Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη Μόσχα θα βρεθεί την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ το Κυπριακό, το Συριακό, τις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου αλλά και Ρωσίας - ΕΕ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα χαρακτήρισε «εξέχουσας σημασίας» τη σαφή άρνηση της κυπριακής κυβέρνησης να παρασυρθεί από τις «ρωσοφοβικές», όπως τις χαρακτήρισε, απελάσεις διπλωματών (στο πλαίσιο της «υπόθεσης Σκριπάλ»), τις οποίες χαρακτήρισε «αποτυχημένο πολιτικό και διπλωματικό εργαλείο, στηριγμένο σε πολιτικά ψεύδη».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντας για το πρόσφατο «κοινωνικό δείπνο» με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Τη Δευτέρα, έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, που μεταξύ άλλων στάθηκε στη σημασία να διαμορφωθούν συγκροτημένα «πολιτικές αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας».

Αύριο Πέμπτη, ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντήσει και τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού. Ο τελευταίος - σε προχτεσινή του συνάντηση με διαπιστευμένους διπλωμάτες στη Λευκωσία - είπε ότι «δεν είναι σοβαρό να αναμένει κανείς από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί εκ των προτέρων αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε περίπτωση αποτυχίας». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία επιδιώκει ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν το μερίδιό τους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου», αλλά και ότι «ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να επιτευχθούν αυτά είναι η λύση του Κυπριακού». Είπε ακόμα ότι «ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι με τη λύση του Κυπριακού να στηρίξουμε έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, τόσο για δική της χρήση όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ