Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δυο αποκαλυπτικά γεγονότα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκαν τα τραγικά στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα, πολλά, τουλάχιστον, από τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολύ διαφορετικά, όταν όλοι γνωρίζουν τις ανασφαλείς συνθήκες εργασίας, τους εξοντωτικούς ρυθμούς εντατικοποίησης της δουλιάς και γενικότερα την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο χώρο των κατασκευών. Κατά 50% αυξήθηκαν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2001, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Κάθε μιάμιση εργάσιμη μέρα κι ένας εργάτης έχανε τη ζωή του, τον περασμένο χρόνο. Γεγονότα, τα οποία αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες του διδύμου κυβέρνησης- εργοδοσίας.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας μαζί με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ παρουσίασαν τα συμπεράσματα από το πρόγραμμα «Νεανική επιχειρηματικότητα» και ανακοίνωσαν την επέκτασή του σε 100 γυμνάσια και ΤΕΕ, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Τι είναι το πρόγραμμα αυτό; Περιλαμβάνει 8 δίωρα μαθήματα, τα οποία γίνονται από στελέχη του ΣΕΒ και έχουν στόχο, ουσιαστικά, να εισαγάγουν τους μαθητές - δηλαδή τους αυριανούς εργαζομένους - στη λογική του κέρδους, ως ύψιστης και αδιαμφισβήτητης αξίας και της κατανόησης γενικότερα των επιχειρηματικών αναγκών, στις οποίες πρέπει να υποτάσσεται και να υπακούει κάθε «αποτελεσματικός εργάτης».

Τα σχόλια δικά σας...

Κι ο θεός βοηθός...

Εγραφε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος»: «Δέκα πιστολέρο σε αστυνομικό κλοιό, αλλά η "17Ν" δεν έχει ακόμη εξαρθρωθεί -Φοβάτ' ο Γιάννης το θεριό..." - Υποψίες για "χτύπημα απελπισίας - Ο Γερμανός εισαγγελέας επιβεβαιώνει επαφή της "17Ν" με την "ομάδα Κάρλος" - Στα Εξάρχεια ψιθυρίζουν ότι "τους έδωσαν οι παππούδες"». Και λίγο πιο κάτω, σε ειδικό διαφημιστικό έγραφε, σχετικά με τα όλα όσα περιείχε για την υπόθεση της «17Ν»: «Οι έρευνες - Οι ανακρίσεις - Τα στοιχεία - Οι ενδείξεις - Οι φήμες - Τα σενάρια».

Κι ο θεός βοηθός, που λένε οι θρησκευάμενοι...

Το «κοινωνικό κράτος» του ΠΑΣΟΚ

Είχαν εξαγγελθεί για πρώτη φορά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το 2000. Από τότε, έχουν κάμποσες φορές ακόμη εξαγγελθεί, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και τους εκάστοτε υπουργούς Εργασίας και Πρόνοιας. Και τελικά, μόλις πριν τέσσερις μέρες, πήραν συγκεκριμένη μορφή. Αναφερόμαστε στην πολυδιαφημισμένη «εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλά εισοδήματα».

Διαβάστε, λοιπόν, και βγάλτε συμπεράσματα: Δικαίωμα εισοδηματικής ενίσχυσης έχουν οι οικογένειες, των οποίων το ετήσιο συνολικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, δηλαδή, 1 εκατομμύριο δραχμές ή 71.400 δραχμές το μήνα. Σ' αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα «επιδοτήσει» κάθε παιδί-μαθητή της οικογένειας, που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με το ποσό των 300 ευρώ το χρόνο, δηλαδή, 102.000 δραχμές ή 8.500 δραχμές το μήνα..!

Εμείς τι να πούμε; Οτι ακόμη και 80.000 ή 100.000 δραχμές ή και αρκετά υψηλότερο να είναι το μηνιαίο εισόδημα μιας οικογένειας, έτσι ή αλλιώς, σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας θα ζει και η επιδότηση των 8.500 δραχμών δεν αποτελεί ούτε καν ασπιρίνη; `Η ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, το όποιο παιδί - κατά παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου - θα δουλεύει, για να βοηθήσει την οικογένειά του και δε θα πηγαίνει σχολείο;

Προκλητικές συγκρίσεις

Πέρα από τα παραπάνω, πάντως, να σημειώσουμε και το εξής: Σύμφωνα, με τα στοιχεία της κυβέρνησης, οι δικαιούχες οικογένειες, που μπορούν να συμπεριληφθούν στο «Δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», ανέρχονται στις 270.000. Με άλλα λόγια, υπάρχουν 270.000 οικογένειες -δηλαδή, μισό έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι- που ζουν με 72.000 το πολύ δραχμές το μήνα.

Μήπως, χρειάζεται να θυμίσουμε στην κυβέρνηση, τι μέρος του παραγόμενου ετησίως από την κοινωνία πλούτου απολαμβάνει το πλουσιότερο ένα εκατομμύριο των Ελλήνων; Αν δεν το γνωρίζουν, τους πληροφορούμε, ότι -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων (1 εκατομμύριο) απολαμβάνει περισσότερο του ενός τετάρτου από τον παραγόμενο συνολικά πλούτο και συγκεκριμένα το 26,5%. Και, μάλιστα, αυτά τα στοιχεία είναι από το 1998. Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Για τους φτωχούς, εννοείται.

Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα είναι δικές σας...

ΥΓ: Και κάτι ακόμη. Οι εδώ και δύο χρόνια συνεχώς εξαγγελλόμενες «ενισχύσεις» σε φτωχές οικογένειες, θα δοθούν την 1η Σεπτέμβρη. Το γεγονός, πως στα μέσα Οκτώβρη διεξάγονται οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, αποτελεί ...απλή και μόνο σύμπτωση...

Τα τρομο-ενημερωτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ: Τι σας τρομάζει περισσότερο; Το πόσες ρουκέτες διαθέτει ακόμη στο οπλοστάσιό της η «17 Νοέμβρη» ή το πόσες «αποκαλύψεις» θα κάνουν ακόμα τα απογευματινά δελτία ειδήσεων;

Διότι απ' τη ρουκέτα είναι πολύ πιθανό να τη γλιτώσεις. Από το να μάθεις όμως τις λεπτομέρειες της παιδικής ηλικίας του τρίτου εξαδέλφου της κουνιάδας του Σάββα Ξηρού δε γλιτώνεις με τίποτε...

Οποιο κανάλι και ν' ανοίξεις, ελλοχεύουν κάθε λογής ...ειδήμονες και γενικότερα ο κάθε πικραμένος που (σαφώς) έχει γνώμη για το «φαινόμενο της τρομοκρατίας» και σε βομβαρδίζει με τις αναλύσεις του.

Απαντες, δε, εστιάζουν στο αστυνομικό μέρος της υπόθεσης και σου αραδιάζουν κάθε λεπτομέρεια του οποιουδήποτε κατασκοπευτικού βιβλίου τσέπης έχουν διαβάσει στη ζωή τους.

Οσο για τις αναλύσεις περί του πιστολιού και των όπλων γενικά, τύφλα να 'χουν οι οπλουργοί. Οι αναλύσεις περί διαμετρημάτων, ακτίνας βολής και «χτυπημένων» αριθμών, δίνουν και παίρνουν και προέρχονται απ' όλους τους χώρους (βουλευτές, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, τηλεοπτικοί μαϊντανοί).

Εάν συνεχίσουμε έτσι, η συγκατοίκηση στις πολυκατοικίες της Αθήνας θα καταντήσει πολύ... δύσκολη υπόθεση. Κι αν κανείς έχει την ατυχία να είναι κοινωνικός και να δέχεται πολλές επισκέψεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μεταβάλλεται σε ύποπτο ενοικιαστή «γιάφκας»!

Οσο για τους κυβερνώντες, κάθε άλλο παρά τους δυσαρεστεί βέβαια το φαινόμενο, αφού τους βολεύει η σχετική φιλολογία και πολύ τους αρέσει να γίνεται ...κουβέντα επί όλων αυτών των θεμάτων. Τραβάει, βλέπετε, το ενδιαφέρον από το δικό τους χάλι και το ακόμη μεγαλύτερο της πολιτικής τους.

Για τη δημοσιογραφική «οικογένεια», τι να πει κανείς! Ακόμα κι αν υπήρξαν ορισμένοι σοβαροί αναλυτές τέτοιων φαινομένων, προφανώς οι δύστυχοι έχουν χαθεί μέσα στο χαμό των «τηλεοπτικών σταρ», που ανακατεύονται στην υπόθεση μήπως και τσιμπήσουν κάτι από την «τρομο-λατρεία» των ημερών.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Σχολείο εξοντωτικό και απωθητικό

Η αγωνία και η αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που εναλλάσσονται σε πολλές λαϊκές οικογένειες αυτή την περίοδο, που γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων τις οποίες έδωσαν τα παιδιά τους στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Μια διαδικασία που στοιχίζει στους εργαζόμενους θυσίες, αφού το χαράτσι της παραπαιδείας είναι βαρύ, και στους μαθητές, που μέσα από την ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων χάνουν κάθε ικμάδα της δημιουργικότητάς τους όχι για την κατάκτηση της γνώσης, αλλά για τους βαθμούς. Η προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τις επιδόσεις των μαθητών ήρθε να επιτείνει λοιπόν και την αγωνία και την αγανάκτηση. Και αυτό λόγω και της μορφής αλλά και του περιεχομένου των εξετάσεων, που βεβαίως δεν αποτυπώνουν την κατάκτηση γνώσεων μέσα από σωστή παιδαγωγική διαδικασία, αλλά το στείρο βαθμό για μια οποιαδήποτε σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, πολλοί μαθητές θα περιμένουν μέχρι το Σεπτέμβρη για να δουν πού τελικά θα περάσουν, ενώ επίσης ένα μεγάλο κομμάτι μαθητών, που είχε αποτελέσματα κάτω από τη βάση, είτε θα επαναλάβει την προσπάθεια το Σεπτέμβρη είτε θα δει να περνάει σε χαμηλής στάθμης ιδρύματα... της «ανώτατης» εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, 8.000 μαθητές και των δύο τάξεων δεν πήγαν να δώσουν καν εξετάσεις, παρόλο που φοιτούσαν στη διάρκεια της χρονιάς. Αν εξαιρέσουμε κάποιους που για λόγους υγείας οδηγήθηκαν σε αυτή την επιλογή, ένα μέρος από αυτούς δεν άντεξε την εξοντωτική διαδικασία και οδηγείται είτε στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ είτε εκτός εκπαίδευσης. Εξάλλου, πέρα από τα στατιστικά, αυτό που και φέτος διαπιστώνεται είναι ότι οι μαθητές που θα καταφέρουν τελικά να πάρουν το απολυτήριο Λυκείου είναι σχεδόν οι μισοί από αυτούς που αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο.

Παρά τη συνεχώς επιδεινούμενη αυτή κατάσταση τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας παπαγαλίζουν ότι τα ποσοστά αποτυχίας είναι «αναμενόμενα». Αυτό είναι το σχέδιό τους κατά τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα. Το ταξικό ξεσκαρτάρισμα των μαθητών να γίνεται γρηγορότερα και τα δικά τους φίλτρα να επεκτείνονται από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Αυτό πλέον το διαπιστώνουν μέσα από την εμπειρία τους όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, που δεινοπαθούν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Γίνεται καθημερινά φανερό ότι το σχολείο δίνει αποσπασματικές γνώσεις, χωρίς να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, χωρίς να οδηγεί στην καλλιέργεια ολοκληρωμένης προσωπικότητας, χωρίς να προσφέρει γενική παιδεία. Είναι ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, εξοντωτικό και απωθητικό για τους νέους. Η διαπίστωση αυτή και η αγανάκτηση όμως χρειάζεται να μετουσιωθούν σε συνειδητή δράση για να αλλάξει η κατάσταση. Για την καθιέρωση ενός ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου για τα παιδιά του λαού, δημόσιου και δωρεάν, αποσυνδεμένου από τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που θα ολοκληρώνει προσωπικότητες μέχρι τα 18 τους χρόνια πριν οποιαδήποτε επαγγελματική επιλογή. Αυτό το σχολείο δε θα μας το χαρίσει κανείς, θα έρθει από τη συντονισμένη κοινωνικοπολιτική πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος, για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Ι. Πρετεντέρης και τα ... ακατανόητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων και κατοικούντες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, στις ΗΠΑ, αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» στα παγκόσμια σχέδια και επιδιώξεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Υπάρχουν, βέβαια και αυτοί, που δεν ...μπορούν με τίποτε να το καταλάβουν. Ενας απ' αυτούς είναι και ο αρθρογράφος του «Βήματος», Ι. Κ. Πρετεντέρης...

Πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας - θα λέγαμε, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων - έχουν καταλάβει, από καιρό τώρα, ότι η ύπαρξη και δράση της «17 Ν» μόνον τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα δεν εξυπηρετούσε και αποτέλεσε την αφορμή - αν όχι το πρόσχημα - για την επιβολή αντιδημοκρατικών μέτρων, κλπ., κλπ. Υπάρχουν, όμως και κάποιοι, που όλ' αυτά, τους είναι ...ακατανόητα. Ενας απ' αυτούς είναι και πάλι ο Ι. Κ. Πρετεντέρης.

Δικαίωμά του, βέβαια, είναι. Οπως δικαίωμά του είναι να πιστεύει ότι αμερικανικές και άλλες, ξένες ή εγχώριες, μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καμία σχέση με τη «17 Ν», τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» και άλλα, ανά τον κόσμο, παρόμοια «φρούτα». Ας πάρει, όμως, υπόψη του ότι και σ' αυτό το θέμα, πάλι σε μια μικρή μειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας ανήκει. `Η, μήπως, επειδή τα ξέρει όλ' αυτά, δεν καταφέρνει να κρύψει τη στενοχώρια του..;

«Ομηροι» οι άνεργοι!

Ως «εκλογικό ατού» των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις τοπικές εκλογές θα χρησιμοποιηθεί το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», που ανέλαβε να υλοποιήσει στο Νομό Λάρισας, το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ.

Οι 10.000 άνεργοι που έχουν εγγραφεί σε ειδικές καταστάσεις, δηλώνοντας την επιθυμία τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα - θα ενταχθούν μόνο 2.000 που θα προσληφθούν για δύο χρόνια από επιχειρήσεις του νομού - και οι οικογένειές τους θα μετατραπούν σε «πολιτικούς ομήρους» του τοπικού κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του προγράμματος και, βεβαίως, τη διαχείριση των 14 δισ. δραχμών, περίπου, που θα διατεθούν γι' αυτό, κυρίως από τα ταμεία του ΟΑΕΔ.

Στη «διακριτική ευχέρεια» των «κομματικών μεσιτών» είναι ν' αποφασίσουν ποιοι από τους εγγραφέντες ανέργους, αλλά και από τους τοπικούς επιχειρηματίες - αυτοί θα επιδοτούνται με 7.500 δρχ. την ημέρα για κάθε προσληφθέντα - θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, για να τους εντάξουν, θα ζητούν διάφορα «ανταλλάγματα», ένα εκ των οποίων θα είναι και η ψήφος τους στους υποψήφιους - νομάρχη και δημάρχους - του κυβερνώντος κόμματος...

«Εχουν γνώσιν... »

Ομως, η επιχείρηση μετατροπής του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ σε «προεκλογικό κέντρο» των κυβερνητικών υποψηφίων στη Λάρισα, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών φορέων της περιοχής.

Ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε η «Δημοτική Συνεργασία», η οποία, μ' επικεφαλής τον Αγι Παπαστεργίου, διεκδικεί τη δημαρχία Λάρισας, ενώ με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, διαμήνυσε πως «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και δε θα επιτραπεί στους «εμπόρους της ελπίδας των ανέργων για εργασία», να δρουν στην αδιαφάνεια για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων και προσωπικών επιδιώξεων.

Το ΕΚΛ έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη δομή του προγράμματος, καταγγέλλοντας ότι μ' αυτό δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της καλπάζουσας ανεργίας στη Λάρισα, καθώς στοχεύει στην επιδότηση, με «ζεστό χρήμα», των εργοδοτών, στη μισθοδοσία κάποιων κομματικών υπαλλήλων και στην «κονόμα» διάφορων «επιτηδείων», καθώς και στον αποπροσανατολισμό των ανέργων, ώστε να μην παλεύουν για τη λήψη ουσιαστικών κι αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «εσωτερικός εχθρός» ενόψει...

Ο λαός μπαίνει στο στόχαστρο με πρόσχημα την προστασία του από την τρομοκρατία και τις «ασύμμετρες απειλές», που τώρα τελευταία ανακάλυψαν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Η συγκρότηση στρατιωτικού μηχανισμού για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας, με αφορμή και πρόσχημα την ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, απειλεί να μετατρέψει μια πολύ επικίνδυνη ατραπό, της εμπλοκής του Στρατού στα εσωτερικά, σε πλατιά λεωφόρο για αντιλαϊκές - αντιδημοκρατικές εξελίξεις.

Με τη συγκρότηση ειδικού κλάδου εσωτερικής ασφάλειας στις Ενοπλες Δυνάμεις, του οποίου, μάλιστα, η δομή και η λειτουργία θα είναι αυτόνομη από τον άλλο μηχανισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, μπαίνει σε εφαρμογή η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, η οποία προσανατολίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις στο εσωτερικό και, γενικότερα, σε κατασταλτικά καθήκοντα για την επιβολή και τη διατήρηση της «νέας τάξης» σύμφωνα με τις νέες ΝΑΤΟικές ανάγκες. Εξάλλου, το όλο θέμα που ακούει στον όρο «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», σύμφωνα και με το πλαίσιο που έχει ορίσει ο «ευρωτρομονόμος», συνδέεται και με όποια άλλη ενέργεια και δραστηριότητα, που εκτιμάται ότι επιδιώκει «τη σοβαρή προσβολή ή την καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών»! Στην ουσία, το μαζικό λαϊκό κίνημα και η κοινωνικοπολιτική πάλη είναι που μπαίνουν στο στόχαστρο. Ο «εχθρός λαός» λοιπόν!

Οσο κι αν ακούγεται ως αθώα η αφορμή, δηλαδή η ανάγκη ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτά που δρομολογούνται, κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Ποια, λοιπόν, μπορεί να είναι, στην πράξη, η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σ' αυτήν την υπόθεση, όπου για μια ορισμένη αποστολή, όπως οι Αγώνες του 2004, συγκροτείται ολόκληρος ξεχωριστός κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων; Και, βέβαια, δεν είναι απλά μια ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με κάποια στρατιωτικά μέσα (ελικόπτερα, οχήματα κλπ.). Αλλά ανάληψη κατευθείαν ρόλου εσωτερικής ασφάλειας από τις ίδιες τις Ενοπλες Δυνάμεις. Για το σκοπό αυτό καταστρώνουν, κάτω από πλήρη μυστικότητα, και τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Αυτά τα σενάρια αφορούν αποστολές αστυνομικού - κατασταλτικού χαρακτήρα.

Εδώ προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα: Το ένα είναι ότι συγκροτείται στρατιωτικός μηχανισμός, που προορίζεται για αποστολές, οι οποίες έχουν σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, πράγμα που παραπέμπει ξεκάθαρα στο παρελθόν, όταν και επίσημα στην αποστολή του Στρατού ήταν η αντιμετώπιση των «εσωτερικού εχθρού». Ο μηχανισμός αυτός, όπως στήνεται, δε δείχνει κάτι προσωρινό και ότι θα διαλυθεί την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το άλλο αφορά στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που πλέον καλούνται να αλληθωρίσουν στο εσωτερικό, ενάντια στο λαό δηλαδή.

Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και άσκηση έγινε, το Μάρτη στη Βέροια, για την αντιμετώπιση διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις, με πρόσχημα την προετοιμασία τους για «ειρηνευτικές αποστολές» στο εξωτερικό. Εξάλλου, και ο λεγόμενος ευρωστρατός για τέτοιες αποστολές προορίζεται. Το αν αυτές προκύψουν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ή εντός των χωρών - μελών της, είναι θέμα εξελίξεων. Αλλά πάνω απ' όλα είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος, που με την πάλη του μπορεί να ανατρέψει αυτά τα σχέδια.

Αφεση γιοκ!

Ε, κι αν πιάσετε

δυο - τρεις

κυρ Σημίτη

τι θαρρείς;

Πως παράσημο

θα πάρεις

και τον κόσμο

θα τουμπάρεις,

πως ο κόσμος

θα ξεχάσει,

επειδή δυο

θα 'χεις πιάσει,

τη δική σου

μαύρη δράση;

* * *

Ε, κι αν μπουν

μέσα δυο - τρεις

πως «καθάρισες»

θαρρείς;

Θα ξεχάσουμε

τις «κούρες»

για τους δυο

με τις κουμπούρες,

θα ξεχάσουμε τη «ζώνη»

αν πιαστούν

δυο δολοφόνοι,

το λαό περνάς κωθώνι;

* * *

Ε, και χίλιους δυο

να πιάσεις

το λαό

δε θα γελάσεις!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ