Η Κύπρος θα συμβάλει ως «αξιόπιστη γέφυρα» μεταξύ της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής, τόνισε ο Ν. Χριστοδουλίδης
2026 The Associated Press. All |
Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Λευκωσία |
Μιλώντας για μια περιοχή που αποτελεί «σταυροδρόμι τριών ηπείρων» και είναι «γεμάτη προκλήσεις», ο Ν. Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί «ως αξιόπιστη γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής, προωθώντας τον διάλογο, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση (...) πάντα ως μέρος της λύσης και ποτέ ως μέρος του προβλήματος». Εστίασε στην ενότητα και στην εξωστρέφεια που η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει, αφού - όπως ισχυρίστηκε - «τόσο περισσότερη ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική θα προσφέρει στους πολίτες της», καλώντας έτσι επί της ουσίας τους λαούς να στοιχηθούν με τα πολεμικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής ένωσης για την «ασφάλεια» και την «προοπτική» τους.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεχώρισε την ανάγκη για «μια πιο ανταγωνιστική Ενωση», συνδέοντας «την ανταγωνιστικότητα με την ανεξαρτησία» και εστιάζοντας στη σημασία που έχει στην παρούσα περίοδο και η «προώθηση της Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, ώστε να απελευθερωθεί χρηματοδότηση για το μέλλον της Ευρώπης».
Επιπλέον, με φόντο την αναζωπύρωση των διεργασιών και για το Κυπριακό - δηλαδή για τους όρους «αξιοποίησης» του ζητήματος ώστε να «τρέξουν» επενδυτικές και στρατιωτικές κολιγιές της ΕΕ με την Τουρκία και μια σειρά άλλες χώρες της περιοχής, όπως και ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρώτες τις ΗΠΑ - η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η «επανένωση της Κύπρου» παραμένει «απόλυτη προτεραιότητα» για ΕΕ, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες «θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διασφαλίσουν την επιτυχία της διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών». Εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία ότι το 2026 μπορεί να φέρει «ανανεωμένη δυναμική».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν διάφοροι ηγέτες, μεταξύ τους και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι «περιμένουμε πολλά από την κυπριακή προεδρία» και πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να συγκαταλέγεται η Ουκρανία στις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας. Εξέφρασε δε ευγνωμοσύνη για τον στόχο που έχει ήδη θέσει η Λευκωσία για «το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων ταυτόχρονα» για Ουκρανία και Μολδαβία, μιλώντας για «ισχυρή φιλοδοξία».