Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συνεργασία για εμπόριο και Ασία - Ειρηνικό

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Τέρνμπουλ στο Βερολίνο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Τέρνμπουλ στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάλκομ Τέρνμπουλ, συναντήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δίνοντας βάρος στην «παγκόσμια τάξη» και το «διεθνές ελεύθερο εμπόριο».

Σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Αυστραλίας αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας πως έχει γίνει «σημαντική πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση». Επίσης ο Αυστραλός πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επίσης, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, για θέματα μετανάστευσης και αναπτυξιακής πολιτικής. Ως Γερμανία και ως ΕΕ «αντιλαμβανόμαστε ότι η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού είναι μία από τις πιο δυναμικές οικονομικές στον κόσμο, και είναι καλό που έχουμε έναν πολύ ισχυρό εταίρο, την Αυστραλία», είπε η Μέρκελ.

Ο Μ. Τέρνμπουλ δήλωσε πως η σχέση των δύο χωρών «δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη». Σημείωσε πως «μια σύγχρονη, ελεύθερη και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ είναι καθοριστική για εμάς στην Αυστραλία», καθώς «η ΕΕ, με 98 δισ. δολάρια, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος και από εκεί προέρχονται οι περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις».

Σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις, εξέφρασε την «ενότητα με τη Γερμανία» και τις κοινές «ανησυχίες» για τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, ενώ ζήτησε «μια πολιτική λύση στη Συρία», υπογραμμίζοντας το ρόλο της Ρωσίας και του Ιράν. Τέλος υπογράμμισε τη «στενή σχέση» στον τομέα των εξοπλισμών και τις προσδοκίες για «στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ