Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Στο πλευρό της Αγκυρας οι ΗΠΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στο «κείμενο της Αγκυρας» και δήλωσε ότι η θέση της σχετικά με το κείμενο «παραμένει σταθερή».

Η Αγκυρα ζήτησε από τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς τη βοήθεια των ΗΠΑ, «ώστε να μην επιτραπεί καμία αλλαγή στο "κείμενο της Αγκυρας", με το οποίο επιχειρήθηκε να οργανωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, σε συνομιλίες που έγιναν μεταξύ της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας».

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα αυτό διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο Αμερικανός υφυπουργός στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στο «κείμενο της Αγκυρας» και δήλωσε ότι η θέση της σχετικά με το κείμενο «παραμένει σταθερή», μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η διαβεβαίωση του Γούλφοβιτς, αλλά θεωρούν ότι η ανακίνηση του ζητήματος είναι ενδεικτική της στάσης της τουρκικής διπλωματίας, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει τριβές με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ