Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζονται τα μετεκλογικά παζάρια

ΡΩΜΗ.--

Εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε τη Δευτέρα και ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ιταλίας Ρομπέρτο Φίκο, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Φίκο προέρχεται από το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S), που μαζί με τη «Λέγκα» εμφανίζονται ως «νέα», «αντισυστημικά» κόμματα και βέβαια - διατηρώντας επιμέρους διαφορές - στην πραγματικότητα εκφράζουν την ετοιμότητα ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου, αλλά και τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Την προηγούμενη βδομάδα είχε λήξει άκαρπα ακόμα μια διερευνητική εντολή, εξαιτίας της δυσκολίας M5S - «Λέγκας» να συμφωνήσουν για τη μεταξύ τους συνεργασία, καθώς η δεύτερη επιμένει για συνεργασία και με τη «Φόρτσα Ιτάλια», κάτι που απορρίπτει το πρώτο. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανσα», ο ηγέτης του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε πως συνειδητοποίησε «ότι ο Σαλβίνι δεν θέλει να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη. Αληθινά δεν κατανοώ γιατί προτιμά να είναι στην αντιπολίτευση για το καλό των συμμάχων του, αντί να είναι στην κυβέρνηση για το καλό των Ιταλών... Να μην ειπωθεί ότι δεν προσπάθησε μέχρι τέλους, τώρα καλή του τύχη».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ανάθεση διερευνητικής εντολής στον Φίκο αναζωπύρωσε σενάρια συνεργασίας του M5S με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ή τουλάχιστον μια μερίδα του, αφού σημαντικό μέρος των ηγετικών του στελεχών - όπως ο πρόεδρός του, Ματέο Ορφίνι - διαφωνεί σε μια κυβερνητική «συγκατοίκηση» με το M5S.

Από την πλευρά του, ο ντι Μάγιο δήλωσε αισιόδοξος και πρόθυμος να «αξιολογήσει την πιθανότητα» συνεργασίας, αφού στην «άλλη πλευρά» (στη «Λέγκα») «δεν ήθελαν να ακούσουν τους ψηφοφόρους τους που ζήτησαν αυτό το βήμα». Ο ντι Μάγιο έκανε λόγο για «αποφασιστική βδομάδα» και είπε ότι μια πιθανή συνεργασία με το PD «δεν θα είναι συμμαχία».

Στο μεταξύ, ο προσωρινός γραμματέας του PD, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, εξέφρασε συμφωνία σε συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης με το M5S, αν σταματήσει να δείχνει «ασάφεια». Οπως είπε, «θα μιλήσουμε με τον Φίκο με πνεύμα πιστής συνεργασίας... Θα το κάνουμε με σοβαρότητα και συνοχή, ξεκινώντας από ένα βασικό ζήτημα: Τον τερματισμό όλης της ασάφειας και των παράλληλων διαπραγματεύσεων με εμάς και ταυτόχρονα με τη "Λέγκα" και την κεντροδεξιά».

Θετικά εκφράστηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας και ο Ντάριο Φραντσεσίνι, που είπε ότι το PD έχει την «υποχρέωση» να συζητήσει με το M5S «χωρίς προκατάληψη», διατηρώντας ταυτόχρονα την ενότητά του. Πάντως ο Φραντσεσίνι δεν θεώρησε δεδομένη την πρωθυπουργοποίηση του ντι Μάγιο και είπε: «Ας πάμε σταδιακά (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις). Ας δούμε τα προγράμματα και επίσης πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία». Εξέφρασε επίσης ένα είδος ανακούφισης επειδή η χώρα «σώθηκε από μια λαϊκίστικη κυβέρνηση» (συνεργασίας M5S - «Λέγκας») και σχολίασε ότι «η εντολή στον Φίκο θέτει ένα νέο ζήτημα για το PD. Προσκαλούμαστε σε μια δοκιμασία υπευθυνότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ