Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονη κινητικότητα των «μεσολαβητών»

Πρωτοφανής κινητοποίηση των μεσολαβητών και άλλων παραγόντων στο Κυπριακό βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέρουν χθεσινά δημοσιεύματα.

Τα Ηνωμένα Εθνη και οι Αγγλοαμερικανοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονίζονται για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων, τόσο σε σχέση με τη διαδικασία, όσο και με την ουσία, που αφορά στην υποβολή εγγράφων. Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο συναντήθηκε πριν από τρεις μέρες με τον ΓΓ Κόφι Ανάν στη Βιέννη και συμφώνησαν την τακτική που θα ακολουθηθεί και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Συμφώνησαν, επίσης, να μεθοδευτεί η προετοιμασία του εδάφους για υποβολή στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών άτυπων εγγράφων και στη συνέχεια συνολικού πλαισίου συμφωνίας.

Ο κ. ντε Σότο μετέβη προχθές στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Βρετανό απεσταλμένο, Λόρδο Χάνεϊ, ο οποίος βρίσκεται εκεί για επαφές με το γαλλικό ΥΠΕΞ, ενόψει και της συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Από τη σύνοδο αυτή, η Λευκωσία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναμένει από τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας διατύπωση, που να υποδεικνύει την αρνητική στάση του Ντενκτάς στις συνομιλίες, χωρίς, ωστόσο, να τινάζει στον αέρα τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ντε Σότο, Χάνεϊ και Γουέστον θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες - είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα - για να αποφασίσουν μια σειρά ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό τις επόμενες βδομάδες.

Συζητά τον Γ. Βασιλείου για πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι μεταξύ των ονομάτων που γίνεται λόγος για να προταθεί από το κόμμα του, για τις προεδρικές εκλογές είναι και αυτό του Γ. Βασιλείου.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε πως μέχρι στιγμής ο ΔΗΣΥ δεν έχει συζητήσει ονόματα ούτε και έχει αποκλείσει ονόματα, συνεπώς πρόσθεσε τα όσα λέγονται αποτελούν τη μισή αλήθεια. Για να προσθέσει ότι ο Γ. Βασιλείου, με βάση τις προδιαγραφές που έχει θέσει το κόμμα του, μπορεί να θεωρείται σε γενικές γραμμές το πρόσωπο που ο ΔΗΣΥ επιζητεί για να υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Δημητρίου, εκφράζοντας προσωπική άποψη, είπε ότι ένας υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές πρέπει να συγκεντρώνει την υποστήριξη του κεντρώου χώρου και, ταυτόχρονα, του ΔΗΣΥ και να είναι πρόεδρος που να είναι έτοιμος να δεσμευτεί ότι θα κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σε σχέση με το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο αρχίζει σήμερα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι σ' αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πολιτική της υπέρβασης, ενώ θα τονιστεί στα στελέχη ότι πρέπει να τερματίσουν τις δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης προς τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Αποκάλυψε, επίσης, ότι θα κατατεθεί εισήγηση, με βάση την οποία η ηγεσία του κόμματος να εκλέγεται από όλα τα μέλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ