Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στην Φαλίτσα Ρίτσου

To τελευταίο «αντίο» στην Φαλίτσα Γεωργιάδου - Ρίτσου, είπαν χτες στη Μητρόπολη Αμαρουσίου, συγγενείς, φίλοι, κομμουνιστές, Κνίτες, Σαμιώτες και Μονεμβασιώτες. Κρατώντας λουλούδια στο χέρι και με φανερή συγκίνηση, αποχαιρέτησαν τη σεμνή συντρόφισσα στη ζωή, του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου και έσφιξαν το χέρι της μονάκριβης κόρης τους και της εγγονής τους.

Τα ομόθυμα αισθήματα βαθιάς αγάπης και βαθύτατης εκτίμησης στο πρόσωπο της Φαλίτσας Ρίτσου, και της μεγάλης θλίψης για το χαμό της, του ΚΚΕ, όλων των στελεχών και μελών του, της Διεύθυνσης, της Συντακτικής Επιτροπής και των δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» εξέφρασε, στην ομιλία της, η δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», Αριστούλα Ελληνούδη.

«Είχες το τεράστιο προνόμιο», επισήμανε η Α. Ελληνούδη, «αλλά και την τεράστια ευθύνη, να είσαι συντρόφισσα, καθοριστικός "στυλοβάτης" της ζωής, των αγώνων, των πόθων και παθών του μέγιστου ποιητή της Ρωμιοσύνης, του Γιάννη Ρίτσου. Ο Γιάννης Ρίτσος είχε ακατάλυτους δεσμούς, από το 1932 και μέχρι τέλους της ζωής του, με το ΚΚΕ και το "Ριζοσπάστη". Ακατάλυτοι δεσμοί, οι οποίοι εμπεριείχαν και εσένα. Η συχνότατη επαφή, η σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική "καλημέρα" συντακτών του νόμιμου "Ριζοσπάστη" με τον Γιάννη Ρίτσο, εμπεριείχαν, αφορούσαν και σε σένα και στη μονάκριβη, μυριάκριβή σας Ερη».

«Εμείς οι κομμουνιστές», τόνισε η Α. Ελληνούδη, «ξέρουμε ότι είσαι πολύτιμη συντρόφισσα του λαού, στους αγώνες και στα πάθη του, γιατί ξέρουμε καλά πόσο μεγάλος ηρωισμός χρειαζόταν να είσαι γυναίκα ενός διωκόμενου κομμουνιστή, ιδιαίτερα του κορυφαίου κομμουνιστή ποιητή. Ηταν μεγάλος, καθημερινός, μακρόχρονος ηρωισμός το να σταθείς, όπως στάθηκες, αταλάντευτο, ακαταπόνητο, ακατάβλητο από μύρια βάσανα και δυσκολίες, στήριγμα του Γιάννη Ρίτσου. Προστάτευες την εύθραυστη υγεία του. Γενναιόφρονα παραστεκόσουν στους αγώνες του. Τον στήριζες στις διώξεις του. Ανακούφιζες και μεγέθυνες την ψυχική του δύναμη, ώστε να αντέχει στα "κολαστήρια". Τον έκανες περήφανο, με την ακέραια ηθική, πολιτική, ανθρώπινη στάση του, με τα δικά σου μεγάλα "Ναι" και μεγάλα "Οχι" για τη λευτεριά του τόπου μας και την προκοπή του λαού μας».

Αυτή, όμως, ήταν η μια πλευρά του ανθρώπινου και αγωνιστικού μεγαλείου της Φαλίτσας Ρίτσου. Μεγαλείο, που είχε πολλές άλλες πλευρές. Υπήρξε υπέροχη μάνα για το μοναχοπαίδι της, "μανούλα" και όλων των παιδιών του σαμιώτικου λαού. Η Φ. Ρίτσου, δεν ήταν απλώς μια σπουδαία και πρωτοπόρα για την εποχή που ξεκίνησε γιατρός. Ηταν "θεράπαινα" όλων των Σαμιωτών, και προπάντων των παιδιών - βλασταριών τους.

Την ανεκτίμητη οφειλή προς την Φαλίτσα και την Ερη Ρίτσου, του Μουσείου Μπενάκη, στο οποίο δώρισαν το αρχείο του ποιητή, υπογράμμισε ο διευθυντής του μουσείου, Αγγελος Δεληβοριάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Φαλίτσα ήταν μια απλή γυναίκα, θρεμμένη με την ίδια παράδοση, που εξασφάλισε τη συνοχή και τη συνέχεια στην ιστορία του τόπου μας, από όπου δεν έλειψαν ποτέ οι αγώνες και οι αυτοθυσίες, τα παραδείγματα που συγκροτούν τον ξεχωριστό άξονα της ελληνικής αυτοσυνειδησίας». Αναφερόμενος στη ζωή της δίπλα στον Γιάννη Ρίτσο, τη χαρακτήρισε «ευλογία της συντροφικότητας, συμπαράσταση της υπομονής, θέρμη που αγκαλιάζει τις ελπίδες για νέα πετάγματα σε περιόδους κάμψεως, γενναιότητα της περιφρούρησης κάποιων αρχών που βρίσκονται εν κινδύνω, πεισματική συνέπεια της εμμονής στο σεβασμό των μέτρων και των αξιών».

Στη νεκρώσιμη ακολουθία, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα. Ανάμεσα στα στεφάνια διακρίναμε της ΚΕ του ΚΚΕ, του «Ριζοσπάστη», της ΚΝΕ, της Ενωσης των Απανταχού Μονεμβασιτών «Παναγία Χρυσαφιώτισσα», του υφυπουργού Τύπου, της «Δημοτικής Ενότητας» Αμαρουσίου και της ΚΟΒ Αμαρουσίου του ΚΚΕ, των εκδόσεων «Κέδρος», του Δήμου Αμαρουσίου κ.ά.

Η ταφή της Φαλίτσας Ρίτσου θα γίνει αύριο Παρασκευή στη 1 μ.μ., στο κοιμητήριο του χωριού της, Μεσαίο Καρλόβασι Σάμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ