Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Φουντώνουν οι επαφές στην αντιπολίτευση

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι συμπολίτες μου θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση σε όσους "μόλυναν" το κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΚΡ και ηγέτης της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, επικρίνοντας την προσχώρηση 15 βουλευτών του κεμαλικού σοσιαλδημοκρατικού CHP στο νεοσύστατο φιλελεύθερο ΙΥΙ, με αποτέλεσμα το τελευταίο να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις της συμμετοχής του στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιούνη.

Η «μετακίνηση» αυτή των «15», που έγινε με τις ευλογίες της ηγεσίας του CHP, είναι ενδεικτική των ενδοαστικών συνεργασιών που εντείνονται, ενόψει των πρόωρων - βουλευτικών και προεδρικών - εκλογών της Τουρκίας, στο φόντο των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ κ.λπ.

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν έλειψαν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του CHP από μέλη της «προοδευτικής» πτέρυγας, που δεν θέλουν συνεργασία με το ΙΥΙ. Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης Ιλχάν Τσιχανέρ ειρωνεύτηκε με tweet του ότι η ηγεσία του κόμματος πρέπει να δώσει άδεια σε καμιά 20αριά ακόμα βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα με διάφορα «αριστερά» κόμματα.

Συνέχεια σεναρίων με τον Γκιουλ

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μεγάλη συζήτηση γύρω από την πιθανότητα μιας υποψηφιότητας Αμπντουλάχ Γκιουλ (στις προεδρικές εκλογές), που αν και υπήρξε συνιδρυτής του ΑΚΡ και με τη στήριξή του διέτελεσε ΥΠΕΞ και Πρόεδρος της Τουρκίας, τα τελευταία χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί και διαφωνήσει με επιλογές του ΑΚΡ.

Είναι ενδεικτική και η δήλωση του εκπροσώπου του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Ζίγια Πιρ, που, υποστηρίζοντας - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος θα είναι ο πρώην ηγέτης του και καταδικασμένος για «τρομοκρατία», Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είπε ότι σε περίπτωση μιας υποψηφιότητας Γκιουλ το HDP θα τασσόταν υπέρ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα επιδιώξει το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Ευτυχίας (SP) με τον Γκιουλ, ο οποίος σύμφωνα με τη «Χαμπερτούρκ» είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου, που επίσης πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΑΚΡ αλλά πλέον έχει «αποστασιοποιηθεί». Τουρκικά ΜΜΕ σημείωναν ότι ο βασικός κορμός του SP προέρχεται από το λεγόμενο «Κίνημα της Εθνικής Αποψης» του Νετσμετίν Ερμπακάν, που «στέγασε» για χρόνια και τους Ερντογάν, Γκιουλ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ