μια νέα δυναμική πρέπει να αναπτυχθεί».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη θέση της Τουρκίας στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η θέση της Τουρκίας είναι ότι εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς να υπάρχει λύση στο Κυπριακό, η Ενωση θα δεχτεί στους κόλπους της ένα μωρό γεμάτο προβλήματα.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατή η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα αφορά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και μετά την Κοπεγχάγη. Σε κάθε περίπτωση κατέστησε σαφές πως η Τουρκία θεωρεί ότι θα αποτελούσε διακριτική μεταχείριση σε βάρος της το να προχωρήσει η ένταξη των δέκα νέων χωρών «χωρίς να έχει προσδιοριστεί μια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας πρέπει να γίνει πριν από την πρώτη διεύρυνση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στα πλαίσια των επαφών του ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ, τον Κεμάλ Ντερβίς και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Οπως όπως

Προκειμένου να μη δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο και προθυμότητα για την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν» ακόμη και πριν την Κοπεγχάγη, αδιαφορώντας και για την ανάγκη διαπραγμάτευσης που προβάλλει το Κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και αγνοώντας απολύτως το «κοινό αίσθημα», όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο.

Χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εμφανίστηκε πανέτοιμος για μια ταχύτατη διευθέτηση του Κυπριακού μέσα από τις προβλέψεις του «σχεδίου Ανάν».

«Εάν με ρωτάτε, είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, εάν βλέπω πιθανή την επίλυση μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, σας λέω ότι είναι ευκταία. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι είναι ιδιαίτερα απαγορευτικά τα χρονικά περιθώρια και ότι χρειάζεται να γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε ή να μπορέσουμε να καταλήξουμε εκεί που θα διαπραγματευτούμε». Πώς εννοεί η ελληνική κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις, φαίνεται από την επόμενη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Οι διαπραγματεύσεις, είπε, μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και την παραμονή της Συνόδου. Ποιο είναι το πρόβλημα;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ