ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Παζάρια και ανταγωνισμοί, με φόντο την επίθεση στο λαό που δυναμώνει

Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και κεφάλαιο συνδιαμορφώνουν το λεγόμενο «αναπτυξιακό» σχέδιο της επόμενης περιόδου, με βασικό χαρακτηριστικό τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την επέκταση του αντεργατικού οπλοστασίου για την προσέλκυση επενδύσεων (βλέπε και σχετικό θέμα, σελ. 7), ενώ ξεπερνάνε «κάθε προσδοκία» τα ματωμένα πλεονάσματα που δημιουργούν τα «μαξιλάρια ασφαλείας» για το κεφάλαιο, συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο που πέρασε τα παζάρια των ιμπεριαλιστικών «θεσμών» σχετικά με τις «ευκολίες πληρωμής» για το ελληνικό κρατικό χρέος, προκειμένου το αστικό κράτος να βρει χώρο και να τροφοδοτήσει εκ νέου το κεφάλαιο και στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή».

Επίσπευση της αντιλαϊκής επίθεσης και παζαριών

Σε αυτό το πλαίσιο, στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που αφορούν τη λήψη των αποφάσεων για το χρέος της Ελλάδας, αλλά και της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών που προβλέπονται από το πρόγραμμα, στάθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

«Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών, αλλά και για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κρ. Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι όποιες «ευκολίες πληρωμής» για το κρατικό χρέος, που αφορούν τη δυνατότητα του αστικού κράτους να τροφοδοτεί με νέα προνόμια το κεφάλαιο, συνδέεται σε κάθε περίπτωση με την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ζήτημα άλλωστε της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνεδρίασης του λεγόμενου Washington Group, που απαρτίζεται από το κουαρτέτο (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) καθώς και από υπουργούς Οικονομικών των ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας κ.ά.), στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκδηλώθηκε και νέος κύκλος αντιθέσεων, με την πλευρά του ΔΝΤ να θέτει ζήτημα «ελάφρυνσης» και για το τμήμα των δανείων που χορηγήθηκαν από την Ευρωζώνη και μέσω των δανεικών συμβάσεων του 1ου και 2ου μνημονίου, πρόταση στην οποία αντέδρασαν τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν την «απόκλιση» της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος. Για το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 - το οποίο συνδέεται με την επίσπευση της νέας μείωσης του αφορολόγητου - οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι τέθηκε στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την Κρ. Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν. Εκεί παρουσιάστηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών και υπήρξε κοινή δέσμευση να συζητηθούν σε βάθος, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Σε νέα «ύψη» τα ματωμένα πλεονάσματα

Ενδεικτικά πάντως του τι έχουν να περιμένουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα από τα σχετικά παζάρια των καπιταλιστών, όπως και συνολικά από τη λεγόμενη «επόμενη μέρα», που είναι ήδη εδώ, είναι τα όσα καταγράφουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) και ανακοινώθηκαν χτες για τα «φαραωνικά» πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους πάνω από 7 δισ. ευρώ, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, ως αποτέλεσμα βέβαια της ενισχυμένης φοροληστείας απέναντι στο λαό καθώς και της περαιτέρω κατακρεούργησης των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών.

Πρόκειται για την απόδοση των μέτρων «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν στα επόμενα, λεγόμενα «μεταμνημονιακά» χρόνια, με νέες παρεμβάσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο των μισθωτών και των συνταξιούχων. Σύμφωνα με την ταξινόμηση και τη μεθοδολογία της Γιούροστατ, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 «κλείδωσε» στο 4% του ΑΕΠ και σε όρους μνημονίου στο 4,2%, δηλαδή ήταν υπερδιπλάσιο του αντιλαϊκού στόχου (1,75% του ΑΕΠ) που έχει τεθεί για την ίδια χρονιά.

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία και καταγράφεται το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης από το τέλος του 2014 μέχρι και το 2017, δηλαδή της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μεταξύ άλλων σημειώνουν:

-- Το σύνολο των δαπανών από 89,77 δισ. το 2014 συρρικνώθηκε στα 85,32 δισ. ευρώ το 2017. Σε απόλυτα μεγέθη το ποσό αυτό φτάνει σε 4,45 δισ. ευρώ, και βέβαια έρχεται να προστεθεί στα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι κάθε είδους κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ συμπιέστηκαν από 50,25% το 2014 στο 48,01% το 2017.

-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων από 83,3 δισ. το 2014 εκτινάχτηκε στα 86,77 δισ. ευρώ το 2017. Σε αυτό το επίπεδο, με τη συμβολή της φοροληστείας (μείωση αφορολόγητου, διόγκωση ΦΠΑ και άλλων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση) καταγράφεται περαιτέρω αφαίμαξη ύψους 3,47 δισ. ευρώ, με τα κρατικά έσοδα να απογειώνονται από το 46,63% του ΑΕΠ το 2014 στο 48,82% το 2017.

Σε αυτό το φόντο, η αντιλαϊκή «δημοσιονομική προσαρμογή» της σημερινής κυβέρνησης (έσοδα, δαπάνες) έχει ήδη προσθέσει 7,92 δισ. ευρώ, που βέβαια θα αποδίδουν σε ετήσια βάση τούς κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, χώρια τα νέα μέτρα, όπως για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τα στοιχεία, επιβράβευσε την κυβέρνηση λέγοντας: «Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Γιούρογκρουπ, που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι»...

Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο, Τετάρτη 25 Απρίλη και ώρα 11 π.μ. θα επισκεφθεί τα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ