Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018 - αριθ. φύλλου: 12983


Κοροϊδία «καθαρής εξόδου» με διατήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων

ΚΚΕ: «Καθαρή έξοδος» σημαίνει μόνο τέλος των αντιλαϊκών προγραμμάτων και μέτρων, κατάργηση όλων των νόμων των μνημονίων, ανάκτηση απωλειών που είχε αυτά τα χρόνια ο λαός

  • Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι όταν μιλάει για «καθαρή έξοδο», εννοεί την αταλάντευτη «ολοκλήρωση του προγράμματος» του 3ου μνημονίου και τη διατήρηση όλων των δεσμεύσεων μετά.
  • Δείγμα της «μετά μνημόνιο» εποχής είναι και οι αξιώσεις του ΣΕΒ για «αποφυγή οπισθοδρόμησης στις εργασιακές ρυθμίσεις», «περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους», «επενδυτικά κίνητρα» και φοροαπαλλαγές, που μεταφράζονται σε θωράκιση των προηγούμενων αντεργατικών ανατροπών και θυσίες δίχως τέλος για το λαό.

ΣΕΛ.  3,    6   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη

Η δολοφονική επίθεση σε βάρος προσφύγων, μεταναστών, γυναικών και μικρών παιδιών, από ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ήταν προσχεδιασμένη.

Ο τρόπος που εκτελέστηκε, η ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, έδειξε πως οι εμπνευστές επεδίωξαν ακόμα και να τραυματίσουν θανάσιμα ανθρώπους που εδώ και μερικές μέρες έχουν εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη πλατεία, επειδή ο καταυλισμός στη Μόρια χωρά 3.000 και αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στοιβαγμένοι 6.500!

Η επίθεση αυτή δεν ήρθε βέβαια από το πουθενά. Η κυβέρνηση, στηρίζοντας και εφαρμόζοντας τη Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για τον διπλό εγκλωβισμό και κυρίως τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, όπως τον πρόσφατο αμερικανοΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Συρίας, έχει μεγάλη ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται στα νησιά του Αιγαίου, τόσο σε βάρος των προσφύγων - μεταναστών όσο και των μόνιμων κατοίκων.

Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται τα διάφορα φασιστοειδή για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους.

Η κυβέρνηση κρατάει εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ελάχιστα μέτρα έχουν παρθεί ώστε να ζουν αυτοί οι άνθρωποι ασφαλείς και με αξιοπρέπεια. Οι αιτήσεις ασύλου καρκινοβατούν, ενώ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους σε άλλους ασφαλείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στην ηπειρωτική χώρα.

Ακόμα και όταν υπάρχει κάποια μεταφορά προσφύγων σε άλλους χώρους στην ηπειρωτική χώρα, για αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει την όποια τέτοια κίνηση και να υλοποιήσει «στο γράμμα της» τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Από την άλλη, η Τουρκία αξιοποιεί το Προσφυγικό στα παζάρια με την ΕΕ και την Ελλάδα, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα και απειλώντας να αποχωρήσει από τη συμφωνία, αφήνοντας ελεύθερη τη διέλευση προς τη Δύση.

Την ίδια ώρα, το περιβόητο πρόγραμμα «επιλεκτικής μετεγκατάστασης» από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ για έναν ελάχιστο αριθμό προσφύγων, όχι μόνο δεν αποτέλεσε λύση, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν προχώρησε.

Κι ενώ χιλιάδες κατατρεγμένοι που γλίτωσαν από τον πόλεμο ζουν μια δεύτερη κόλαση στην προσφυγιά, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την προστασία και την αποζημίωση των κατοίκων γύρω από τα hot spots, από τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί, λόγω της υποβάθμισης που συνιστά η λειτουργία αυτών των κέντρων, με τον κορεσμό και τις άθλιες συνθήκες, στο έδαφος των οποίων προκαλούνται εντάσεις και επεισόδια.

Πάνω εκεί φύεται και η ρατσιστική, ξενοφοβική, δηλητηριώδης προπαγάνδα των φασιστών.

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι πόλεμοι στην ευρύτερη γειτονιά μας, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά για λογαριασμό της αστικής τάξης, είναι η πραγματική αιτία του προσφυγικού ζητήματος. Το άθλιο παζάρι της ΕΕ και της Ελλάδας με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

Γι' αυτό χρειάζεται οι κάτοικοι στα νησιά και σε όλη τη χώρα να δουν τον πραγματικό αντίπαλο κι εκεί να στρέψουν τα πυρά τους. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές φωνές και η φασιστική Χρυσή Αυγή.

Τώρα είναι η ώρα να γίνει πιο ισχυρή η πάλη ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση, πολέμους και τον ξεριζωμό, που μετράει νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για όσους έζησαν στην πολιτική προσφυγιά
  • Ενα συγκινητικό αντάμωμα Ελλήνων πολιτικών προσφύγων ήταν η εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Κόμματος.
  • Μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θέατρο και μουσική.
  • Παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων, που αποτυπώνουν πλευρές της ζωής στην πολιτική προσφυγιά.

ΣΕΛ.  13  -  16


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν αύριο στην Αθήνα

ΣΕΛ.  17
ΛΕΣΒΟΣ
Δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών σε πρόσφυγες

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Ο λαός να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων


ΣΕΛ.  11
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια και αντιθέσεις στο «κάδρο» των εκλογών

ΣΕΛ.  5
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο

ΣΕΛ.  9
ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Νέα συγκέντρωση αύριο στις 9 π.μ. στην Ευελπίδων

ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org