Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Εκδήλωση για την Υγεία και Πρόνοια των παρατάξεων «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία»

«Οι δήμοι και νομαρχίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν άλλοθι για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και στον τομέα της Υγείας, για να αποποιηθεί το κράτος τις ευθύνες του, αλλά να ταχθούν με τις λαϊκές δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας για ενιαίο δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας - Πρόνοιας υψηλής ποιότητας για το λαό».

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Υγεία - Πρόνοια» που πραγματοποίησαν οι παρατάξεις «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία» (ΔΗΠΙ) προχτές το βράδυ στο Παλαιό Δημαρχείο Ν. Ιωνίας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», τόνισε ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στην Υγεία, την Ασφάλιση, την Πρόνοια πρέπει να εκφραστεί με τους λαϊκούς αγώνες, αλλά και με την ψήφο στις δημοτικές εκλογές.

«Οι συσχετισμοί στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ των δυο μεγάλων κομμάτων και των συνοδοιπόρων τους που ουσιαστικά στηρίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της περικοπής των δαπανών για την Υγεία. Αυτοί οι δήμαρχοι και νομάρχες ούτε κουβέντα δεν είπαν όταν έγιναν τα ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία, όταν παίρνονταν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Υγείας», τόνισε ο Χ. Χουρδάκης και κάλεσε τους πολίτες της Ν. Ιωνίας να ενισχύσουν τις δυνάμεις που αγωνίζονται για μια άλλη πολιτική στην Υγεία.

Η έλλειψη δικτύου ΠΦΥ στη χώρα, η απουσία υπηρεσιών πρόνοιας δεν μπορεί να καλυφθούν με κάποια μεμονωμένα δημοτικά ιατρεία ή προγράμματα, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, υποψήφιος δήμαρχος Ν. Ιωνίας, επικεφαλής της ΔΗΠΙ.

Ο Π. Τσουκαλάς τόνισε ότι «κλειδί» για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση - με τη βοήθεια των δημοτικών παρατάξεων που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΣΥΝ - αποτελούν οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνεργάζονται ή δρουν από κοινού με ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από την Υγεία (π.χ. διαγνωστικά κέντρα).

«Η ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους, επισήμανε, δεν έχει χαρακτήρα συμπληρωματικό ή ενίσχυσης του υπάρχοντος συστήματος Υγείας, αντίθετα λειτουργεί στην κατεύθυνση υποκατάστασής του, ενισχύει την αντίληψη ότι οι δήμοι μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο, ενώ είναι ευθύνη του κράτους, διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας και οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμισή του. Η υποχρέωση των δήμων να συνεχίσουν τα προγράμματα με δικούς τους πόρους απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωση χρηματοδότησης της Υγείας και της Πρόνοιας και τη μετατοπίζει στους πολίτες, που πληρώνουν για δεύτερη φορά».

«Τα προβλήματα της Υγείας και της Πρόνοιας είναι εκρηκτικά, ιδιαίτερα σε τομείς που αφορούν τα παιδιά, τους ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να κάνει ακόμα και τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για τα ιδρύματα και τα νοσοκομεία, αποδεικνύοντας ανάγλυφα μια πολιτική που μεταφράζεται στον κυνικό τρόπο ότι όποιος έχει λεφτά θα ζήσει και όποιος όχι θα υποφέρει», τόνισε απ' την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

«Εμείς, συνέχισε, από θέση αρχής δε δεχόμαστε την εμπορευματοποίηση της Υγείας, το κέρδος στην Υγεία, κατά συνέπεια δε δεχόμαστε τη δράση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της Υγείας συνολικά. Παλεύουμε για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας δωρεάν, αναβαθμισμένο που να παρέχει πρόληψη και αντιμετώπιση σε όλους».

«Τα λαϊκά στρώματα, κατέληξε, πρέπει να επιλέξουν τις δυνάμεις που μάχονται για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας, έτσι ώστε στις 14 του Οκτώβρη και να είμαστε πιο πολλοί για να αντισταθούμε στα χειρότερα μέτρα που έρχονται στην Υγεία, αλλά και για να αγωνιστούμε συνολικά για την ανατροπή αυτής της κατάστασης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Η. Γκιόκας εκ μέρους της Δημοκρατικής Κοινωνικής Κίνησης (ΔΗΚΚΙ), ο Φ. Βαρδής από την Αριστερή Ανανέωση, η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ