ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Νέα συγκέντρωση αύριο στις 9 π.μ. στην Ευελπίδων

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ

Από την κινητοποίηση συμπαράστασης στα δικαστήρια, την περασμένη Τρίτη
Από την κινητοποίηση συμπαράστασης στα δικαστήρια, την περασμένη Τρίτη
Σε νέα κινητοποίηση στα δικαστήρια Ευελπίδων (κτίριο 7) καλούν αύριο Τετάρτη, στις 9 π.μ., το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους δύο συλληφθέντες σπουδαστές οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανυπόστατες και αναληθείς κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στις 16/4. Θυμίζουμε ότι οι δύο φοιτητές πέρασαν ως συλληφθέντες από αυτόφωρο, μετά την άγρια καταστολή που δέχτηκε η κινητοποίηση από τα ΜΑΤ, επειδή «τόλμησε» να τα βάλει συμβολικά με τον ανδριάντα του σφαγέα των λαών, του Προέδρου των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν. Οι ίδιες οι εξελίξεις μετά την κινητοποίηση, με την «αυτοψία» και τη φωτογράφηση του περήφανου πρέσβη των ΗΠΑ στο «καθαρό» από διαδηλωτές μνημείο, όπως και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ότι τα ΜΑΤ «προστάτεψαν» τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, απέδειξαν ότι τόσο η καταστολή όσο και οι διώξεις είναι αποτελέσματα «άνωθεν παρεμβάσεων».

Στην πρώτη τους δίκη την Τρίτη 17/4, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, οι δυο σπουδαστές, Στράτος Καρύδας και Κώστας Φραγκουλόπουλος, είχαν στο πλάι τους εκατοντάδες εργαζόμενους και νέους να εκφράζουν με συγκέντρωση στο χώρο τη συμπαράστασή τους και την καταδίκη της καταστολής. Η διαδικασία είχε αναβληθεί για την Τετάρτη 25/4, μετά από αίτημα των συνηγόρων των σπουδαστών, προκειμένου να συγκεντρωθεί επιπλέον αποδεικτικό υλικό που αποδεικνύει το αναληθές και ανυπόστατο των κατηγοριών.

Το στημένο κατηγορητήριο περιλαμβάνει απρόκλητη φθορά αντικειμένου τοποθετημένου σε χώρο από περισσότερους, αντίσταση από περισσότερους, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτέλεση βιαιοπραγίας κατά τη διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση από περισσότερους και από πρόσωπο με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

«Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους δυο συλληφθέντες φοιτητές», τονίζει στο κάλεσμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Οι δυο νεολαίοι δεν είναι μόνοι τους. Εχουν μαζί τους τους φοιτητικούς συλλόγους, τα συνδικάτα. Οι άθλιες μεθοδεύσεις κυβέρνησης, δυνάμεων καταστολής δεν θα περάσουν», υπογραμμίζει.

Σε ανάλογο κάλεσμα, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καταγγέλλει την κυβέρνηση, που «για να δώσει διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν άγρια φοιτητές που παλεύουν ενάντια στον πόλεμο και δικάζει δυο συμφοιτητές μας με ανυπόστατες και βαριές κατηγορίες!». Επισημαίνει ότι είναι η ίδια κυβέρνηση που μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, παραχωρεί τα πανεπιστήμια για έρευνα στην υπηρεσία των πολεμικών σχεδίων και «έχει το θράσος να καλεί φοιτητές να κάνουν πρακτική άσκηση για τους φονιάδες του ΝΑΤΟ». «Δεν θα μείνουμε θεατές στη σφαγή ενός λαού και στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό!», ξεκαθαρίζει το ΜΑΣ.

Στρατευμένοι καταγγέλλουν την απαράδεκτη ποινή σε φαντάρο

Στρατευμένοι απ' όλη τη χώρα με επιστολές τους συνεχίζουν να καταγγέλλουν την απαράδεκτη τιμωρία, με ευθύνη της κυβέρνησης, στρατιώτη που είχε το θάρρος να μιλήσει σε αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ και να αναδείξει ότι καθήκον των στρατιωτών είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι να υπηρετούν τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ και ΕΕ.

***

Εμείς, οι στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στο λόχο στρατηγείου, του στρατοπέδου «Ν. Ζορμπά» στου Γουδή, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τιμωρία που επιβλήθηκε σε συνάδελφό μας στρατιώτη, διότι μίλησε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Τιμωρήθηκε γιατί όρθωσε το ανάστημά του και μίλησε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αναδεικνύοντας τον πραγματικό ρόλο των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Τιμωρήθηκε γιατί ανέδειξε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εξυπηρετεί τα κέρδη και τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Τιμωρήθηκε γιατί τόνισε ότι χαμένοι βγαίνουν πάντα οι λαοί, που χύνουν το αίμα τους είτε όταν σέρνονται στους πολέμους - όπως γίνεται τώρα και στη Συρία - είτε όταν φορτώνονται με βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα σε περιόδους ειρήνης «με το πιστόλι στον κρόταφο».

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συνάδελφό μας και υπερασπίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά του να διατυπώνει ελεύθερα τη γνώμη του και να παλεύει για το δίκιο. Παίρνουμε δύναμη από την παλικαρίσια στάση του. Ακολουθούμε το παράδειγμά του. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους σχεδιασμούς που θέλουν τη χώρα μας ορμητήριο των δολοφόνων του ΝΑΤΟ. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον αγωνιζόμενο λαό.

Απαιτούμε:

  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.
  • Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της Ελλάδας στις επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στρατιώτες του Λόχου Στρατηγείου,

στρατόπεδο «Ν. Ζορμπά», στην Αττική

***

Με τη δίωξη του στρατιώτη που μίλησε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, πιστεύουν πως θα μας τρομοκρατήσουν. Η απάντηση των στρατευμένων ήρθε, πριν από μερικές μέρες, με το βροντερό «παρών» στην πορεία κατά της ιμπεριαλιστικής επίθεσης των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας ενάντια στο λαό της Συρίας. Ο στρατιώτης διώκεται επειδή ανέδειξε ότι το καθήκον μας είναι να προστατεύουμε τα σύνορά μας και όχι να μας μπλέκουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Μαζί με το λαό, την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φοιτητές και μαθητές φωνάζουμε: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα».

Σμηνίτες από την 120ή Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Καλαμάτα

***

Εμείς στρατιώτες από την 32η Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού (32 Α/Κ ΜΜΠ) στη Λάρισα, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση για τιμωρία του στρατιώτη που εξέφρασε δημόσια - σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο - την εναντίωσή του στο ΝΑΤΟ, στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της χώρας μας.

Το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν παρέχει ασφάλεια αλλά μας μπλέκει σε επικίνδυνα παιχνίδια. Εμείς οι στρατιώτες δε μένουμε απαθείς μπροστά στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ξεκληρίζουν και σφαγιάζουν ολόκληρους λαούς για τα συμφέροντα των λίγων.

Να παρθεί τώρα πίσω κάθε ποινή που έχει επιβληθεί στο στρατιώτη.

Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Συρίας.

Στρατιώτες από την 32η Α/Κ ΜΜΠ, Λάρισα

ΚΥΣΕΑ για εξοπλισμούς

Με αντικείμενο τους εξοπλισμούς συνεδρίασε χτες το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Οπως λέγεται, αφορούσε, καταρχάς, την αναβάθμιση 85 «F-16» από την αμερικανική «Λόκχιντ Μάρτιν», με το κόστος να κυμαίνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Οπως διαχεόταν χτες βράδυ από πλευράς της κυβέρνησης, υποτίθεται τα 400 εκατ. ευρώ θα τα «προσφέρουν» τελικά οι Αμερικανοί ως χρηματική βοήθεια στη «σύμμαχο» Ελλάδα. Και πώς αλλιώς εφόσον επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν ...απογειωθεί οι υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ενώ, όπως διαβεβαίωνε και η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, τα σχέδια αυτά θα εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τα πρώτα, αναβαθμισμένα στην έκδοση «Viper», «F-16» αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία προς χρήση στην 3ετία.

Επίσης, στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση χρονομίσθωση 2 γαλλικών φρεγατών τύπου «Fremm», καθώς και στον σχεδιασμό απόκτησης, αργότερα, 2 γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra. Η χρονομίσθωση μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια με κόστος περίπου τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, λέγεται ότι στις 2/5 αναμένεται στην Αθήνα υψηλόβαθμη γαλλική αντιπροσωπεία για να συζητήσει τα περαιτέρω.

Τέλος, στο ΚΥΣΕΑ έγινε αποτίμηση της κατάστασης στα Ελληνοτουρκικά με βάση όλες τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και στοιχεία που - όπως λέγεται - συλλέγονται από δίκτυα πληροφοριών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ