Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κυβερνητικά προεκλογικά τρικ

Ως εγγυητής των σταθερών σχέσεων εργασίας στους ΟΤΑ επιχείρησε να εμφανιστεί χτες η κυβέρνηση κατά την παρουσίαση, από τον Κ. Σκανδαλίδη, της καταγραφής μέρους των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απ' όπου απουσιάζει ο κύριος όγκος όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας

Εικόνα βολική για το ΠΑΣΟΚ ενόψει των δημοτικών εκλογών επιχείρησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση με χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, όπου παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία αναφορικά με το μητρώο εργαζομένων στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στα ιδρύματα και στους συνδέσμους των ΟΤΑ. Αν και τα στοιχεία αφορούν περίπου στο 62% των ΟΤΑ και καταγράφουν περίπου το 82% των εργαζομένων σε αυτούς, εντούτοις απουσιάζουν παντελώς στοιχεία για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ιδιωτικού δικαίου και εφαρμόζουν ελαστικές σχέσεις εργασίας (υλοποιώντας κοινοτικά προγράμματα κ.ο.κ.). Ετσι, παρουσιάζεται αρκετά μειωμένο το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μια πλασματική εικόνα όσον αφορά στη σχέση μεταξύ του μόνιμου και του έκτακτου προσωπικού. Δεδομένου ότι το έργο της καταγραφής του συνόλου των εργαζομένων στους ΟΤΑ θα ολοκληρωθεί το Νοέμβρη του 2002 - δηλαδή μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές - είναι φανερό πως η κυβέρνηση, με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών και με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, επιχειρεί να εμφανίσει τον εαυτό της ως υποστηριχτή και εγγυητή των σταθερών εργασιακών σχέσεων στους ΟΤΑ, κάτι που της χρειάζεται για ψηφοθηρία ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα αφορούν 38.667 εργαζόμενους. Απ' αυτούς στους ΟΤΑ εργάζονται 33.652 και 5.015 εργάζονται στα ΝΠΔΔ, Ιδρύματα και Συνδέσμους των ΟΤΑ. Στους ΟΤΑ με πληθυσμό 15.000 και πάνω εργάζονται 24.462 εργαζόμενοι και στους ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω από 15.000 εργάζονται 9.190 εργαζόμενοι.

Στο συνολικό αριθμό των εργαζομένων (38.667) ένα ποσοστό της τάξης του 82,91% (32.058 υπάλληλοι) είναι μόνιμοι με σύμβαση δημοσίου δικαίου ενώ οι έκτακτοι είναι της τάξης του 10,77% (4.165 υπάλληλοι), ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Η εικόνα της σχέσης μόνιμου και έκτακτου προσωπικού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στην παρακάτω ανάλυσή της: Στους ΟΤΑ με πληθυσμό από 15.000 και πάνω οι μόνιμοι εργαζόμενοι με σύμβαση δημοσίου δικαίου είναι το 86,22% και οι έκτακτοι το 6,81%, ενώ στους ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω των 15.000 οι μόνιμοι είναι το 78,41% και οι έκτακτοι το 16,83%. Το στοιχείο από μόνο του φανερώνει ότι οι μικροί ΟΤΑ χρησιμοποιούνται ως πιλότοι για την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Το ίδιο ισχύει και με τα ΝΠΔΔ, τα Ιδρύματα και τους Συνδέσμους των ΟΤΑ, όπου οι μόνιμοι δημοσίου δικαίου είναι το 74,98% και οι έκτακτοι εργαζόμενοι το 18,98%.

Αναφορικά με το έκτακτο προσωπικό των ΟΤΑ, η κατανομή του έχει ως εξής: Το 35,25% καλύπτει εποχιακές, πρόσκαιρες, περιοδικές ανάγκες, το 21,90% ανάγκες σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση) και το 19,81% εργάζεται με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Και μόνο το ποσοστό των εργαζομένων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες να ληφθεί υπόψη, είναι αρκετό για να φανερώσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που δρομολογούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού πρόκειται για εργαζόμενους που δε θα έπρεπε να είναι έκτακτοι, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, έχει αξία να αναφερθούν επίσης τα παρακάτω: Περίπου το 70% του προσωπικού στους ΟΤΑ έχει έως 15 έτη διάρκεια υπηρεσίας. Το 73% του εν λόγω προσωπικού είναι ηλικίας από 20 έως 50 ετών, ενώ πάνω από 50 ετών είναι το 26,98%. Ακόμη, τα 2/3 του προσωπικού είναι άνδρες ενώ σε επίπεδο προϊσταμένων το 55% είναι γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ