Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Να στηριχτεί ο δημόσιος τομέας Υγείας»

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Ο Σπύρος Χαλβατζής μιλάει με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου
Ο Σπύρος Χαλβατζής μιλάει με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου
Γιατί όλα τα σοβαρά περιστατικά υγείας, τα μεγάλα και πολυδιαφημισμένα ιδιωτικά «ιατρικά κέντρα», τα παραπέμπουν σε δημόσια νοσοκομεία; Πόσο σημαντικό είναι το έργο που προσφέρει ο δημόσιος τομέας της Υγείας, οι σκληρά εργαζόμενοι εκεί, ειδικά σε δύσκολα αντικείμενα όπως η αντικαρκινική πάλη; Τι χρειάζεται για να αναπτύξουν παραπέρα τις υπηρεσίες τους; Τι χρειάζονται τα λαϊκά στρώματα; Η περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», Σπύρου Χαλβατζή, στο Περιφερειακό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγ. Σάββας» έδωσε μερικές απαντήσεις.

Συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Σ. Λομβαρδό, Ν. Φίλια (διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στον «Αγ. Σάββα») και Δ. Ματζουράτο (διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πατησίων), ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε με τη διοίκηση και εργαζομένους του νοσοκομείου. Συζήτησε για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας σε ένα ίδρυμα με μεγάλες ανάγκες, πολλούς νοσηλευόμενους που χρειάζονται πρόσθετη ψυχολογική στήριξη και αγάπη από το προσωπικό λόγω της βαριάς ασθένειάς τους και ελλείψεις ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο «Αγ. Σάββας» οικοδομήθηκε το 1935, όταν η Αλεξάνδρας ήταν ακόμα χωματόδρομος περιπάτου. Οπως σημειώνουν από τη διοίκηση, σήμερα έχει εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης και κάλυψης, έχει κάνει όλες τις επιτρεπόμενες επεκτάσεις ενώ χρειάζονται κι άλλες εγκαταστάσεις, ασφυκτιά σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, περικυκλωμένο από τη ΓΑΔΑ, το γήπεδο του ΠΑΟ, τον Αρειο Πάγο και το Εφετείο. Οι δρόμοι δε που το περιβάλλουν έχουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Συνθήκες δηλαδή κάθε άλλο παρά ευνοϊκές για τη λειτουργία νοσηλευτικού ιδρύματος και την ανακούφιση των ασθενών.

Οπως επισήμανε στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΔΣ, Γ. Χαμακιώτης, το δημόσιο νοσοκομείο αποτελεί καταφύγιο για τους ασθενείς. Ακόμη πως είναι αναγκαία η ύπαρξη ισχυρού δημόσιου τομέα Υγείας. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στήριξης των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν πρώτα σε αυτά τα νοσήλια και μετά πληρώνουν τα δημόσια. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται η ανάπτυξη στην περιφέρεια νοσοκομείων με αντικείμενο παρεμφερές με αυτό του «Αγ. Σάββα», ώστε να μην ξεσπιτώνονται ασθενείς και συνοδοί τους από την επαρχία. Οτι χρειάζεται άμεσα να λειτουργήσει το ογκολογικό νοσοκομείο στους Αγ. Αναργύρους, ώστε να μη στριμώχνονται οι ασθενείς από τη Δυτική Αθήνα σε Τζάνειο, Κρατικό Νίκαιας και «Αγ. Σάββα». Παράλληλα, να στηριχτούν το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης και το «Μεταξά» στον Πειραιά, που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες με τον «Αγ. Σάββα», για να ανέβει συνολικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ειδικά για τον «Αγ. Σάββα» είπε ότι έχει πολλά προβλήματα και ανάγκες, όπως για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, προσωπικό (υπολογίζεται ότι λείπει το 35% των νοσηλευτών), συντομότερες διαδικασίες προσλήψεων και σύγχρονες υποδομές σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, Σπ. Παλαιογιάννης, έκανε σαφές ότι με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο χώρο της Υγείας, ο ιδιωτικός τομέας αναπτύχθηκε τόσο ώστε να κατέχει σήμερα το 50% των νοσοκομειακών κλινών. Οτι σήμερα αλιεύει το καλύτερο προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία, γι' αυτό και χρειάζεται άμεσα η πολύπλευρη στήριξή τους, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας στους πολλούς.

Από την πλευρά της «Συμπαράταξης» ο Σπ. Χαλβατζής χαρακτήρισε σημαντικό το έργο που γίνεται στον «Αγ, Σάββα» στον αντικαρκινικό αγώνα. Επανέλαβε ότι ο συνδυασμός επιμένει στην προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Οτι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να στηριχτούν και να καλυφτούν όλες οι ανάγκες τους, καθώς ήδη προσφέρεται εκεί σημαντικό έργο, αλλά αν αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές, θα αποδώσουν πολλά περισσότερα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε αντίθετος στη λογική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Οχι ενάντια στους γιατρούς που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες από γειτονιά σε γειτονιά, αλλά στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, στα «Ιατρικά Κέντρα» που λυμαίνονται το χώρο, και όποτε τους τύχει σοβαρό περιστατικό («ό,τι στραβώνει» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά και οι γιατροί του «Αγ. Σάββα») το παραπέμπουν σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς δε μπορούν να το χειριστούν. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα (ενίσχυση υποδομών, στελέχωση, χρηματοδότηση) ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αναπτυχθεί όπως τον έχουμε ανάγκη ο δημόσιος τομέας της Υγείας.

  • Σήμερα, Πέμπτη, ο Σπ. Χαλβατζής θα περιοδεύσει στις 10 π.μ., στο Ηλεκτρονικό Κέντρο της Εμπορικής Τράπεζας (Μεσογείων 276, Χολαργός). Στις 9 μ.μ., θα μιλήσει σε προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στην πλ. Αττικής.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην αναμονή(2006-08-13 00:00:00.0)
Η δημόσια - δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων(2006-08-11 00:00:00.0)
Τα ράντσα στο... ύψος τους!(2005-02-23 00:00:00.0)
Δικαίωμα του εργαζόμενου η δημόσια και δωρεάν υγεία(2004-09-23 00:00:00.0)
Με αγώνες θα αναβαθμιστεί η Υγεία(1998-07-03 00:00:00.0)
Γόρδιος δεσμός το ιδιοκτησιακό καθεστώς(1995-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ