Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναζητώντας προσχήματα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί ακόμη και οι επιθεωρητές που έστειλε ο ΟΗΕ στο Ιράκ, να μην έχουν το παραμικρό, μέχρι στιγμής, να πουν σε βάρος της χώρας και του δικτατορικού καθεστώτος, σχετικά με τους ελέγχους που κάνουν. Μπορεί, το γεγονός αυτό, να το επιβεβαιώνει και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, που δήλωσε προχτές ότι η συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές του Οργανισμού «είναι καλή μέχρι τώρα», αλλά ο Τζ. Μπους έχει πάρει τις αποφάσεις του. «Μέχρι τώρα τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά» δήλωσε προχτές. Και για να γίνει περισσότερο πειστικός συμπλήρωσε: «Το καθεστώς που πυροβολεί κατά των Αμερικανών και Βρετανών πιλότων δεν ακολουθεί την οδό του σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ»..! Ταυτόχρονα, σχεδόν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντ. Τσέινι έδινε κι αυτός τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ανάλογης πολεμόχαρους ατμόσφαιρας: «Το ιρακινό καθεστώς είχε επαφές υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών με την Αλ Κάιντα και βοήθησε στην εκπαίδευση τρομοκρατών της οργάνωσης».

Γιατί δεν πηγαίνει λίγο πιο πίσω ο Αμερικανός αντιπρόεδρος; Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1980 και, μάλιστα, στα χρόνια του πολύνεκρου πολέμου μεταξύ Ιράκ και Ιράν, το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν είχε επαφές υψηλού επιπέδου με την τότε ηγεσία του Λευκού Οίκου κι έπαιρνε μεγάλη και πολύμορφη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ...

Τα... μπέρδεψαν

Το μαύρο - άσπρο βαφτίζει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να πείσει για τα μέτρα «ανακούφισης» και «φορολογικής ελάφρυνσης» των ΕΒΕ. Και επειδή βέβαια τέτοια μέτρα δεν υπάρχουν, το μόνο που βρήκε να αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ήταν ορισμένες από τις ρυθμίσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, των διαφόρων αετονύχηδων και άλλων επιτήδειων.

Από το προκλητικό αυτό κείμενο, λοιπόν, που μοίρασε το υπουργείο, μετά την προχτεσινή συγκέντρωση της ΓΣΕΒΕΕ, σταχυολογούμε και τα παρακάτω: Τις εκπτώσεις φόρου για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση θανάτων εργαζομένων λόγω σεισμού ή ανώτερης βίας. Δηλαδή, τη ρύθμιση που πήραν οι κυβερνώντες, μετά τους σεισμούς του 1999, προκειμένου να διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες των «Ρικομέξ», «Φαράν» κ.ά., όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες εργαζόμενοι. Τις εκπτώσεις δαπανών για... «επιστημονική και τεχνολογική έρευνα», λες και έχουν οι τελευταίες κάποια σχέση με τους ΕΒΕ, καθώς και άλλες παρόμοιες «διευκολύνσεις», που αφορούν, όμως, τους μεγαλοεξαγωγείς, μεγαλοεκδότες και λοιπούς εκπροσώπους της ολιγαρχίας.

Λέτε, να τα μπέρδεψε το υπουργείο Οικονομικών..;

Αποκαλυπτικές δηλώσεις

Αποκαλυπτική ήταν η προχτεσινή μέρα, σχετικά με τα όσα έχουν γίνει, αλλά και γίνονται, γύρω από το Κυπριακό. Χαρακτηριστικές ήταν οι παρακάτω δηλώσεις. Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας (χώρας που προεδρεύει την περίοδο αυτή στην ΕΕ) για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ απάντησε: «Δε θα σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση. Εγώ και ο πρωθυπουργός της Δανίας κάνουμε το γύρο των πρωτευουσών για να τα λάβουμε όλα υπόψη μας, αν δεν υπάρχουν δυνατότητες να ενωθεί το νησί, αλλά ακόμη πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε η Κύπρος να μπει στην ΕΕ ως ενωμένη νήσος».

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Ανάν επαναλάμβανε και πάλι, ότι το χρονοδιάγραμμα του «σχεδίου του» αποτελεί συστατικό στοιχείο της όλης πρότασής του και ο απεσταλμένος του, Αλβαρο ντε Σότο, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, δήλωνε: «Τα περισσότερα στοιχεία του σχεδίου είναι ήδη προϊόν των διαπραγματεύσεων που ο ίδιος είχε (σ.σ. ο Κ. Ανάν) με τις δύο πλευρές στα τρία χρόνια που ασχολείται με το θέμα, αλλά και αντλούνται και από τα στοιχεία που ο ΟΗΕ συνέλεξε από τις δύο πλευρές στις συνομιλίες. Δεν προέκυψαν από το διάστημα». Και, βέβαια, απηύθυνε και πάλι έκκλησή και στις δύο πλευρές να μη ζητήσουν εκτεταμένες διαπραγματεύσεις, ώστε να υπογραφεί το «σχέδιο Ανάν» πριν από την Κοπεγχάγη.

Η δημοσκόπηση

Μπόλικη είναι και πάλι η σχετική φιλολογία, με αφορμή το τελευταίο γκάλοπ της «Μέτρον Ανάλυσις». Ερωτήματα, όπως ποιο κόμμα έρχεται πρώτο, ποιο δεύτερο, με ποια διαφορά, ποιον θεωρούν οι ερωτώμενοι ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, κλπ., κλπ. γίνονται αντικείμενο αναλύσεων, εκτιμήσεων, σχολίων και δηλώσεων. Πάντα, βέβαια, στο πλαίσιο του δικομματισμού και της παραπέρα ενίσχυσής του.

Ουσιαστικά, βέβαια, και η τελευταία δημοσκόπηση φανερώνει όλα όσα οι πάντες γνώριζαν και πρόσφατα επαναβεβαιώθηκαν με τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Συγκεκριμένα: Πρώτον, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλαίσιο του δικομματισμού. Οι δύο στους τρεις ερωτώμενοι απορρίπτουν την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά οι μισοί εξ αυτών προτιμούν τη ΝΔ, παρότι πρεσβεύει και εξαγγέλλει την ίδια ουσιαστικά με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολιτική. Δεύτερον, το ίδιο περίπου ισχύει και για τη ΝΔ. Οι δύο περίπου στους τρεις απορρίπτουν την πολιτική της, αλλά οι μισοί εξ αυτών προτιμούν το ΠΑΣΟΚ, παρότι αρκετοί βλέπουν τη σύμπλευσή του με την πολιτική της ΝΔ. Με άλλα λόγια, γίνονται φανερά και τα αδιέξοδα του δικομματισμού, τα οποία σήμερα κρύβονται πίσω από δευτερεύουσες και ανούσιες διάφορες των βασικών εκπροσώπων του, αντιλήψεις και λογικές του μικρότερου κακού, πολύμορφη χειραγώγηση των συνειδήσεων, κλπ., κλπ. Μέχρι πότε, όμως;

Τα τηλεοπτικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ εκπληκτικής σύλληψης έγινε χτες στην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητούνταν η απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης των δικών, από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Τζανή: Να μαγνητοσκοπηθεί η δίκη της «17ης Νοέμβρη» για να καταχωρηθεί στα αρχεία του κράτους, τα οποία θα ανοίξουν σε εύλογο χρόνο!

Ελπίζουμε να μην παρεξηγηθεί ο κ. Πρωτόπαππας, αν σημειώσουμε ότι η πρόταση αυτή είναι ενδεικτική των επιδιώξεων των κυβερνώντων σ' αυτήν την ιστορία. Τέτοια ακούει ο κόσμος και δικαιολογημένα σκέφτεται ό,τι, μα ό,τι θέλει.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Δικαιοσύνης μόνο Δικαιοσύνη δε θυμίζουν. Οσο για το κράτος - εφιάλτη, όπου μπορείς να συλλαμβάνεσαι και να δικάζεσαι σε χρόνο μηδέν, χωρίς να δίνεται λογαριασμός σε κανέναν, έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Οταν, όμως, το πρότυπο είναι οι στρατοκρατούμενες Ηνωμένες Πολιτείες και η ολοένα και πιο αυταρχική Ευρωπαϊκή Ενωση (πάντα στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας), τι μπορεί να περιμένει κανείς;

Οσο για τις εικασίες των κυβερνητικών παραγόντων, ότι θέλουν να προστατεύσουν τη Δικαιοσύνη από τις λαθροχειρίες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μόνον ανόητους μπορούν να πείσουν. Εδώ που τα λέμε, ο ισχυρισμός ότι θέλουν να μας απαλλάξουν από τα «τηλεπαράθυρα» περιέχει αρκετή υποκρισία, όταν σκεφθείς πως οι ίδιοι φιλοξενούνται καθημερινά σ' αυτά...

ΝΕΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ του πληθωρισμού, μας υπόσχεται το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Ακης Τσοχατζόπουλος κάνει κριτική σε δημοσιογράφους, που «ψάχνουν» να βρουν αυξήσεις στην αγορά...

Δε λέμε, καλή η προσπάθεια της «επικοινωνιακής πολιτικής», αλλά, εκτός από τους δημοσιογράφους, τις αυξήσεις σε όλα τα είδη τις βρίσκει και ο ...καταναλωτής, ο οποίος βεβαιώνουμε τον υπουργό ότι κάθε άλλο παρά «ψάχνει» για αυξημένες τιμές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλά μάλλον κακή περίοδο διάλεξαν για τέτοιου είδους δηλώσεις. Χριστούγεννα έρχονται βλέπετε και ο κόσμος θα βγει στα μαγαζιά...

Το «πακέτο» της Κύπρου

Το να πούμε, για μια ακόμα φορά και για ένα ακόμα θέμα ότι «εμείς τα λέγαμε», όσον αφορά εν προκειμένω το Κυπριακό, δηλαδή την πορεία ευρωδιχοτόμησης της Κύπρου, που σηματοδότησε η διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ίσως ν' ακούγεται κοινότοπο, αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η αλήθεια. Εχει μια αξία να τη λέμε όχι τόσο για να δικαιωνόμαστε, αλλά για να αποκαλύπτουμε ακόμα περισσότερο ό,τι συγκαλύπτεται πίσω από τα γεγονότα και τα κούφια προπαγανδιστικά λόγια.

Εδώ και περίπου μια δεκαετία που άρχισε να μπαίνει επί τάπητος η υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όσο αυτό το θέμα προχωρούσε, μετά το 1995, στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, το ΚΚΕ, η αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη», χωρίς περιστροφές και με τον πιο σαφή τρόπο, τόνιζαν ότι η διαδικασία αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση του νησιού και στη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής μέσα από μια πορεία εκβιασμών προς την ελληνική πλευρά.

Οπερ και εγένετο. Αποκορύφωμα είναι οι διαδικασίες που συνοδεύουν το «σχέδιο Ανάν» και την πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκέμβρη, όπου υποτίθεται - σύμφωνα με την ελληνική ερμηνεία της προγενέστερης απόφασης του Ελσίνκι - πρόκειται να οριστικοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να έχουν θέσει, διά χειρός Κόφι Ανάν, το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου και την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την... ικανοποίησή της για το τελεσίγραφο αυτό, στο οποίο εξάλλου έχει και τη δική της συμβολή.

Τα ψέματα λοιπόν τελειώνουν... και «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Η δανική προεδρία της ΕΕ, ο Κόφι Ανάν και ο εκπρόσωπός του στην Κύπρο Αλβάρο Ντε Σότο, με προχτεσινές δηλώσεις τους, ξεκαθάρισαν ότι αυτό που λέγεται ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εάν γίνει, δε θα είναι τίποτα άλλο παρά ένταξη της Νότιας Κύπρου. Κατά τ' άλλα από την ελληνική κυβέρνηση μιλάνε για «διαπραγμάτευση». Αραγε τι είδους διαπραγμάτευση μπορεί να είναι αυτή, όταν με τη στάση και τη συμπεριφορά της ελληνικής πλευράς έχει στρωθεί το έδαφος για να ασκηθούν εκβιασμοί σε βάρος της Κύπρου.

Εδώ οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες και ιστορικές. Εχοντας εναποθέσει όλες τις προσδοκίες της για την επίλυση του Κυπριακού στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ) μακριά από τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και έχοντας αναγάγει σε υπέρτατο σκοπό την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ουσιαστικά εγκλώβισαν την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Οι ευθύνες δεν εντοπίζονται απλά και μόνο στη στάση που τηρείται τώρα, που είναι σε εξέλιξη ο εκβιασμός, αλλά και στο γιατί οδηγήθηκαν ως εδώ τα πράγματα. Το κύριο δεν είναι τα λάθη και οι κακοί χειρισμοί - υπάρχουν και αυτά - αλλά ο προσανατολισμός και οι βασικές επιλογές. Η ελληνική πλευρά, κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου φαίνεται πως μέχρι ένα σημείο έχουν δώσει, εδώ και καιρό, το πράσινο φως να προχωρήσει το «πακέτο» αυτό για το Κυπριακό. Τώρα κάνουν ταμείο...


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ...

Πολλές φορές, τόσο πριν το μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999, όσο και, περισσότερο, μετά απ' αυτόν, το ΚΚΕ έχει πάρει πρωτοβουλίες σχετικά με το κρίσιμο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Με ανακοινώσεις, διαφόρων ειδών παρεμβάσεις στη Βουλή και προς τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και με διάφορους άλλους τρόπους, έχει υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής μιας σειράς κρίσιμων μέτρων, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο ουσιαστικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και των κτιρίων συνάθροισης κοινού, σε όλη τη χώρα, η αποτελεσματική κρατική αρωγή και έλεγχος των επισκευαζομένων, μετά από σεισμούς, κτιρίων και άλλα παρόμοια.

Η κυβέρνηση, όμως, όλ' αυτά τ' ακούει βερεσέ. Μπορεί οι παραπάνω προτάσεις και μέτρα να είναι απολύτως λογικές και αναντικατάστατες προϋποθέσεις, ώστε να μη θρηνήσουμε και νέα θύματα, στο απευκταίο ενός νέου ισχυρού σεισμού, αλλά δεν ταιριάζουν με το αντιλαϊκό πλαίσιο των κυβερνητικών πολιτικών, της εξοικονόμησης με κάθε τρόπο χρημάτων για την πολύμορφη ενίσχυση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτή είναι η αλήθεια και δεν αλλάζει, παρά τα όσα λένε οι αρμόδιοι υπουργοί και διάφοροι παρατρεχάμενοι. Και επειδή είναι μια αλήθεια, που δεν την αγνοούν οι κυβερνώντες - αντίθετα, τη γνωρίζουν πολύ καλά - ας έχουν υπόψη τους, ότι οι όποιες μελλοντικές συνέπειες θα τους βαραίνουν ολοκληρωτικά.

... και η ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης

Και επειδή κάποιοι μπορεί να μας θεωρούν υπερβολικούς, αναφέρουμε ορισμένα μόνο σχετικά παραδείγματα.

Στον πρόσφατο σεισμό του Βαρθολομιού της Ηλείας έπαθαν ζημιές και αρκετά σπίτια, τα οποία είχαν επισκευαστεί μετά τον ανάλογο του 1989, στην ίδια περιοχή. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στο μέγεθος του τωρινού σεισμού, αλλά στην ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των τότε επισκευών. Οι τεχνικές οδηγίες και τα τιμολόγια που εξέδωσε τότε η κυβέρνηση δεν οδηγούσαν στην απαιτούμενη ενίσχυση των κτιρίων, αλλά το πολύ στην επαναφορά της κατάστασης όπου βρίσκονταν τα «χτυπημένα» κτίρια πριν από τον τότε σεισμό. Το ίδιο έγινε έγινε και στους μετέπειτα σεισμούς της Πάτρας, του Αίγιου και της Αθήνας. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνα, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε 261 κτίρια της Πάτρας, φανέρωσε ότι αρκετά απ' αυτά -ανάμεσά τους σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες - είναι επικίνδυνα, αφού δεν έχουν αποκατασταθεί επαρκώς από τους δυνατούς σεισμούς που έγιναν στην περιοχή το 1993 και το 1995.

Για να μην αναφερθούμε σε δημόσια κτίρια και άλλα κτίρια συνάθροισης κοινού (όπως και κατοικίες), τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν από την καθιέρωση του τελευταίου Οικοδομικού Κανονισμού.

Τα «κόλπα» και οι προκλήσεις

Στο προσκήνιο επανήλθε τις μέρες αυτές το θέμα της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Και όχι τυχαία. Κάποιοι θέλουν να «ζυμώσουν» την ιδέα στους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως και στους συναλλασσόμενους με το δημόσιο, μια και επίκεινται οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. Βέβαια, ο Κ. Σκανδαλίδης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας. Ας μην υπάρχει, όμως, η παραμικρή αμφιβολία για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Αλλωστε, η μερική εργασία αποτελεί τμήμα της συνολικότερης στρατηγικής της κυβέρνησης για διεύρυνση της «ευέλικτης» απασχόλησης και στο δημόσιο, η οποία έρχεται να χτυπήσει και τη μονιμότητα, ενώ «δένει» με τις γενικότερες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, έτσι όπως περιγράφονται και στο πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τη μαζική και δυναμική τους συμμετοχή στην απεργία τους και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, καθώς και με τη στήριξή τους στις θέσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που πολεμά αυτά τα σχέδια χωρίς ταλαντεύσεις, μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις της κυβέρνησης. Προκλήσεις που παίρνουν ακόμη χειρότερο χαρακτήρα, όταν η κυβέρνηση επέλεξε τη σημερινή μέρα, για να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Κ. Σκανδαλίδη και τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα. Ας μην τους περάσει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα αρπάζουν από την ασφάλιση

Προχτές η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα πριμοδότησης των επαγγελματικών ταμείων, του λεγόμενου τρίτου πυλώνα της ασφάλισης, που θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Σήμερα οι -διορισμένοι από την κυβέρνηση - πρόεδροι των «Ειδικών Ασφαλιστικών Ταμείων», δηλαδή των ΔΕΚΟ και ορισμένων τραπεζών, καλούνται να «συζητήσουν» για την ένταξή τους στο ΙΚΑ, ερήμην βέβαια των εργαζομένων.

Γίνεται φανερό, ότι η κυβέρνηση με εντατικούς ρυθμούς προωθεί την υλοποίηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου. Βιάζεται, μάλιστα, καθώς οι δύο παραπάνω στόχοι αποτελούν κεντρικές επιδιώξεις της ανατροπής που επιδιώκει. Γιατί με τον μεν πρώτο επιβάλλει ουσιαστικά και τρίτη εισφορά στους εργαζόμενους, με την ψευδαίσθηση ότι κάποτε στο μέλλον μπορεί να ενισχύσουν τη σύνταξή τους, ενώ με το δεύτερο, για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών πετσοκόβονται ώριμα - και πληρωμένα - ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση βιάζεται να «περπατήσει» τα επαγγελματικά ταμεία, γιατί το χρηματιστήριο και συνολικά η τάξη των καπιταλιστών καρτερούν νέο και ζεστό χρήμα. Αφού τις προηγούμενες δεκαετίες ξεκοκάλισαν τα αποθεματικά των εργαζομένων, μια και τα κρατούσαν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας για να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματίες με φτηνό χρήμα, τώρα ετοιμάζονται για το νέο γύρο. Με τα κεφάλαια που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και θα συσσωρεύονται στα επαγγελματικά ταμεία, με τα αποθεματικά των ήδη υπαρχόντων Ταμείων - αυξάνοντας τα ποσοστά που θα παίζονται στο χρηματιστήριο - επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν την «ανάπτυξη» των επόμενων δεκαετιών. Να χρηματοδοτήσουν τους μεγαλοεργοδότες, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες, όλον αυτόν τον εσμό του «τζόγου». Την ίδια στιγμή οι παροχές στους ασφαλισμένους θα συρρικνώνονται, τα χρόνια παραμονής στην εργασία, με άμεσο ή έμμεσο εξαναγκασμό, θα αυξάνονται.

Γίνεται φανερό, ότι για τους εργαζόμενους, όπως και για τους αντιπάλους τους, το «μέτωπο του Ασφαλιστικού» δεν κλείνει. Παραμένει ανοιχτό. Ισα ίσα, τώρα αρχίζουν να γίνονται πιο καθαρές και οι στοχεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και οι συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων. Γι' αυτό χρειάζεται, τώρα, να υπάρξει άμεση αντίδραση. Αντίδραση που θα διαφωτίζει, θα ενημερώνει, θα κινητοποιεί τους εργαζόμενους για νέους αγώνες. Μαζί με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για το μεροκάματο, το εργατικό εισόδημα, την υπεράσπιση των ανέργων, τα δικαιώματα στους χώρους δουλιάς, το μέτωπο ενάντια στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το Ασφαλιστικό παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Μια αντιπαράθεση, που δε θα περιορίζεται, βέβαια, στην κυβερνητική πολιτική, αλλά θα επικεντρώνει και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά του κεφαλαίου. Αλλωστε, τα «καθήκοντα» που έχει αναλάβει και η ελληνική προεδρία επιβεβαιώνουν ότι η αντιασφαλιστική επίθεση εκπορεύεται από όλο αυτό το οικοδόμημα που λέγεται «ευρωπαϊκή ενοποίηση». Ολο αυτό το έκτρωμα, στη μόνη ενοποίηση που στοχεύει είναι αυτή του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης. Οσο μάλιστα η ενοποίηση βαθαίνει - και σε αυτό πρωτοστατεί και η ελληνική κυβέρνηση - θα βαθαίνει και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Μόνο με αγώνες

Πάει και τούτη

η χρονιά

τελειώνει σ' ένα μήνα

και συ και φέτος

εργατιά

με «κούρες», «ζώνες»,

πείνα

κι ας σου 'χαν

άλλα υποσχεθεί,

κι ας σου 'χαν άλλα τάξει

οι μπαγαπόντηδες ταγοί,

που σ' έχουν ξετινάξει.

* * *

Πάει και τούτη η χρονιά

η ίδια σαν και πέρσι,

αλλά κι η νέα

που θα 'ρθει

«καπέλο» θα 'ναι, «φέσι»

γι' αυτό αν θέλεις,

εργατιά, να έρθουν

άλλοι χρόνοι,

ψηλά το χέρι σε γροθιά

είναι η λύση η μόνη!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ