Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Προεορταστική εορτο-λιτότητα

Κατά τους κυβερνητικούς επικοινωνιολόγους, το αστέρι της Βηθλεέμ και οι «αγραυλούντες» ποιμένες πρέπει να επιταχύνουν φέτος την εμφάνισή τους. Τα Χριστούγεννα, δηλαδή, πρέπει να έρθουν ...νωρίτερα, όχι με βάση το νέο ή το παλιό ημερολόγια, αλλά με βάση τις ανάγκες της παγωμένης αγοράς, που πρέπει να ξεφύγει από τη στασιμότητα.

Και επειδή, βέβαια, τα Χριστούγεννα θα έρθουν στην ώρα τους, αμετάθετα, φαίνεται να δόθηκαν οδηγίες για τη δημιουργία κλίματος εορταστικού, με τις γνωστές γιρλάντες και τα άδοντα λαμπάκια, που η Κίνα προμηθεύει στην υφήλιο. Ετσι, η παλιά λαϊκίστικη συνταγή «άρτος και θεάματα» προσαρμόζεται στη λιτότητα των ημερών και τις άγριες παρατηρήσεις της ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ. Και εφόσον περιορίζεται το ένα σκέλος, που αφορά στην οικονομία της οικογένειας και το καλάθι της νοικοκυράς, επιχειρείται να αναπληρωθεί με τις φωτεινές γιρλάντες, που κρέμονται σε φανοστάτες, δεντροστοιχίες, εξώστες και άδεια, από πελάτες, μαγαζιά.

Επιχειρώντας μια μικρή δειγματοληπτική έρευνα της αγοράς, μπήκα σ' ένα απ' αυτά. Για είκοσι περίπου λεπτά, που συνομιλούσα με τον ιδιοκτήτη, δεν μπήκε κανένας άλλος. Διστακτικά ρώτησα: - Πώς πάει η κίνηση; - Ακινησία, όπως βλέπετε. Εκατό μέτρα, πιο κάτω, ο υπάλληλος άφησε τον πάγκο και βγήκε ως «κράχτης» στο πεζοδρόμιο. - Εκτός από το αφεντικό έμεινα μόνος, αφού χτες διώξαμε έναν «περισσευούμενο». - «Κεσάτια», λέει μελαγχολικά ο μαγαζάτορας οικιακών ειδών.

- «Μεταφερόμαστε», γράφει η επιγραφή. Εδώ που είμαστε, ούτε το νοίκι δε βγάζουμε, μας εξηγούν, ενώ τρέχουν τα γραμμάτια και τα πανωτόκια.

- Ξεπουλάω, μου λέει ένας τελευταίος της έρευνας. Κλείνω και το εργαστήριο. Γιατί δεν παράγεις, αν δεν μπορείς να πουλήσεις.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ